İhtisas Fuarı Nasıl Ziyaret Edilir?
- On 31 Ekim 2021
- fuarda verim, Ziyaretçi, Ziyaretçi Daveti, Ziyaretçi Profili
Bir Fuarı nasıl ziyaret edilirsiniz? Bir ihtisas fuarı nasıl ziyaret edilir? Verimli bir fuar ziyareti gerçekleştirmek için nelere dikkat etmelisiniz? Bir ihtisas fuarını ziyaret ederken nasıl hazırlanmalısınız? Fuar öncesi nasıl bir ziyaret hazırlığı yaparsanız fuardan en yüksek faydayı elde edersiniz? Fuardan önce, fuar standında görüşmek için neden randevulaşmalısınız? Faydası nedir? Fuardaki toplantılar neden kısadır? Fuar standındaki faydalı, ideal bir toplantının süresi ne olmalıdır? Fuar standındaki toplantı akışı nasıl olmalıdır? Fuar ziyareti sadece satın almak için midir? Fuar ziyareti ile satmak mümkün mü?
Fuar nedir?
Öncelikle belirtmekte fayda var; yazımızın konusu bir ihtisas fuarı ziyareti ile ilgili. Eğer ziyaret etmeyi planladığınız, genel fuar ya da fuar gibi görünen, sergi, panayır, festival, pazaryeri, otellerde bayi toplantısı veya benzer farklı bir etkinliği ziyaret etmeyi planlıyorsanız, bu yazının konusu size çok faydalı olmayabilir.
“Fuar” derken veya “ihtisas fuarı” derken neyi tarif ettiğimizi kontrol etmek isterseniz “Fuar nedir?” başlıklı yazımıza bakmanızı öneririm.
Bakınız: Fuar Nedir?
Ziyaret Planını Yaparken neleri dikkate almamız gerekiyor?
“İhtisas Fuarı Nasıl Ziyaret Edilir?” sorusuna cevap ararken öncelikle şunu belirtelim. Bir fuarı ziyaret etmek, çok değerli zamanınızdan ayırmak, bütçe yani para ayırmak demektir. İster şehir içinde, ister ülke içinde farklı bir şehirde, ister yurt dışında bir şehirde fuar ziyaretine niyet etmeden önce, uçak ve konaklamanızı düşünmeden önce neleri düşünmeniz gerekir?
1- Durum Tespitinde bulunun:
Herhangi bir para harcamadan, herhangi bir zaman planlaması yapmadan önce bir durum tespitinde bulunun:
- Fuarı neden ziyaret etmek istiyorsunuz?
- Amacınız nedir?
- İhtiyacınız nedir?
- Ne görmek istiyorsunuz?
- Kiminle görüşmek istiyorsunuz?
- Kimlerle tanışmak, sohbet etmek istiyorsunuz?
- Nasıl bir probleminiz var?
- Ne için çözüm arıyorsunuz?
- Fuara bir ürün veya bir hizmet satın almak için mi gidiyorsunuz? Yoksa ziyaret ederek ürünlerinizi mi pazarlamayı planlıyorsunuz?
- Neler öğrenmek istiyorsunuz?
- Nasıl Pazar istihbaratı elde etmek için gidiyorsunuz?
- Ya da fuar vesilesi ile nasıl bir ek program, yan etkinliğe dahil olmak istiyorsunuz?
2- Genel Hedef belirleyin.
Seyahat, konaklama planınızı yapmadan önce muhakkak kendiniz hedefler koyun. Fuarı nasıl ziyaret edebileceğinize dair ilk düşüncelerinizi oluştururken, fuar için harcayacağınız bütçe, emek, zaman karşılığında öncelikle:
- Kaç kişi ile görüşeceksiniz?
- Kiminle görüşeceksiniz?
- Kiminle tanışacaksınız?
- Ne görüşeceksiniz?
Bu hedeflerinizi unutmamak, kafanızın karıştığı yerde yola çıkış nedeninizi kendinize hatırlatmak için kısa kısa notlar halinde kendinize yazın.
3- Somut Hedef Belirleyin
Fuar standında verimli bir görüşmenin 15-20 dakika sürdüğünü düşünürsek, bir stanttan diğerine geçmek için de 10 dakika gibi ortalama bir süreye ihtiyaç duyuyorsak, saatte 2 görüşme yapmamızın mümkün olduğunun farkına varırız.
Fuarı nasıl ziyaret edebileceğinize dair ilk planlamalarınızı yaparken kendimize şu soruları soralım: Fuar alanında kaç saat kalabiliriz? Diyelim ki 8 saat! Kaç gün kalabiliriz? Örneğin 2 gün? Fuara tek mi gidiyoruz aynı ekipten 2 kişi mi gidiyoruz? Herkes tak başına farklı görüşmelere yürütebilir mi? Herkesin farklı bir programla farklı stand yetkilileri ile görüşebildiğini varsayalım. Bu durumda:
2 gün x 8 saat x saatte 2 görüşme = Kişi başı fuarda geçen 2 gün boyunca 32 kişi ile görüşebilirsiniz. Diğer kişinin de sizin gibi 32 görüşme yaptığını düşünürsek toplamda 64 kişi ile görüşmeniz mümkün olabilir.
Zaman yetmiyorsa belki fuara bir gün daha ayırmak gerekir… Bu durumda belki hesabınız
3 gün x 8 saat x saatte 2 görüşme x 2 kişi = 96 görüşme olur..
Sizin fuar ayırdığınız gün sayısı nedir? Fuarda toplam geçirebileceğiniz saat sayısı? Fuara kaç kişi ile gidiyorsunuz? Toplam kaç kişi ile görüşebilme şansınız var?
4- Fuar katılımcı Listesini ve Yerleşim Planını Bulun
Toplam 96 kişi ile görüşme planı kulağa muhteşem geliyor. Ancak fuara kaç şirket katılıyor? Kaç şirket sizin hedefleriniz, amaçlarınız, ihtiyaçlarınıza, arayışınıza uygun? Kimlerle görüşmeniz gerekir? Nerden seçebilirsiniz?
Her fuarın katılımcı listesi ve ziyaretçi listesi, fuarın web sitesinde açıklanır. Açıklanma amacı da bizim gibi fuarı nasıl ziyaret edeceklerini düşünen insanlara bir görüşme programı, bir çalışma programı yapmaya yardımcı olmaktır.
5. İlgilendiğiniz ürünleri sergileyecekleri süzün, belirleyin
Hatta bazı fuar web sitelerinde şirketleri faal oldukları sektörlere göre, ürettikleri ürün gruplarına göre de süzmek mümkündür? Böyle bir süzgeç özelliği varsa, kullanıp, firmaları aradığınız ürünlere göre süzüp, kimin nerede olduğunu görebilir ve sizin için ideal olan bir ziyaret ve çalışma programı çıkarabilirsiniz.
6. Fuar alanında rota belirleyin.
Fuarı nasıl ziyaret edeceğimizi düşünürken şunu unutmamak gerekir: toplamda 96 görüşme yapabilmek için 20 dakikalık bir görüşmeden sonra bir sonraki görüşme için diğer standa geçmek, için yola çıkmak gerekir. Ziyaret ettiğiniz fuar küçük bir fuarsa bir stanttan diğerine geçiş 10 dakikada mümkün olabilir. Ancak ziyaret ettiğiniz fuar 40.000 m2 den büyük bir fuarsa fuar alanının bir ucundan diğer ucuna 20 dakikada hatta 30 dakikada gitmek mümkün olabilir.
Planlamanızı yerleşim planına göre de yapmak gerekir.
Görüşmek istediğiniz şirketlere baktığınızda, hangi şirket, hangi kişi, hangi salonda? Bir stanttan diğer standa geçmek için ne kadar zaman ihtiyacınız var?
7- Stantta görüşmek için randevu alın.
Ancak her gittiğiniz stantta görüşmeyi talep ettiğiniz kişiler müsait olacak mı? Sizinle hemen 15 dakika görüşebilecekler mi? Yoksa farklı bir görüşmede olup sizi 2 saat sonra mı tekrar stantlarına davet edecekler? Ya gittiğinizde stantlarında olmazlarsa? Fuarlar son derece dinamik ve hareketli ortamalardır.
Fuar için yola çıkmadan önce, fuar stantlarına ziyaret planınızı yaptıktan sonra, mümkünse fuara katılan şirket yetkililerinden randevu alın. Onların da sizi randevulaştığınız saatlerde stantlarında sizinle görüşmek için programa almalarını sağlayın
8- Fuara ayıracağınız toplam zamanı belirleyin
En ideali, fuar seyahatinizi, uçak biletinizi, otel konaklamanızı, planlamadan önce, şu ana kadar size bahsetmiş olduğum fuarı nasıl ziyaret edeceğinize dair planlamanızı yapmanızdır. Bu planlamayı şu ana kadar belirttiğim detayda yapmanız fuardan 2 ay hatta 1 ay öncesinde mümkün olabilir. Fuar planı yeni yeni şekillenir, fuar organizatörü web sitesinde güncel planı ve katılımcı listesini yayınlamaya başlar.
Ancak fuar seyahati için son 1 ay otel ve uçak maliyetlerinin yükselmesi anlamına gelir. Bu sebeple eğer ki, daha önce tanıdığınız bildiğiniz bir fuara tekrar gidecekseniz, kabaca kaç kişi ile görüşebileceğinize dair bir fikriniz varsa belki de tahmin yürütüp fuarda kaç firma ile görüşmek için fuara kaç kişinin gideceğini ve kaç gün çalışacağını ön görerek, fuardan 3-4 hatta 6 ay öncesinden de uçak biletinizi almanız ve otel konaklamanızı ayarlamanız fuar ziyaret bütçesi açısından daha faydalı olabilir.
9- Online Ziyaretçi Kaydınızı Yapın
Ziyaret edeceğiniz fuarın kapısında uzun kayıt kuyruklarında bekleyip zaman kaybetmemek için fuarın ziyaretçi kaydı bölümüne girip online ziyaretçi kaydınızı yapın. Eğer bir bilet satın almanız gerekiyorsa fuardan önce satın alın. Size gelecek e-mail ile hem faturasını bilgisayarınıza indirebilir, hem de giriş kodlarınızı, yaka kartınızı alabilirsiniz.
10- Fuara seyahatinizi planlayın
Fuardaki hedefleriniz, görüşmeye niyet ettiğiniz şirket sayısı, ziyaret planınız ve randevu planınızı belirledikten sonra veya kabaca öngörüp kabaca planladıktan sonra, fuara seyahatinizi planlamanız gerekir.
Yurt dışı fuar ziyaretlerinizde fuara gitmek için, fuara seyahat edeceğiniz günlerde 6 aydan uzun olan güncel bir pasaportunuzun olduğundan öncelikle emin olun. Sonrasında fuara gideceğiniz ülkenin konsolosluğunda vize almak için gerekli başvuruları yapın.
Bir çok ülke vize başvurusu için Uçak bileti rezervasyonu ve Otel Rezervasyonu istemektedir. Bu durumda gerekli rezervasyonları yaptıktan sonra Vize başvurunuzu yapınız.
Vizenizi aldıktan sonra uçak biletinizi satın almayı ve otel rezervasyonunuz da gerçekleştirmeyi unutmayın.
Fuara gideceğiniz şehirde kalacağınızı oteli de seçerken, sadece otel maliyetleri ile karar vermeyin. Fuar alanına yakın oteller daha pahallı, uzak oteller daha ucuz görünür genellikle. Kalacağınız otelde fuar alanına nasıl gideceğinizi de önceden araştırın, şehir içi ulaşım seçeneklerini, yemek seçeneklerini, havalimanından otele, otelden fuar alanına, fuar alanından otele, otelden şehir merkezine gibi farklı rotalara bakıp fuar şehrinde nasıl bir ulaşım süresine ve bütçesine ihtiyacınız olduğunu kestirmeye çalışın. Ucuz olduğu için şehrin diğer ucunda tren ve taksi ile 1 buçuk saatlik bir mesafede olan bir otelde mi kalmak daha ekonomik ve daha verimli olur, yoksa şehir merkezinde ilk bakışta pahalı gibi görünen bir otelde mi?
Fuar alanına yakın bir otelde kalmanın acaba toplam bütçede daha ekonomik olup olmadığını kontrol edin.
Ülkeden ülkeye, şehirden şehire değişir ama, havalimanından otele ve dönüşte otelden fuar alanına olan seyahatlerinizi de zamanı ile birlikte dikkatlice planlamanız sizi gereksiz risk ve sıkıntılardan korur.
11- Yanınıza alacaklarınızı planlayın
Fuara gidiş amacınız her ne olursa olsun mutlaka yanınızda kartvizitiniz, görüşme defteriniz, minik zımba, yedek zımba telleri ve ucuz kalemlerinizi götürün. Görüşme defteriniz belki de bu ziyaretinizin en önemli hazinesi olacaktır. Görüşme defterinizi takım elbisenizin cebinize sığacak boyutta, bir akıllı telefon boyutlarına yakın bir boyutta seçmenizde fayda var. Görüşme yoğunluğunuza bağlı olarak görüşme defterinizin yetmeyeceğiniz düşünürseniz yanınızda 2-3 defter götürmenizde fayda var.
Fuar ziyaretinizin amacı, yeni ürünler, yeni firmalar ile tanışmaksa, bol bol katalog almayı düşünüyorsanız ve bu katalogları gerçekten de memlekete getirmeyi düşünüyorsanız kıyafet bavullarınızın yanı sıra, 25-30 kg ağırlığı rahatlıkla kaldırabilecek kuvvette, tekerlekli bir çek çek bavulu da 2. bavul olarak yanınızda götürmekte fayda var. Fuar alanını bu bavulla gezebilir ve fuarda topladığınız katalog, dergi gibi dokümanları bu bavulla fuarda taşıyabilir sonrasında da memlekete getirebilirsiniz.
Ziyaret amacınız biraz da şirketlere kendi şirketinizi tanıtmaksa, yanınızda görüşmelerinize yetecek miktarda hafif, 2 kırım A4 boyutunda şirket veya ürün broşürü götürmek yararlı olabilir. Yanınızda kalın şirket kataloğu götürmemenizi öneririm. Ürün kataloğunuzu göstermeniz gerekiyorsa, tabletinizden, cep telefonunuzdan dijital formda gösterebilir, bırakmanız gerekiyorsa pdf halini flash disklerde götürmenizi öneririm. Ya da cep telefonu üstünden, görüşeceğinizi kişinin e-mail adresine
Ziyarete gittiğiniz fuarın düzenlendiği ülkenin dilini bilmiyorsanız ve bir tercümana ihtiyacınız varsa, çok çok öncesinden organize edip, yerel bir tercüman bulmanızı öneririz. Ancak bu durumda da çok net bir şekilde, tercümanın çalışma saatlerini, sürelerini belirtip, fiyat anlaşmanızı yapmanız gerekir.
12- Fuarda 20 Dakikalık Toplantı Akışı
Fuarlar tanışma yeridir, görüşme yeridir. Var olan ilişkiyi tazeleme, geliştirme yeridir. Fuarlar bir konuyu uzun uzun etraflıca koşup, tartışıp çözüm bulacağınız uzun toplantı yerleri değildir. Fuarda stand açmış şirket yetkilileri, hem daha önceden randevulaştıkları müşterilerini, müşteri adaylarını beklerler, hem de yeni insanlarla tanışmak için uğraşırlar.
Standlarına her kim geldiyse mümkün mertebe en iyi şekilde ağırlamaya gayret ederler. Ancak fuarların dinamik doğası gereği stand yetkilisi sizinle görüşmesini sürdürürken, koridordan geçen başka bir müşteri el sallayıp selam verebilir, bir başkası gelip görüşmenize katılabilir, koridordan geçen birine el sallayıp “buyurun bira sonra görüşelim” de diyebilir. Dolayısıyla fuardaki görüşmelerinizin verimli olması için şöyle bir toplantı akışını benimsemeniz gerekir.
- Standa Giriş: Fuar standınızda girişte, randevunuz olan veya aradığını yetkiliyi ismiyle veya sıfatıyla sorabilir, kendinizi de kartvizitinizle tanıtabilir, görüşmeye geldiğinizi belirtebilirsiniz. Stand büyükse bir sekreter, danışma yetkilisi ilk muhatabınız olabilir veya küçük stantlarda direkt yetkiliyle de karşılaşabilirsiniz.
- Tanışma: Standa girdikten sonra yapmanız gereken ikinci şey kendinizi tanıtmaktır.
- İhtiyacınızı Kısaca Anlatma: Kısaca kendinizden bahsettikten sonra neden geldiğinizi, amacınızın ne olduğunu ne aradığınızı, ne istediğinizi kısaca anlatmanız gerekir.
- Masaya geçme: Sizi kısaca dinledikten sonra muhtemelen stand görevlisi sizi kısa bir görüşme için masaya davet edecektir.
- Kartvizit Alışverişi: standınıza girerken, tanışırken de kart alışverişi yapmış olabilirsiniz. Ama henüz yapmadıysanız masaya oturunca mutlaka kart alışverişi yapın
- Görüşme Defterine Not Alma: Aldığınız kartviziti, görüşme defterinize kendi mini zımbanızla zımbalayın. Görüşmeniz esnasında da deftere kısa toplantınız ile ilgili kısa kısa notlar alın.
- Yiyecek İçecek İkramı: Oturduğunuz masada hazır ikramlar olabilir, size özel gelebilir, çay kahve, meşrubat gibi istediğiniz ikram sorulabilir. Az miktarda kabul etmek yerinde olabilir. Kültürden kültüre değişiklik gösterir ama kimi kültürde ikramları kabul etmek ilişki kurma, geliştirme iyi niyeti olarak da algılanabilir.
- İhtiyacınızı Tekrar Anlatmak: Kart alışverişinden ve ikramlardan sonra ayaküstü anlattığınız ihtiyacınızı, aradığınızı, talebinizi tekrar anlatmanız gerekebilir. Mümkünse, uzatmadan, uzun girizgahlar yapmadan, az, öz, kısa cümlelerle kim olduğunuzu ve derdinizi, ihtiyacınızı, aradığınız çözümü anlatın.
- Katılımcıyı Dinlemek: Sizi dinleyen katılımcıyı artık sizin dinlemeniz gerekir. Anlamak için aktif dinleyin. Dağılmayın. Kısa kısa notlarınızı da almayı unutmayın.
- Katalog – Broşür Almak: Eğer girdiğiniz stand doğruysa, şirket doğruysa, aradığınız ürün ve hizmetle ilgiliyse, size sunulan katalog veya ürün broşürü almanız gerekir. Değilse boşuna almanıza gerek yoktur. Mecbur değilsiniz. Yanınızda taşımayacağınız bir broşürü almayın.
- Fuar Sonrası Randevulaşma: Görüşmenizin özü tamamlandıysa, aradığınız ile sunulan örtüşüyorsa, ticari ilişki kurmak veya geliştirmek için fuardan sonra görüşmek amacıyla randevulaşın. Fuardan sonraki şu gün görüşsek nasıl olur deyip mümkünse somut, gün saat şeklinde randevulaşın. Yeni bir ilişki başlattınız. Gerisini fuardan sonra getireceksiniz. Artık masada oturmanıza gerek yok.
- El Sıkışıp Müsaade İsteme: Gelen ikramlar bitmemiş olabilir, 20 dakikanız dolmamış olabilir, ancak görüştüğünüz stand yetkilisi 2 kez başka bir görüşmeye davet edilmiş olabilir. Görüşmenizin özü bittiyse masadan kalkma vakti gelmiştir. Güler yüzle müsaade isteyin. Bir sonraki görüşmenize gitmek için 10 dakika yolunuz var.
- Bir Sonraki Toplantıya Yetişme: Bir sonraki görüşmeye gitmek için 10 dakikalık yolculuğunuz çok kısa olacaktır. Sürüklediğiniz katalog bavulu, yolda karşılaştığınız dostlar, arkadaşlar, rakipler, sektör paydaşları, sizi ayaküstü selamlayıp meşgul edenler olacaktır. Hiç programa almadığınız farklı bir stantta yeni bir ürün görmüş olabilirsiniz. Farklı bir stanttan gel görüşelim diye davet alabilirsiniz. Ancak önceliğiniz randevu aldığınız toplantıya yetişmek… Planınızı ona göre yapmıştınız. Planınıza uymak mı daha önemli, yolda çıkan fırsatı tercih etmek mi? Takdir size kalmış.
13. Yemek & Kahve Molası
Günde 16 kez yukarıdaki görüşme rutinini takip ettiğinizi düşünün, hayal edin. Yorucu bir gün olacaktır. Dolayısıyla planınızı yaparken, çay-kahve molalarını, yemek molalarını da arada planlamanızı öneririm. Yemeğinizi atlamayın. Muhakkak hafif bir yemeği programınızın ortasında hesaplayın. Yemek için 1 saat gibi bir zamanı ayırmanız mantıklı olabilir. Bu hem susma, düşünme zamanınız hem de dinlenme zamanınızdır. 1 saat gerçekçi bir ihtiyaç olabilir çünkü muhtemelen yemek molası verdiğiniz büfe, cafeterya veya restaurant’ta kuyruk olacaktır. Normaldir.
14. Networking Etkinlikleri
İşin özüne baktığımızda bir fuarı ziyaret ederken çoğunlukla fuarda stant açmış şirketlerle, şirket yetkilileri ile tanışabiliyoruz. Ancak fuarda farklı vesilelerle düzenlenen tanışma, tanıştırma, ilişki kurdurma, ilişki geliştirme etkinlikleri olabiliyor.
Bu etkinlikler zaman zaman farklı isimlerle karşımıza çıkabiliyor: Matchmaking, B2B meetings, Satın Alma Heyeti, Resmi Alım Heyeti, Buyers Meeting, Buyers Network, Roundtables gibi etkinlikleri, fuarın paralelinde fuar organizatörünün kendisi veya fuarın paydaşları veya fuardan tamamen bağımsız şirket ve kurumlar düzenliyor olabilir. Fuarda bulunma amacınıza uygunsa bu etkinliklerde yer almanız sizin için son derece faydalı olabilir.
Bu etkinliklerin formatına, içeriğine, satıcı taraflara, alıcı taraflara, ücretlerine ve şartlarına bakıp incelemek faydalı olabilir. Bazı etkinliklerde bir satın alma taahhüdünde bulunmanız durumunda sizin, etkinliğe katılım, konaklama hatta bazı etkinliklerde seyahat masraflarınızı da karşılayabiliyorlar.
15. Fuar Akşamları Katılımcı Davetleri
Fuar standında başlayan bir muhabbet bazen 20 dakikaya sığmayabiliyor. Katılımcı şirketler sizi önemli bir müşteri adayı gibi gördükleri takdirde bazen sizi sohbeti akşam yemeğinde devam ettirmeye davet edebiliyor. Bu akşam yemeğinde katılımcı muhtemelen sadece sizi değil muhtemelen başka misafirlerini de ağırlıyor olabilir. İlişki geliştirmek için çok güzel bir fırsat olabilir.
Bazen de katılımcı şirketlerden biri fuar paralelinde stant dışında ilişkileri geliştirebilmek için kokteyller hatta gala yemeği düzenleyebiliyorlar. Bu kokteyllerde de yine amaç fuara katılan katılımcılarla ziyaretçiler arasında hızlı bir tanışma ortamı yaratmak, kısa kısa, ayaküstü konuşabilecekleri fırsatlar yaratmaktır.
Davet gelmesi durumunda her iki tür etkinliklere katılarak değerlendirmenizi öneririm.
16 Fuar öncesi ve fuar sonrası ofis, dükkan, fabrika gezileri
Fuarın kendisini ziyaret etmek başlı başına önemli ve yoğun bir çalışmadır. Başlı başına yorucudur. Yüksek enerji ve motivasyon gerektirir. Ancak iyi değerlendirilirse harika sonuçlar elde etmeniz mümkün olabilir.
Ancak gittiğiniz ülkeye sık sık seyahat etme imkanınız yoksa, fuardan birkaç gün önce gelip, fuardan birkaç gün sonra daha kalıp, fuar öncesi ve sonrası, ilgilendiğiniz şirketlerle kendi doğal ortamlarında, kendi iş yerlerinde görüşebilirsiniz. Bir üreticiyi fabrikasında, bir dağıtıcıyı deposunda, bir perakendeciyi mağazasında, bir ARGE veya Tasarım ekibini ofisinde ziyaret edebilirsiniz.
Bu tür ziyaretleri de yine önden planlamakta fayda vardır. Ancak bu planlamaları yaparken de biraz esnek olmakta fayda var. Size verilen randevu saati günün sabahı değişebilir. Kaydırmalar yapabileceğiniz esnek bir program hazırlayın.
17. Serbest Gezme Zamanı
Fuar ziyaretleri görüldüğü üzere turistik bir gezi değildir. Hayatta bir daha gidemeyeceğimiz bir şehri ziyaret etme fırsatı değildir. Fuar ziyareti başlı başına enerji, emek, zaman, bütçe gerektiren ticari amaçla düzenlenen ziyaretlerdir. Temelinde de ticaret, dış ticaret, ihracat, ithalat gibi para kazanma motivasyonu vardır.
Fuarlar tek başına iyi vakit geçirme ve eğlenme seyahatleri değildir. Fuar günlerini fuarda geçirmek üzere kendinizi planlayın!
Ancak gitmişken fuar başlamadan 1 gün önce gidip, fuar bittikten sonra 1 gün daha kalıp şehri turistik anlamda gezmek tabii ki güzel bir fırsattır. Yapabiliyorsanız yapmakta fayda vardır. Ancak bu turistik aktivitelerinizi fuar günlerinde değil, fuardan önce veya fuardan sonra yapmanız daha doğru ve daha anlamlı olacaktır. Hatta şehri gezmeye niyet ederseniz, tam günlük rehberli bir tur harika bir deneyim olabilir. Seyahat planınızı yaparken düşünüp, araştırıp, planlamak daha doğru olur.
18. Değerlendirme
Her işin sonucunda, bir an gelir oturup bir değerlendirme yaparız. Niyet neydi? Sonuç ne oldu? İstediğimiz gibi verimli gitti mi? Amaçlarımıza ulaştık mı? Hedeflerimize ulaştık mı? Fuarda ne öğrenmeyi düşünüyorduk? Öğrendik mi? Kimlerle tanışmayı umut ediyorduk? Tanışabildik mi? Hangi yeni ürünleri görmeyi arzuluyorduk? Görebildik mi?
Nasıl bir bütçe harcadık? Değdi mi? Bu ve benzer soruları kendimize sorup fuar çalışmamızın sonuçlarını değerlendirmek ve tartmak yerinde olur. Elde edeceğimiz çıkarımlar bir sonraki ticari fuar gezilerimiz için nasıl hazırlanmamız gerektiğine dair ışık tutacaktır.
“Bir ticari fuar nasıl ziyaret edilir?” sorusunu sorarken amacımız şehir dışına veya yurt dışına yaptığımız fuar ziyaretlerini daha verimli hale getirebilmeniz için size bir düşünce biçimi bir planlama şablonu vermekti.
Fuar Ziyaretinden Müşteri Bulma Eğitimi
23 Mayıs 2024 Perşembe sabahı saat 09:30 ile 13:00 arasında Fuar Ziyaretinden Müşteri Bulma Eğitimini düzenliyoruz. Yurt dışı veya yurt içi fuarlarını ziyaret ederek müşteri bulmak ya da tedarikçi bulmak isteyen şirket yöneticilerine yönelik düzenlediğimiz eğitim programı için başvurabilirsiniz
🗓 23 Mayıs 2024, Perşembe
🕑 Saat 09:30 – 13:00
💻 Online
Fuarda Müşteri Bulmak, Satış Yapmak İçin Fuara Nasıl Hazırlanmak Gerekir?
Fuarda müşteri nasıl bulunur? Fuarda müşteri bulmak için nasıl bir hazırlık yapmalısınız?
Fuara harcadığınız bütçe karşılığında, standınızın ziyaretçilerle dolup taşması için ve aralarından sipariş yazdıracak, satış, ihracat yapabileceğiniz müşterileri bulmanız için fuara nasıl hazırlanmak gerekir?
Fuarista Fuara Hazırlık Eğitimlerinde, fuarlara katılan şirketlere, fuardan verim almak için A’dan Z’ye nasıl hazırlanmaları gerektiğini anlatıyoruz.
Fuardan Müşteri Bulma Eğitimi
26 Ekim 2024 Cumartesi günü saat 09:30 ile 13:00 arasında Türkiye’nin her bölgesinden ilgilenen şirket yöneticilerinin katılabilmesi için Zoom ortamında Fuardan Müşteri Bulma Eğitimini düzenliyoruz. Katılacakları fuardan nasıl müşteri bulabileceklerini öğrenmek isteyen şirket yöneticilerini bekliyoruz.
🗓 26 Ekim 2024, Cumartesi
🕑 Saat 09:30 – 13:00
💻 Online
Şirketinize Özel, Fuardan Müşteri Bulma, Verim Alma Eğitimi
Sadece sizin ekibinize özel, sizin istediğiniz mekanda, sizin istediğiniz sürede, size ve bize uygun bir tarihte, size özel, fuardan müşteri bulma ya da verim alma eğitimleri düzenliyoruz. Öncelikle size soruyoruz, sizi dinliyoruz. Katılacağınız fuarlara özel, ürün, ekip ve şirketinize özel bir anlatımla fuardan daha fazla müşteri adayı ile buluşabilmek için fuardan önce ve fuardan sonra yapmanız gerekenleri anlatıyoruz.
Daha fazla bilgi için:
Fuarista Fuara Hazırlık Video Eğitimleri
Fuara Hazırlık Eğitimlerimiz
Fuardan Müşteri Bulma Eğitimi
- Stantlarında bol ziyaretçi ağırlamak ve aralarından sipariş alabilecekleri, satış ihracat yapabilecekleri müşteri adayları bulabilmeleri için, fuara nasıl hazırlanmaları gerektiğinin anlatıldığı
- lojistik ve stand konularından bahsedilmeyen
- sadece müşteri bulma eğitim.
Fuardan Verim Alma Eğitimi
- Stantlarında bol ziyaretçi ağırlamak ve aralarından sipariş alabilecekleri, satış ihracat yapabilecekleri müşteri adayları bulabilmeleri için, fuara nasıl hazırlanmaları gerektiğini anlattığımız,
- hem stand ve lojistik konuları ele aldığımız
- fuardan müşteri bulma ve verim alma eğitimi
Daha güzel bir fuar deneyimi, fuardan yüksek verim almak, fuarda standınıza bol ziyaretçi çekmek, bu ziyaretçiler arasından da gerçek müşteriler bulmanız için, nasıl bir çalışma yapmanız gerektiğini Fuarista Eğitimlerinde anlatıyoruz, bloğumuzda yazıyoruz ve arzu eden şirketlere birebir destek vermek için danışmanlık hizmeti sunuyoruz.
İhtiyacınız varsa yazın, arayın, size destek olalım
Aktif olduğumuz platformlardan Linkedin, Facebook, Twitter, Instagram ve Youtube kanallarımızdan birinden veya tümünden haftalık paylaşımlarımızı izleyebilirsiniz.
Fuarlardaki başarınıza katkımızın olması dileğiyle!
Mehmet DÜKKANCI
İstanbul, 30 Ekim 2021