Fuara Katılım Bütçesi Nasıl Yapılır?
- On 3 Kasım 2019
- Fuar Bütçesi, pazarlama
Fuara katılmanın bedeli nedir? Fuara katılmak için kaç para ayırmamız gerekir? Fuara katılmak için nasıl bir bütçe gerekir? Fuar katılımı kaç para eder? Ne kadarlık bir bütçe ile fuara katılmamız mümkün? Fuara katılmayı planlarken nasıl bir bütçe öngörmeliyiz? Fuara Katılım Bütçesi Nasıl Yapılır?
Fuar bütçesinin içinde ne olmalı? Fuar bütçesinin içinde hangi kalemler olmalı?
Fuara Katılım Bütçesi İçinde ne olur?
Katılmayı düşündüğünüz, katılmayı planladığınız veya katılmaya karar verdiğiniz fuarın bütçesini hazırlarken, aşağıdaki 10 başlığın altındaki giderleri ön görmekte fayda vardır.
1- Yer Kirası
Yer kirasından kastımız, fuar organizatörüne ödediğimiz katılım bedeli, yer kirasıdır. Genellikle organizatörleri yer kiralarken m2 başına bir fiyat belirlerler. Fuarın nerde yapıldığı, yerel mi, ulusal mı, uluslararası mı olduğuna bağlı olarak m2 birim fiyatları düşük veya yüksek maliyetlerde olabilir. Almayı düşündüğünüz m2 ile birim fiyat çarpılınca ortaya katılım bedeli çıkar. Ancak birçok, ulusal ve uluslararası fuar organizatörü yer kirasına ek olarak, İSG giderleri elektrik, temizlik, dijital katalog gibi bir dizi giderleri de talep ediyor olabilir.
2- Stand Giderleri
Fuar Organizatörleri genellikle sadece boş yer kiralarlar. Yerin üstünde bir stand, bir yapı vermezler. Bazı organizatörler veya genellikle yerel ve son tüketici fuarlarında stand bedeli de fuar kiralama bedeline dahil olabilir. Ancak genellikle stand gideri ayrı belirtilir.
Birçok katılımcı da birbirinin tıpa tıp aynı duran standart standla katılmaktansa, kendi şirketlerini daha iyi ifade edebilecek yapılar ve standlar yaptırmayı tercih ederler. Stand yapan şirketler genellikle organizatörden farklı şirketlerdir. Talep edilen tasarım, içindeki malzeme, büyüklüğü, ihtiyaca belli olarak birbirinden farklı maliyetlerde stand teklifi almanız mümkün olabilir.
3- Fuardan Önce Davet Giderleri
Birçok katılımcının ihmal ettiği ama doğru ve gösterişli bir stand yaptırmak kadar eşit öneme sahip yapılması gereken çalışmalardan biri de fuardan önce müşterilerimizi ve müşteri adaylarımızı fuara davet etme çalışmasıdır. Davet çalışmasının birbirinden farklı 10’un üzerinde yöntemi bulunmaktadır. Daha yaratıcı düşünen şirketler için davet etme metodları sonsuz olabilir. Farklı yönetmlerl farklı müşterilerinizi veya müşteri adaylarınızı davet etmeniz mümkün olabilir. Hangi yöntemi seçerseniz seçin davet etme faaliyeti için bir bedel ödemeniz gerekebilir. Örneğin 1.200 müşteri adayınıza bir telefonla ulaşıp fuara davet etmenin de bir zaman, personel gideri vardır. Bu davet çalışmasını ister bünyenizdeki ekiple ister bir çağrı merkezi ile yapın, bu çalışmanın bir maliyeti olacaktır.
4- Fuarda Pazarlama İletişimi Giderleri
Genellikle birçok katılımcımızın iyi yaptığı işlerden biridir. Bu bölümde kastettiğimiz pazarlama iletişim giderleri, fuarda dağıtacağımız katalog, broşür, kartvizitlerin hazırlanması, bastırılması gideridir. Bunu yanı sıra kalem defter, şapka, t-shirt gibi promosyonlar hazırlayacaksanız, tadım paneli yapacaksanız, numune dağıtacaksanız bunların kendilerinin ve lojistik maliyetlerini de bu bölüme analitik olarak yazmanızda fayda vardır.
5- Ürün Seçimi hazırlığı
Şirketler bazen fuara hazırlanırken fuarda sergileyecekleri ürünlerini daha bir özenle hazırlamaktadırlar. İyi de yapmaktadırlar. Çünkü prototip olarak ürettiğiniz bir motor fuar alanında istendiği anda doğru performansla çalışmazsa pazara girme imkânı bile bulamayabilir. Ürünlerin doğru hazırlanması, çalışıp çalışmadığının test edilmesi doğru paketlenmesi, doğru ambalajlanmasının da bir maliyeti vardır. Bu başlığın altına yazmayı unutmayın.
6- Lojistik Hizmetleri
Ürünlerinizi, ürünlerinizi çalıştırmak için destek ekipmanlarını, promosyon malzemelerinizi, fabrikanızdan fuar alanına taşımanızın bir maliyeti vardır. Fuar alanının kapısında kamyondan indirmenin, stand alanına götürmenizin ek maliyetleri de olacaktır. Fuar bitiminde fuar standınızdan dışardaki kamyona taşınması, kamyonun da fabrikanıza gelmesinin de maliyeti vardır. Bu olası maliyetlerin tümünü öngörüp bu başlığın altına yazmak da faydalı olacaktır.
7- Personel Hazırlığı ve Eğitimi
Standınıza farklı profilde müşteriler gelecektir. Kimisi teknik soracak, kimisi fiyat soracak. Kimisi patron soracak, kimisi de networküne +1 yazmak için gelecek… Stand sahibi olarak farklı müşteri profillerinize farklı personellerinizle cevap vermeye hazır olmalısınız. Kendi personelinizin ürünler, teknik konusunda eksiği varsa iç bünyede eksiklikleri tamamlamalarına yardım etmek gerekecek. Ancak kalabalık önünde konuşmak, nezaket kuralları, stress altında iletişim gibi konularda desteğe ihtiyaçları varsa bu eğitimleri de fuar öncesinde tamamlamak fuardaki performansınızı arttırır.
8- Personel Seyahat, Konaklama ve İaşe Giderleri
Ürünleri seçtiniz, gönderdiniz. Personelin de fuara gitmesi gerek. Siz ve ekibinizin fuar şehrine ulaşımı, fuar şehrinde konaklaması, fuar şehrinde şehir içi ulaşımı, yemeklerini önceden planlayıp tahmini bir şekilde bütçeye yazmak gerekir.
9- Fuarda Etkinlik Giderleri
Fuar günlerinde, fuarın ticaret sahnesinde bir ticari sunum yapmanız size fayda sağlar mı? Nasıl bir fayda? Ya da bu ticari sunumları üst üste fuar standınızın içinde mi yapmanız daha doğru olur? Peki bir ünlü sanatçıyı veya siyasetçiyi 2 saatliğine standınızda ağırlamak size fayda getirir mi? Gelen misafirlerinizi akşam yemeğine götürecek misiniz? Kaç akşam? Kaç kişilik yemekler? Nerede? Tüm bu maliyetleri de bu başlığın altına yazmakta fayda var.
10- Fuar Sonrası Satış / Pazarlama Takip Giderleri
Fuar bitip herkes fuardan döndükten sonra, fuarda tanışmış olduğunuz yeni veya eski ziyaretçilerinizi arayıp, teşekkür etmek gerekir. Devamında da satış amaçlı, ihtiyaç analizi, ürün analizi gibi sebeplerle ziyaret etmek, veya size davet etmek gerekir. Bu çalışmanın bir kısmı fuar bütçesine yazılabilir. Bir kısmı da olağan satış ve pazarlama bütçesinde değerlendirilebilir.
11- Fuar Destekleri
Son olarak da fuar bütçesine giderin dışında bir de gider yazmanız mümkün olabilir. Yurt içi fuarlarında KOSGEB yurt dışı Fuarlarınızda da Ekonomi Bakanlığından bir dizi teşviklerden yararlanmanız mümkün olabilir. Fuarınızın yerine, şirketinizin yapısına bağlı olarak bazı desteklerden yararlanabilirsiniz.
Fuar Bütçesi Ne Zaman Hazırlanmalı?
Öncelikle fuara katılma kararını almadan önce kabaca da olsa bir fuar katılım bütçesi hazırlamanızda fayda vardır. Bu bütçe erken hazırlanırsa, tahmini giderlerinizi görebilir, başarı kriterlerinizi daha doğru belirlemenize fayda sağlayabilir, fuara katılım kararınızın şeklini değiştirebilir.
Ancak ilk etapta hazırladığınız bütçe muhtemelen bazı noktalarda artacak, bazı noktalarda da azalacaktır. Hazırlık aşamasında, fuar esnasında ve fuar sonrasında bütçeyi takip edip, harcamalarınızı bütçe çerçevesinde yapmanız sizi gereksiz israftan koruyabilir.
Fuarda Müşteri Bulmak, Satış Yapmak İçin Fuara Nasıl Hazırlanmak Gerekir?
Fuarda müşteri nasıl bulunur? Fuarda müşteri bulmak için nasıl bir hazırlık yapmalısınız?
Fuara harcadığınız bütçe karşılığında, standınızın ziyaretçilerle dolup taşması için ve aralarından sipariş yazdıracak, satış, ihracat yapabileceğiniz müşterileri bulmanız için fuara nasıl hazırlanmak gerekir?
Fuarista Fuara Hazırlık Eğitimlerinde, fuarlara katılan şirketlere, fuardan verim almak için A’dan Z’ye nasıl hazırlanmaları gerektiğini anlatıyoruz.
Fuardan Müşteri Bulma Eğitimi
28 Eylül 2024 Cumartesi günü saat 09:30 ile 13:00 arasında Türkiye’nin her bölgesinden ilgilenen şirket yöneticilerinin katılabilmesi için Zoom ortamında Fuardan Müşteri Bulma Eğitimini düzenliyoruz. Katılacakları fuardan nasıl müşteri bulabileceklerini öğrenmek isteyen şirket yöneticilerini bekliyoruz.
🗓 28 Eylül 2024, Cumartesi
🕑 Saat 09:30 – 13:00
💻 Online
Ofisinizde Size Özel Fuara Hazırlık Eğitimi
Fuara doğru hazırlanmayı arzu eden şirketlere 1 gün boyunca ofislerinde misafir oluyoruz. Kendi niyetlerini, kendi isteklerini, hedeflerini dinliyoruz. Ürünlerini, sektörlerini ve müşteri profilini dinliyoruz. Sonra hep birlikte hedefler koyup bu hedeflere ulaşmak için uzun uzadıya, kendilerine özel olarak fuara nasıl hazırlanmaları gerektiğini anlatıyoruz. Hedef koymadan, standa, personelden, ürüne, fuarda davranıştan, misafir ağırlamaya kadar onlarca konu hakkında konuşuyoruz.
Fuara nasıl hazırlanırlarsa, daha çok ziyaretçi ağırlayabileceklerini anlatıyoruz. Fuar sonrasında da müşteriye çevirmek için nasıl davranmaları gerektiğini anlatıyoruz.
Katılacağınız fuarda standınızda bol bol ziyaretçi ağırlamak ve aralarından sipariş alabileceğiniz, satış ihracat yapabileceğiniz müşteriler bulabilmek için, şirket yöneticilerinize hitaben, şirketinize özel Fuara Hazırlık Eğitimi düzenleyelim mi?
Sizin ofisinizde fuarla ilgili tüm yönetim kadronuza size özel bir eğitim düzenleyelim mi?
Fuara Hazırlık Video Eğitimlerimiz
Yıl boyunca, istediğiniz zaman, istediğiniz yerden, istediğiniz cihazdan izlemek, istediğiniz derinlikte öğrenmek isteyenlere Fuara Hazırlık Video Eğitimlerimizi öneriyoruz: Hemen şimdi aşağıdaki seçeneklerden birini seçip, kaydolup, iyzico güvenli ödeme sistemi aracılığı ile Kredi Kartınızla satın alabilir, video eğitimleri hemen izlemeye ve öğrenmeye başlayabilirsiniz! 2 iş günü içinde de, kayıt olurken bildirdiğiniz şirket bilgilerinize e-faturanız gönderilmiş olur.
Hemen inceleyebileceğiniz Fuara Hazırlık Video Eğitim seçeneklerimiz:
3 Saatlik Fuara Hazırlık Temel Eğitimi
70 Video Ders | 7 Aşama
6 Saatlik Fuara Hazırlık Kapsamlı Eğitimi
101 Video Ders | 7 Aşama
9 Saatlik Fuara Hazırlık Detaylı Eğitimi
143 Video Ders | 7 Aşama
Daha güzel bir fuar deneyimi, fuardan yüksek verim almak, fuarda standınıza bol ziyaretçi çekmek, bu ziyaretçiler arasından da gerçek müşteriler bulmanız için, nasıl bir çalışma yapmanız gerektiğini Fuarista Eğitimlerinde anlatıyoruz ve arzu eden şirketlere birebir destek vermek için Fuara Hazırlık Danışmanlığı hizmeti sunuyoruz.
İhtiyacınız varsa yazın, arayın, size destek olalım
Aktif olduğumuz platformlardan Linkedin, Facebook, Twitter, Instagram ve Youtube kanallarımızdan birinden veya tümünden haftalık paylaşımlarımızı izleyebilirsiniz.
Fuarlardaki başarınıza katkımızın olması dileğiyle!
İstanbul, 03.11.2019