
Verimli fuar geçirmenin sırrı nedir?
- Posted by Mehmet DÜKKANCI
- On 22 Ağustos 2019
- 0 Comments
- Fuar Bütçesi, hazırlık, planlama, verim, Ziyaretçi
Fuar katılımcısı Ahmet bey soruyor:
Fuarlardan en iyi verim alma yolları nelerdir? Verimli bir fuar hazırlığı nasıl olmalıdır? Bu işin sırrı nedir? Nasıl bir hazırlık yapmak gerekir?
Gecen yıl Almanya da fuara gittik. Sektör derneğimizden 3 rakip firma birlikte gittik. Rakip ama aslında bir birimizi tamamlayan ürünler yapıyoruz. Yan yana 3 stand aldık. 25 er m2 her biri.
Biz kesenin ağzını biraz daha fazla açtık. Daha güzel daha pahalı bir stand yaptırdık. 4 kişi gittik.
Ama beni çok üzen bir sonuç ile karşılaştım.
Bizim standa 4 gün içinde 80 kişi geldi. Bunlardan 5-6 kişisi gerçekten müşterimiz olabilir.
Ama komşu Hasan beyin standına 300 kişi girmiş. Topladıkları kartları kendim görmesem inanmayacaktım. 40 civarında doğru müşteri adayı, 30.000 Euro’luk da deneme siparişi almışlar.
Hasan bey ne yaptın, nasıl yaptın, nasıl bu sonuca ulaştınız diye sorsam da “ben yapmadım. Gençler yaptı deyip beni geçiştiriyor. İşin sırrını öğrenemedim. 50 yaşına vardık. Artık bu yaştan sonra dost rakip firmanın 30 yaşına basmamış gençlerine sormaya da utanıyorum, yani. Karizma kalmayacak.
Nedir bu işin sırrı?
Biz nerede hata ettik de bu kadar kötü sonuç aldık. Onlar neyi farklı, neyi daha iyi yaptı da daha çok insan ziyarete etti?
Verimli bir fuar hazırlığı nasıl olmalıdır?
Bu muhabbet size tanıdık geliyor mu?
Nedir hakikaten işin sırrı…
Verimli bir fuar geçirmenin püf noktası, baştan sona kadar fuara doğru hazırlanmak! Fuar katılımı rastgele bir iş değildir. Başarı tesadüfen gelmez. Fuar katılımı bir projedir. Proje yönetimi gerektirir.
Bakınız: Fuara Nasıl Hazırlanmak Gerekiyor?
Doğru hazırlanmak için de şirketlerin, ne amaçla fuara katıldığını netleştirip, doğru fuar için hazırlanmaları gerekiyor. Sadece patronun değil, tüm ekibin bir sinerji içinde fuara hazırlanması gerekiyor.
Şirket ürünlerini, hizmetleri doğru bir şekilde sunmak için fabrikadan fuar alanına hazırlanması, gtürülmesi, kurulması, çalıştırılması, sergilenmesi, dönüşte sökülmesini ve geri nakliyesini planlaması gerekiyor.
Doğru insanların fuarda görev alması gerekiyor. Doğru tedarikçilerle birlikte çalışması gerekiyor.
Fuara katılma amacına hizmet eden, bütçesinin müsade ettiği doğru standı, uyum içinde çalışacağı fuar standı şirketine hazırlatması gerekiyor.
Bakınız: Fuar Standınız Yaptırırken Nelere Dikkat Etmeniz Gerekiyor?
Fuar alanına gidiş gelişi, konaklamayı, yemeği, doğru planlamak gerekiyor. Misafir ağırlamalarını ikramlarını doğru planlamak gerekir. Standda çalışma planını anlamlı ve doğru bir şekilde planlamak gerekiyor.
Müşterilerini, tanıdığı ve tanımadığı potansiyel müşterilerini fuardan önce, fuarda standa ziyarete hatta toplantıya davet etmeli. Fuar sonrasında da hemen takip etmeli…
Bakınız: Sarı Çizmeli Fuarcı Mehmet Aga İle Ziyaretçinin Gizemli İlişkisi
Bakınız: Fuardan Sonra Kendimizi Ziyaretçiye Nasıl Hatırlatabiliriz?
Tüm bunları yaparken, güncel, doğru iletişim teknolojilerini kullanıp, doğru mesajlarla da iletişim kurmalı, katıldığını duyurmalı, davet etmeli.
Bakınız: Yep Yeni Müşterileri Fuar Standımıza Nasıl Çekeriz ?
Fuar günlerinde ne yapılacağını, ne konuşulacağını planlamak ve hazırlanmak gerekiyor.
Bakınız: Fuarda Ziyaretçiyi Kazanmak İçin Kim Kime Ne Anlatacak?
Fuar katılımı ciddi bir ekip işidir. Şirket yönetiminin, patronun, pazarlama, satış, üretim, ARGE departmanlarının birlikte çalışmasını gerektirir. Bir plan program gerektirir…
Hiçbir Şey Satmıyoruz! Fuara Doğru Şekilde Hazırlanmanıza Yardım Ediyoruz
Bir fuar katılımı uzun soluklu, en az 6 aylık bir maraton koşusu gibidir! 4 günlük bir 100 m koşusu gibi değildir. Fuarda standınıza bol ziyaretçi çekmek, bu ziyaretçilerden sipariş almak, satış elde etmek için; çok yönlü düşünmek, uzun vadeli doğru bir plan çerçevesinde hem iç hem de dış kaynaklarımızı kullanarak hazırlanmak gerekir.
Fuarista ekibi olarak fuar satmıyoruz, fuar seyahati satmıyoruz, stand yapmıyoruz, reklam, promosyon ürünleri satmıyoruz, web sitesi yapmıyoruz, güncellemiyoruz. KOSGEB’den veya Ekonomi Bakanlığından destek çıkarmak için dosyanızı takip etmiyoruz.
Daha doğru bir fuar deneyimi, fuarda standınıza bol ziyaretçi çekmek, bu ziyaretçiler arasından da gerçek müşteriler bulmanız için, nasıl bir çalışma yapmanız gerektiğini Fuarista olarak anlatıyoruz, bloğumuzda yazıyoruz ve arzu eden şirketlere birebir destek vermek için eğitimler ve danışmanlık hizmeti sunuyoruz.
Bakınız: Katıldığınız Fuardan Verim Alma Eğitimi @ UDEMY 2020
Bakınız: Satış Yapmak İçin Fuara Nasıl Hazırlanmak Gerekir?
Bakınız: Fuara Katılım Bütçesi Nasıl Yapılır?
Fuarlardaki başarınıza katkımızın olması dileğiyle!
Aktif olduğumuz platformlardan Linkedin, Facebook, Twitter ve Instagram birinden veya tümünden haftalık paylaşımlarımızı izleyebilirsiniz.
Mehmet DÜKKANCI
22.08.2019