Fuar ne demek?
- On 3 Nisan 2022
- fuar katılımcısı, Fuar Organizatörü, fuar ziyaretçisi, katılımcı
Fuar ne demek?
Fuar ne demek? Fuar ne anlama geliyor? Fuar nedir? Fuarcılık nedir? Fuar katılımcısı ne demek? Fuar ziyaretçisi kim oluyor? Fuarın paydaşları ne demek? Fuarın tedarikçileri ne demek? Fuarda nasıl çok para kazanılır? Fuar düzenlemek nasıl bir iştir? Fuarcılık kime fayda sağlar?
Ülkemizde fuarcılık konusunda kavram kargaşası hala devam ediyor. Fuara katılan bir şirket bile kendisini “fuarcıyım” diye tanımlayabiliyor. Anadolu’dan fuarı gezmeye gelen esnaf ta kendisinden bahsederken “biz fuarcı şirketler olarak” diyebiliyor. Herhangi bir alışveriş merkezinin fuayesinde, bir düğün salonunda 2 günlük bir pazaryeri açılınca da “geleneksel, yöresel ürünler fuarı” açıldı denebiliyor.
40 yıldan biraz uzun bir süredir, özel sektör şirketleri ülkemizde fuarlar düzenliyor. Fuar merkezlerinin sayısı, alan kapasitesi zamanla arttı. Ancak hala “fuar” kelimesini doğru kullanmadığımızı sık sık hissediyorum.
Bu sebeple bu yazımda size “fuar” derken ne anladığımı tarif edeceğim. “Fuar ne demek?” sorusuna herhangi bir sözlüğe bağlı kalmadan, kendi fuarcılık tecrübelerimle cevap vermeye çalışacağım.
Fuar nedir?
Daha akademik, daha resmi, sözlükler, ansiklopediler ve mevzuata göre tanımlamalar arıyorsanız, sizi bir başka yazıma yönlendirmek isterim.
Bakınız: Fuar Nedir?
Kime göre fuar ne demek?
Fuarlar doğası gereği çok farklı tarafları etkileyen, çok farklı taraflara fayda sağlayan büyük ve önemli etkinliklerdir. Fuar nedir? Fuar ne demek sorusuna cevap ararken, sorduğunuz kişiler size benzer cevaplar verse de fuarlara farklı konumlarda bakan kişiler size birbirinden farklı cevaplar verebilir, farklı deneyimler de paylaşabilir.
Bu yazımızda “fuar ne demek?” sorusuna katılımcı şirket açısından, ziyaretçi şirket yetkilisi açısından, fuar organizatörü açısından, sektör paydaşları açısından ve de organizatörle katılımcılara hizmet ve malzeme sağlayan tedarikçiler bakış açısıyla ele alıp ayrı ayrı cevaplamaya çalışacağım.
KATILIMCI ŞİRKET AÇISINDA BAKARSAK FUAR NE DEMEK?
Fuara katılan şirketler açısından bakarsak fuarı nasıl tanımlayabiliriz? Katılımcı şirketler fuar derken akıllarına ne geliyor?
Fuar katılımcısı kime denir?
Öncelikle katılımcı şirket kime denir sorusuna cevap verelim. Fuar alanından belirli bir m2 alanı 3-4 günlüğüne kiralayan, bu kira sözleşmesini fuardan belki 12 ay belki 2 ay öncesinde yapan, kiraladığı yerin her m2 si için 500 TL ile 15.000 TL arasında bir bedel ödeyen, para ödeyen şirketlere katılımcı denir. Bu şirketler 12 m2 ile 100 m2 arası alanları kiralarlar, bu alanın içine bir de stand yaptırırlar. Bu stand içinde 2 ile 10 arasındaki sayıda personel ile fuar standında sergilenmek için gönderdikleri ürünlerini ve hizmetlerini tanıtırlar. Stantlarına gelip ürünlerini hizmetlerini tanımaya çalışan ziyaretçilerden fuarda sipariş almaya, sonrasında da bu müşterilere satış hatta ihracat yapmaya çalışırlar.
Alan kirası, stand yapım giderleri, fuara ürünlerini gönderip geri getirme maliyeti, fuar standında görevli olacak personelin seyahat ve konaklama giderleri, fuar standında dağıtılan, katalog gibi tanıtım giderleri, fuara ziyaretçileri davet etme giderleri gibi giderleri alt alta koyduğunuzda en ucuz fuar katılımın bile 10.000 TL üstünde, bazen milyon TL üzerinde olacağını düşünebilirsiniz.
Peki o zaman soruyu tekrar soralım. Katılımcı şirketler açısından fuar ne demek? Şirketler fuara neden bir daire parası veya bir ticari araç parası gibi büyük bir pazarlama bütçesi ayırarak katılırlar?
Fuar Umut demek!
Katılımcı şirket açısından baktığımızda fuar umut demek! Yeni müşteri bulma umudu, eskiden alıştığı ama bir süredir kaybettiği müşteriyi tekrar bulma umudu, duyduğu ama henüz tanışmadığı müşteriyi bulma umudu demektir. Yep yeni müşterilerle, hele hele ihracat yapmaya başlıyorsa, yeni ihracat müşterisi bulma umudu anlamına gelir fuar!
Aynı zamanda yeni hazırladığı modelleri, yeni geliştirdiği prototipleri sergileyip, müşterilerden görüş alma fırsatı, demektir fuar. Müşteri görüşlerini hızlıca toparlama fırsatın yaratmak demektir fuar.
Var olan müşterilere daha fazla ürün çeşidi tanıtma fırsatı, 12 ay sonraki, 6 ay sonraki sezona sipariş almak demektir.
Katılımcı şirketin patronu için, şirketine yeni aldığı elemanı pazardaki müşterilerle hızlıca tanıştırma vesilesidir. İşe yeni başlayan müşteri temsilcisi, satış temsilcisi için, patron için fuar standına gelen müşterilerle insani ve ticari ilişkiyi geliştirme fırsatı demektir fuar.
Eğer müşteri hazırsa, müşterinin ihtiyacı netse, belliyse, ödemesi de hazırsa sıcağı sıcağına satış demektir fuar!
Rakiplere hava atma, gövde gösterisi yapma, şirketimizin büyüklüğünü sergileme, pazardaki yerimizi güçlendirme fırsatı demektir fuar. Prestijdir fuar! Bayi toplantılarıyla, müşterilere yönelik toplu yemeklerle ve eğlencelerle müşterilerimizi senede 1 kez de olsa topluca ağırlama fırsatıdır fuar.
Fuara doğru hazırlanmayı keşfetmediği için henüz verim almamış tecrübeli katılımcı şirketler fuarda sadece 2-3 doğru müşteri bulmalarının yeterli olduğunu beyan ederler genellikle. Ancak uluslararası araştırmalar gösteriyor ki, fuara katılan herkes kadar iyi hazırlanan katılımcı şirketler fuara katıldıkları m2 kadar tekil ziyaretçi ile buluşma fırsatını elde ediyorlar.
Fuarista ekibi olarak biz katılımcı şirketleri kışkırtıyoruz ve eğitimlerimizde, danışmanlık verdiğimiz katılımcı şirketlere diyoruz ki, fuarlarda aslında m2 değil, zaman dilimi kiralıyoruz. Bol bol müşteri adayı ile buluşma, görüşme fırsatı kiralıyoruz. Eğitimlerimizde de örneğin 4 gün içinde 256 ziyaretçiyi ağırlamak, aralarından sipariş yazdıran, satış ihracat yapabilecekleri müşterileri nasıl bulabileceklerini anlatıyoruz, isteyene yol gösteriyoruz, birlikte hazırlanıyoruz!
Bakınız: Fuarista Fuara Hazırlık Video Eğitimleri
Bakınız: Fuara Hazırlık Danışmanlığı
Bakınız: İhracat Müşterisine Fuarda Satış Yapmak İçin Fuara Nasıl Hazırlanmak Gerekir?
ZİYARETÇİ AÇISINDA BAKARSAK FUAR NE DEMEK?
Fuarı ziyarete gelen şirketlerin temsilcileri gözünden bakarsak fuar ne demek? Ziyaretçi şirket temsilcisi, ya da daha basit haliyle ziyaretçi kime deniyor? Ziyaretçi fuara neden gelir?
Fuar Ziyaretçisi kime denir?
“Ziyaretçi” bir fuarı ziyaret etmeye gidene denir. Fuarı ziyaret eden de “fuarı ziyaret ettim!” der. “Fuara katıldım!” demez. Yukarıdaki bölümde anlattığım gibi, fuar organizatörüne bir bedel ödeyerek ve diğer hazırlıklar için bir bütçe ayırıp fuardan yer alan şirketlerin temsilcilileri, patronları “fuara katıldık” der. Fuarı gezmeye, fuardaki firmalarla tanışmaya gidiyorsanız siz fuarın ziyaretçisisiniz. Yaptığınız eyleme de “fuarı ziyaret etmek” denir. “Fuarı ziyarette gittim”, “fuar ziyaretinde bulundum” denir. Fuarı ziyaret eden kişilere de “fuarcı” denmez. “Fuarcı şirket yetkilisi” hiç denmez.
Çok basit bir konu gibi görünse de hala fuarı ziyaret edenlerin “ben de fuara katıldım!” dediğini sık sık duyuyorum. Bu sebeple tarifi yapma ihtiyacını özellikle hissettim.
Bu cepheden, ziyaretçi cephesinden bakınca soruyu tekrar soralım: Fuarın ziyaretçisi için fuar ne demek? Ziyaretçi fuar deyince ne görüyor? Ne anlıyor? Daha da önemlisi ziyaretçi fuara neden geliyor? Ziyaretçi, seyahat ve konaklama için belki 2-5 asgari maaş boyutundaki bir masrafa neden katlanıyor? Fuarı ziyaret etme motivasyonu nedir?
Fuar derdime çözüm bulmak demek!
Fuarı ziyaret eden ziyaretçi fuarda yenilik arar. Yeni teknolojilerle buluşmak ister. Yeni ürünleri görmek ister. Eski ürünlerin güncellenmiş halini görmek ister. Yeni tasarımları, yeni modelleri, yeni koleksiyonları, yeni ürün ailesini görmek ister.
Görmenin de ötesinde, ürün hakkında bilgi almak ister. Ürün hakkında kısa kısa tanıtımlar dinlemek ister. İlgisini çektiyse broşür ister, katalog ister.
Ürün grubu uygunsa numune ister, denemek ister. Ürünü test etmek ister.
Fuarda yeni ürünü, yeni hizmeti dinlerken de hayal kurar. Ben bundan alırsam, aldığımı bu hizmetle bu ürünle nasıl para kazanırım? Nasıl işime yarar diye düşünür hayal kurar. Kazancının rüyasını kurar.
Fuar ziyaretçisi aynı veya benzer ürünleri tasarlayan, geliştiren, güncelleyen, üreten, pazarlayan, satan farklı şirketler, farklı tedarikçi şirketlerle de fuarda tanışmak ister. Bu şirketlerden birinde eskiden tanıdığı artık emekli olan ya da terfi alan müşteri temsilcisinin yerine gelen, 6 aydır telefonda görüştüğü yeni müşteri temsilcisi ile tanışıp, kısa bir çayını içmek ister. İnsani ve ticari bağını geliştirmek ister.
Daha da önemlisi, paylaştığı pazar istihbaratı karşılığında % 2 daha fazla indirim, 2 ay daha uzun vade koparmak ister. Temsilciyi ikna edemezse, müdürü görmek ister. Onu da ikna edemezse patrona görünmek ister.
Genellikle bir şirket çalışanı, yöneticisi ya da patronu olan fuar ziyaretçisi, fuarda işine yarayacak, bir derdine derman olacak çözümler arar.
Bazı ziyaretçiler biraz farklıdır. Teee Afrika’dan, Amerika’dan pahalı uçak biletine, otel masrafına katlanmıştır. Türkiye’den farklı bir tedarikçi ile konteyner, konteyner mal almak ister…
Bazen ziyaretçiler arasında seneye fuara katılmayı hayal eden katılımcı adayları da çıkar. Size uğrar, rakibinden görüş ister. Değer mi, değmez mi? Katılsak mı? diye danışır.
Bazı ziyaretçileriyse pek sevmeyiz, akıllılık ederler, fuardan yer almadan, fuardan yer alanla haksız rekabete girerler, yer almadan, masraf etmeden fuarda mallarını ve hizmetlerini satmaya gelirler.
Bazı ziyaretçiler uzundur, bazıları kısa. Bazıları gençtir, bazıları yaşı büyük. Bazıları işin cahildir, bazıları işin üstadıdır. Bazıları tam aradığınızdır, bazıları uzak durmak istediğinizdir. İşin kötü tarafı, oturup konuşmadan, el sıkışmadan, neden geldiğini dinlemeden ziyaretçinin kim olduğunu bilmek, keşfetmek pek de mümkün değildir.
Fuarı ciddi ciddi ziyaret etmek de zoru iştir! Bakmayın bazen meslek odaları, ticaret odaları, Anadolu’nun bağrından otobüs organize ederler, fuar turu, fuar gezmesi organize ederler. Masrafın bir kısmı için bazen fuar organizatörü de destek olur. Ancak 10 saat geliş yolundan sonra fuara 2 saat, şehir gezisine 6 saat ayırıp geri dönen gruplar, fuar organizatörünün gözünde pek de makbul fuar ziyaretçileri değildir.
Fuar ziyaret etmek ciddi bir iştir. İyi hazırlanıp da ziyaret ederseniz faydalanabilirsiniz.
Bakınız: İhtisas Fuarı Nasıl Ziyaret Edilir?
FUAR ORGANİZATÖRÜ ŞİRKET AÇISINDA BAKARSAK FUAR NEDİR?
Fuarı düzenleyen, fuar organizatörünün gözünden bakınca fuar ne demek? Kime fuar organizatörü denir? Kime fuarcı denir? Fuar organizatörü fuar deyince ne anlar? Fuar deyince ne hayal eder? Fuar düzenlemenin motivasyonu nedir?
Fuar Organizatörü kime denir?
Onlarca katılımcıyla, yüzlerce hatta binlerce ziyaretçinin 3-4 gün içinde buluşmasını organize eden, fuarı düzenleyen organizasyon şirketine Fuar Organizatörü veya kestirmeden fuarcı denir. Birçok ülkede olduğu gibi, ülkemizde de fuar düzenleyebilmek için uymanız gereken bir mevzuat, yani kanunlar ve kurallar var. Bu mevzuatta, fuar şirketi olmak için aranan özellikler, özellikler uygunsa uymanız gereken süreç, fuar salonunda olması gereken özellikler, fuar düzenlemek için başvurular, izinler gibi konular anlatılır. Bu işin kuralları olduğu gibi teşvikleri de, cezaları da var.
Fuar organizasyon şirketlerinin de mevzuata göre tanımlanmış ve tanımlanmamış farklı türleri vardır. Fuar Organizatörlerinin de düzenledikleri fuarların da mevzuata göre tanımlanmış ve tanımlanmamış türleri vardır. Bu konulardaki daha kapsamlı bilgiyi Fuar Nedir? Başlıklı yazımızda bulabilirsiniz:
Bakınız: Fuar Nedir?
Fuar Sektörün Bayramı Demektir!
Dışardan bakınca fuarcılık mesleği 361 gün yatılan, 4 gün çalışılan, her fuarda İstanbul merkezinden 2 daire parası para kazanılan çok kolay bir meslek gibi algılanır! Keşke!
Nasıl bir iştir fuar düzenlemek? Fuar düzenleyicisi gözünden bakınca fuar ne demek? Fuar deyince fuarcı ne anlar? Ne gelir aklına?
Yeni bir fuara başlamadan önce, bir sektörde hangi katılımcı grupları, hangi ziyaretçi grupları ile buluşturabileceğini anlamaya çalışır fuarcı. Kimin hangi derdine nasıl çözüm olabileceğini çözmeye çalışır fuarcı. Bunu anlamak için sektörle birlikte, sektörün içinde yaşar, hem de sürekli. Sektör hakkında pazar araştırmalarını okur, yetersiz gelirse kendisi de yaptırır. Sektörün nereye gideceğin anlamaya çalışır. Katılımcı gruplarını tanımaya çalışır. Katılımcısının müşterisi olan ziyaretçi gruplarını tanımaya çalışır. Nasıl bir fuar düzenlerse iki tarafın da çoğunluğunu mutlu edebileceğini anlamaya çalışır.
Bu işi kaç paraya, nasıl bütçe ile, nasıl bir ekiple, nasıl yapabileceğini planlamaya çalışır. Katılımcısına ve ziyaretçisine birbirinden farklı bir şekilde olsa da nasıl konuşması gerektiğini, hangi araçla ulaşması gerektiğini planlar.
Satacağı ürünü, satışı, müşteri temsilcilerini, satış söylemini, satış takvimini planlar. Hedefler koyar.
Doğru hedef ziyaretçiyi nasıl davet edebileceğini planlar. 50 ayrı yöntemde hangisinin daha işe yarayacağını anlamaya çalışır.
1 haftalığına kiraladığı fuar alanına 2 buçuk gün içinde 500 dükkanın kurulmasını nasıl koordine edeceğini, planlar. Titiz bir ön hazırlık yapar. 500 dükkanın bir gecede nasıl söküleceğini ve salonu tertemiz nasıl teslim edeceğini planlar.
10 milyon ciro yaparken, masrafı da 8 milyonda tutabilmeyi planlar. Bunu nasıl becerebileceği konusunda her gece kabuslarla boğuşur.
Ammaaa Fuar günü geldiğinde, katılımcısı doğru ziyaretçi ile buluştuğunda bayram yerinin ağasıdır, beyidir fuar organizatörü. Mecazi anlamda. İyi bir fuar organizatörü işin bu boyutundan müthiş bir keyif alır! İçinde tatlı bir o kadar da haklı bir övünç olur! “Biz yaptık! Biz becerdik!” diye o da katılımcıları ve ziyaretçileri ile mutlu olur!
Zordur fuar düzenlemek, organizasyon mesleklerinin belki de en zorudur. Ne hikmetse Turizm ve Kongre sektörünün içinde gösterme konusunda müthiş bir çaba olsa da hiç alakası yoktur. Ticaret bilgisi, ekonomi bilgisi, sektör analiz yeteneği gerektirir fuarcılık!
Fuarista ekibi olarak biz de fuarcılık sektörüne yeni giriş yapan şirketlere veya fuar organizatörlerine ülkemizde yeni bir fuar oluşturmak, var olan fuarlarını geliştirmek için Fuar Geliştirme Danışmanlık hizmetlerimizle destek oluyoruz, birlikte fuar geliştiriyoruz. Personelini fuarcılık sektörüne hazırlamak isteyen şirketlerin personelini Fuar Direktörlüğü, Fuar Pazarlama Yönetimi, Fuar Satış Yönetimi, Fuar Operasyonu alanlarında Fuarcılık Mesleki Eğitim Programlarımızla eğitiyoruz.
Bakınız: Fuarista – Fuarcılık Mesleki Eğitim Programları
Bakınız: Fuar Geliştirme Danışmanlığı
Bakınız: Fuar Nasıl düzenlenir?
DESTEKLEYEN PAYDAŞ KURUMLAR AÇISINDA BAKARSAK FUAR NE ANLAMA GELİR?
Bir sektörün yılda bir veya iki defa düzenlenen bayramına hazırlanırken, sektörün paydaşları, sektörün kurumları da bu bayram hazırlığı içinde yer almaktadır. Sektörüne göre, ihtiyaca göre değişir ama sektör paydaşları bu bayram tadındaki buluşmalara hem fayda sağlar hem de faydalanır. Bir sektör paydaşı gözünden bakınca fuar ne demek? Sektör paydaşlarının gözünde fuar nedir? Fuar deyince ne düşünürler? Fuarları nasıl bilirler, nasıl hayal ederler?
Destekleyen Paydaş Kurumlar kimlere denir?
Hemen hemen her sektörde, sektörün bir derneği vardır. Bazen aynı sektörün bir meslek örgütü, bir meslek odası ya da esnaf odası vardır. Bazen sektörün ulusal federasyonları hatta konfederasyonları vardır. Bazı sektörlerde yerelde İl Müdürlükleri, merkezde ilgili bakanlık ve bakanlığa bağlı farklı düzenleyici kurumlar vardır. Bazen sektörle ilgili bir ihracatçı birliği son derece etkilidir. Tüm bunların yanı sıra zaman zaman bazı sektörlerde sektörün kanaat önderleri de son derece etkilidir. Bazen sektördeki 2-3 basın yayın kurumu da son derece etkili olabilmektedir. Tüm bu bahsettiğimiz yapılara sektörün paydaşları demek doğru olur.
Sektörün paydaşları gözünden fuar ne demek? Fuar nasıl bir iş yükü, nasıl bir sorumluluk ve nasıl bir kazanç nasıl bir fayda sağlamaktadır?
Sektör Paydaşları ile Fayda Alışverişi Demektir
Fuar deyince sektörün paydaşlarında her zaman bir “fayda” ön plandadır. Öncelikle sektörün kendisine bir fayda sağlamak temelde her paydaşın amacıdır.
Ancak, bazı paydaşlar, bir fuarın tetikleyicisi, başlatıcısı olabiliyorlar. Bir derneğin semineri veya bilimsel kongresinin bünyesi başlayan fuayedeki sponsorların ticari sergisi zamanla fuara dönüşebiliyor. Bazen bir paydaş sektör derneği fuardan gelir elde eden bir proje ortağı olabiliyor. Bazen birkaç STK bir fuarın proje ortağı olabiliyor. Bazen STK’lar gelir getirici proje ortaklığından ziyade sektöre fayda sağlayıcı proje ortaklığını tercih edebiliyor.
Bazen sektör paydaşları, projenin sahibi, fuar organizatörü de taşeronu tadında bir ilişki olabiliyor. Bazen sektör paydaşları fuar organizatörlerini beğenmeyip, biz daha iyi yaparız deyip bir fuar organizasyon şirketi kurup fuar organizatörü olmaya karar veriyor. Eski iki taşerondan da iki müşteri temsilcisi transfer edip paydaş paydaşlıktan çıkıp fuarcı oluyor.
Bazense fuar organizatörü bir sektör paydaşını destekleyici kurum olarak, ticari bir iş ilişkisi olmadan organizasyona dahil edebiliyor.
Başlangıcı, gelişimi her nasıl olursa olsun, dünyada olduğu gibi, ülkemizde de sektör paydaşları bir fuarın gelişiminde önemli, aktif rol oynayabiliyor, maddi ve manevi bir fayda sağlayabiliyor.
Bu gözle bakınca sektör paydaşları için fuar, bol bol telefon trafiği, bol bol sektör için iletişim, bol bol katılımcı duyurusu, daveti, satış çalışması, katılmaya ikna çalışması anlamına gelebiliyor. Aynı zamanda doğru ziyaretçinin gelmesi için ilişkiler ağını paylaşıma açmak ve değerlendirmek anlamına gelebiliyor. Bazen bir sektör trend konferansının organizasyonunun yapmak anlamına gelebiliyor. Tüm bu çabaların sonunda bazen başarılı işler çıkıyor ama bazen de tüm çabalar sonucunda başarıya ulaşmak mümkün olmuyor. Başarısız olan eski paydaş, yeni fuarcı, beceriksizlikle suçladığı taşeron fuarcıların kaderini paylaşıyor.
Sektörden sektöre, kurumdan kuruma, organizatörden organizatöre, projeden projeye bu işin dengesi birbirinden çok farklı olabiliyor.
Ancak tüm sektör paydaşlarının gözünden bakınca fuar sektörün bayramı olduğu kadar sektörle paydaşlar arasında hem maddi hem de manevi fayda alışverişi zemini de demektir.
FUAR TEDARİKÇİLERİ ŞİRKETLER AÇISINDA BAKARSAK FUAR NE DEMEK?
Fuarın tedarikçileri gözünden bakınca fuar ne demek? Kime fuar tedarikçisi denir? Fuar tedarikçisi fuar deyince ne anlar? Fuar deyince ne hayal eder? Fuar tedarikçisi fuardan nasıl faydalanır?
Fuar tedarikçileri kime denir?
Fuarı düzenleyen Fuar organizasyon şirketleri bir fuarı düzenlerken, sadece fuar günlerinde 30’un üstünde tedarikçi ile çalışırlar. Bunlardan ilk etapta dikkat çekenler, stand yapım şirketleri, güvenlik, temizlik, hosteslik ajansları, iş sağlığı ve güvenliği şirketleri, fuar kurulum teknik destek şirketleri, kapı kayıt, ses, ışık, eğlence, ulaşım, sosyal ve dijital, fotoğraf, video, grafik tasarım, matbaa, dijital baskı gibi birbirinden farklı hizmetleri sağlayan şirketleri saymak mümkündür.
Fuara katılan katılımcı şirketlerin satın aldığı, kiraladığı hizmetlere bakınca benzer hizmetleri saymak mümkündür.
Yukarıda saydığımız hizmetleri sağlayan şirketlerin büyük bir kısmı da kendi için farklı iş kollarından hizmet almaktadır. Örneğin bir stand yapımcısı, bir mimarlık tasarım ofisinden, marangozhaneden, boya, cila, nakliye, hamal, temizlik, dijital baskı gibi hizmetleri sağlayan şirketlerden destek almaktadır.
Tüm bu grupta hizmet veren tedarikçi şirketler gözünden bakınca fuar ne demek?
Fuar iş, gelir, ekmek demek!
Bir fuar organizasyonu onlarca farklı sektörden şirkete iş imkânı sunmaktadır. Fuarcılık sektörü onlarca iş koluna gelir yaratmaktadır. Fuar tedarikçisi şirketler gözünden bakınca fuar iş imkanı, iş fırsatı demektir. Gelir, ekmek demektir.
Stand yapımcısında 1 fuarda 15 müşteriye hizmet vermek, mimarlık bölümünü, marangozhane, boyahane, montaj, nakliye, dijital baskı, elektrik gibi departmanlarında çalışan herkese iş imkanı demektir.
Ekstra mobilya kiralayan şirketlerin hamallarına, nakliye ve temizlik hizmetlerinde çalışanlarına haftalık veya gündelik veya maaş demektir.
Üniversite öğrencisi host ve hosteslere haftalık harçlık demektir.
Fuar ne demek hakikaten?
Bütün sektörlerde olduğu gibi, fuarcılık sektöründe de, sektörden yorulup çıkanlar, para kaybedip küsenler, umut edip sektöre girenler her zaman vardı, her zaman da olacak. Fuar nedir? Fuarcılık nasıl bir iştir diye merak edenlere naçizane tavsiyem, gaza gelmeden, iyi araştırarak, iyi düşünerek, iyi inceleyerek bu sektöre girmeleri ve yatırım yapmalarıdır. Dışardan bakınca fuar günlerindeki protokol konuşmalarının yapıldığı kürsüler, kırmızı kurdele kesme merasimleri, kırmızı halılarda yürüme hevesi üstüne bir de her fuardan 1 daire parası kazanma rüyası ile fuarcılık sektörü çok cazip görünüyor olabilir.
İster fuar organizatörü olun, ister fuar katılımcısı, ister fuar ziyaretçisi, ister fuar sektör paydaşı, ister fuar tedarikçisi olun, şunu unutmayın: Fuarlar çok emek vererek, hepimizin çok iyi hazırlanmamız gereken sektörümüze fayda sağlayan, her birimize, her birimizin şirketine fayda sağlayan bayram zamanıdır.
Size nasıl Yardımcı Olabiliriz?
Fuardan Müşteri Bulma Eğitimi
28 Eylül 2024 Cumartesi günü saat 09:30 ile 13:00 arasında Türkiye’nin her bölgesinden ilgilenen şirket yöneticilerinin katılabilmesi için Zoom ortamında Fuardan Müşteri Bulma Eğitimini düzenliyoruz. Katılacakları fuardan nasıl müşteri bulabileceklerini öğrenmek isteyen şirket yöneticilerini bekliyoruz.
🗓 28 Eylül 2024, Cumartesi
🕑 Saat 09:30 – 13:00
💻 Online
Eğitimlerden sonra, hazırlanmanızı takip edip size destek olmamızı isterseniz Fuara Hazırlık Danışmanlığı hizmetimizle de size destek olabiliriz.
Bakınız: Fuara Hazırlık Danışmanlığı
Fuar Ziyaretinden Müşteri Bulma Eğitimi
23 Mayıs 2024 Perşembe sabahı saat 09:30 ile 13:00 arasında Fuar Ziyaretinden Müşteri Bulma Eğitimini düzenliyoruz. Yurt dışı veya yurt içi fuarlarını ziyaret ederek müşteri bulmak ya da tedarikçi bulmak isteyen şirket yöneticilerine yönelik düzenlediğimiz eğitim programı için başvurabilirsiniz
🗓 23 Mayıs 2024, Perşembe
🕑 Saat 09:30 – 13:00
💻 Online
Fuarcılık Mesleki eğitim Programları
Fuarcılık sektörüne yeni girenler, fuar organizasyonlarına yatırım yapanlar, fuar organizasyon işinde rol değiştirenler, terfi edenler, bilgilerini tazelemek isteyenlere yönelik Fuarcılık Mesleki Eğitim Programları düzenliyoruz.
Eğitimlerimiz 20 ayrı modülden oluşmaktadır. Şirketler istedikleri modüle, istedikleri kadar şirket çalışanının katılmasını sağlayabilirler. 20 modülden oluşan farklı programlarla 4 ayrı roldeki çalışanlara eğitimlerimizi öneriyoruz:
Daha ayrıntılı bilgi kısa bir tanışma faslı için her bir programın altındaki formu doldurabilir veya bizimle iletişime geçebilirsiniz.
Bir Sonraki Fuarista Kulübü
🎙 Fuara mı katılsak? Bayi toplantısı mı düzenlesek?
👨💼 Faruk ŞENER
🏛 Bayilik Yönetim Danışmanı
🗓 2 Mayıs 2024 Perşembe
🕘 21:00-22:00 Türkiye Saati
⌛ 60 dak
🔗
Fuarista Kulübü Nedir?
Fuarista Kulübü, Linkedin üzerinde gerçekleşen bir dizi Sesli Buluşma etkinliğidir. Fuara katılan şirketlerin deneyimlerini paylaştığı, fuara katılan şirketlere bir dizi tavsiyelerin verildiği 1 saatten kısa buluşmalardır. Fuarista ekibi tarafından düzenlenir. Bir eğitim değildir, herkese açık ve ücretsizdir.
Etkinliğin ses kaydı da Podcast olarak yayınlanır.
Bizi izleyebilirsiniz
Aktif olduğumuz platformlardan Linkedin, Facebook, Twitter, Instagram ve Youtube kanallarımızdan birinden veya tümünden haftalık paylaşımlarımızı izleyebilirsiniz.
Fuarlardaki başarınıza katkımızın olması dileğiyle!
İstanbul, 3 Mart 2022