Dünya Fuarcılık Günümüz Kutlu Olsun!
- On 3 Haziran 2024
- Fuar Organizatörü
Dünya fuarcılık günümüz kutlu olsun! Senelerdir, birçoğumuzu derin derin gülümseten bir cümle! Fuar nedir ki? Fuarcı kimdir? Neden günü var? Neyi kutluyoruz? Neden önemli? Dünya Fuarcılık Günü nasıl kutlanır? Ne denilir?
Dünya Fuarcılık Günü Kutlu Olsun! Akıl ve beden sağlığınızın iyi olduğu, Katılımcılarınızın bol, metrekarelerinizin büyük, ziyaretçilerinizin kalabalık ve ilgili olduğu, ekibinizin yeteneklerle dolu ve güçlü olduğu, ticari başarılarınız yüksek olduğu nice güzel fuarlar dilerim!
Böyle bir dilek anlamlı olur mu?
Fuar nedir ki?
İşi, mesleği, fuar düzenlemek olmayan, okuyucular için bir açıklama hatta bir tanımlama yapmakta fayda var. Fuar nedir ki?
Fuarın nedir sorusuna cevap vermeye çalıştığım bir yazımın burada faydalı olacağını düşünüyorum:
Bakınız: Fuar Nedir?
Fuar ne demek?
Fuar Nedir yazımda fuarın ne olduğunu tanımlamaya çalışmıştım. Ancak herkesin fuar deyince aklına gelen başka duygular, başka beklentiler, başka anlamlar da var. Bunları da bir başka yazımda anlatmaya çalışmıştım:
Bakınız: Fuar Ne Demek?
Fuar nasıl düzenlenir?
Bir başka yazımda da fuar organizatörünün mesleğine ilgi duyanlar için, yaptığımız işin içeriklerini anlatmaya gayret etmiştim. İlginizi çekerse okuyabilirsiniz:
Bakınız: Fuar nasıl düzenlenir?
Fuarcı ne iş yapar?
Dünya Fuarcılık Gününü kutladığımız fuarcılar ne iş yapar? Ne tür işlerle uğraşır? Ne tür konularla cebelleşir?
Gelin farklı ve daha sade bir anlaşımla da bakalım?
Tutmayın beni bir fuar yapacağım!
Kolay mı öyle fuar yapmak! Aklıma bir fuar konusu geldi! Ben fuar yapacağım! Hangi fuar? Amaç ne ? Kiminle kimi buluşturuyoruz? Kimin ürün sergileme derdine çözüm oluyoruz? Kimin ürün alma derdine çözüm oluyoruz? Böyle bir fuarın kime faydası var? Ne zaman yapılmalı? Nasıl yapılmalı? Fuarcının ilk işi teee 24 ay öncesinden bir fuarı hayal etmektir. Buna stratejik iş planı yapmak da diyebilirsiniz!
Bir fuar kaç paraya yapılır? Ne kar bırakır?
M2 fiyatı ne kadar olursa şirketler katılabilir biz de kar edip para kazanabiliriz? Elde ettiğimiz gelirle fuar düzenlemenin tüm masrafını elde edebiliyor muyuz? Personelin maaşı çıkıyor mu? Bir sonraki fuarın geliri akmaya başlayana kadar işleri finanse edecek bir kaynak bırakıyor mu? Fuarı planlarken düşünmemiz gereken bir diğer konu da fuar bütçesi!
Öyle ki bütçe sizi vezir de edebilir, rezil de edebilir!
16 ay önceden mi hazırlıklara başlamak gerek?
Aynen öyle! Bir fuarı düzenlemek için 16 ay öncesinden çalışmaya başlamanız gerekir! Stratejik planınız ve bütçenizi netleştirdikten sonra 16 ay öncesinden salonu kiralamalı ve sonrasında hazırlıklara başlamanız gerekir!
Hazırlık derken işin içinde çok detay var. Teknik hazırlıklar, ürünlerin tasarımı, fiyatların tasarımı! Paydaşlardan destek alınması. Pazar araştırması!
Fuarı kime satacağız?
Öyle ya fuar düzenleyebilmek için, birilerinin stand açması gerekiyor. O stand açanları nasıl bulacağız? Katılmak için nasıl ikna edeceğiz? Ne anlatacağız? Nasıl anlatacağız? Ne söylersek katılmaları için ikna edebiliriz? Ne vadelerle satacağız? Kaç m2 satmamız gerekir?
Piyasada kaç katılımcı var? En az kaç tanesini fuara almamız gerekir?
Satış apayrı bir konu!
Ha bir konu da kim satacak? Yani satış personeli!
Fuarı kim neden ziyarete gelsin ki?
Haydi sattık, doldurduk diyelim. Katılan şirketler neden fuara katılır? Kendi ürünlerini tanıtabilecekleri yeni müşteriler bulabilmek için? Kim getirecek bu yeni müşterilerini?
Biz mi?
Evet biz?
Nerden bulacağız bu ziyaretçileri?
Nasıl bir tanıtım yapacağız? Nasıl bir duyur yapacağız? Hangi kanallarda yapacağız? Kaç para harcayacağız? Kim yapacak tüm bu işleri?
Fuarın tanıtımı demeyin sakın!
Müşteri olmaya aday ziyaretçilerin fuara gelmesi için davet kampanyası demek gerekir!
Bu işlerden anlayan marketing ekipleri çalıştırmak gerekir!
Fuar kurulumunu kim yapacak?
Diyelim ki herşey gönlümüzce oldu. Şansımız yaver gitti. Yüzlerce katılımcı şirket fuarımızda yer aldı. Fuar salon İşletmecisi bize fuar salonunu fuardan 3 gün önce boş teslim ediyor. 3 gün boyunca 100 standı kurmak için belki 1.000 kişi birden çalışıyor. Kim bu işleri planlayacak? Kim koordine edecek? Kim kontrol edecek? Kim yönlendirecek? Parasını kim toplayacak? Hizmeti kim verecek?
İyi planlamazsanız, iyi hazırlanmazsanız, fuar hazırlıklarında hasta olup kendinizi en yakın hastane acilinde bulabilirsiniz.
BU işler yapacak nasıl bir Teknik Operasyon ekibine ihtiyacınız var?
Bu fuar çok mu güzel oldu?
Stantlar çok güzel kurulsa da, hazırlıklar çok güzel yapılsa da, fuar alanına çok kalabalık insan gelse de fuarın başarısı nasıl belli olur?
Katılımcı şirketin memnuniyetinden.
Ziyaretçilerin memnuniyetinden
Peki bu kadar çok farklı insanı nasıl memnun edeceğiz?
Nedir işin püf noktası?
Fuar düzenleme ekibimiz yetenekli mi?
Kazasız belasız güzel bir fuar yapmak, hem katılımcılarımızı memnun etmek hem de ziyaretçilerimizi memnun etmek için, işini iyi yapan bir ekibe insan kaynaklarına ihtiyacımız var.
Yetenekli iyi teknik operasyon yöneticilerine ihtiyaç var
Yetenekli Pazarlama / marketing yöneticilerine ihtiyaç var.
Yetenekli satış / müşteri yöneticilerine ihtiyaç var
Yetenekli, stratejik düşünebilen, ekibi motive eden fuar yöneticilerine ihtiyaç var.
Bu belirsizlik ortamında nasıl para kazanacağız?
Tüm bu yukarıdaki işleri yaparken bir de para kazanmamız gerekir. Döviz kurlarına dikkat etmek gerekir. Bazı hizmetler dövizle. Bazı hizmetler dövizin etkisinde.
Enflasyon canavarı 16 ay sonraki maliyetleri, olası karlılığı görmemizi engelliyor.
Tüm fuar organizasyon çalışmalarını yaparken batmamak, ayakta kalmak gerekir!
Fuarcıya gerek var mı?
Fuar düzenlemeye çalışırken bir de bir kesim de fuar organizatörlerini küçümseyip durur! Fuar organizatörünü, pazarcı ile, panayırcı ile bir tutar! Gereksiz görür! Hakir görür!
Yaptığımız işi küçümser!
Ne var ki fuar yapmakta!
Ben bile yaparım…
der çıkar!
Tüm bu zorluklarla uğraşırken, takdir edilmeyi beklerken, bazen hor görülür, bazen küçümsenir, bazen de dalga geçilirsiniz!
Yaptığımız işi takdir eden, sayan değer veren kaç kişi var?
Dünya fuarcılık günümüz kutlu olsun!
İşte böyle bir mesleğimiz var! Bu mesleğin de bir günü var! Dünya fuarcılık çatı örgütü UFI, uygun görmüş! Bir süredir Dünya Fuarcılık Gününü Haziran ayının ilk Çarşamba günü olarak kutluyoruz!
Mesleğimize sahip çıkmak, mesleğimizin varlığını hissettirebilmek için!
Ne iyi düşünmüşler!
Dünya fuarcılık günümüz kutlu olsun!
Biz kim oluyoruz da Dünya Fuarcılık Gününü kutluyoruz?
Biz Fuarista ekibi olarak, takriben 4 senedir, fuarcılık sektörüne yönelik eğitim programları düzenliyoruz. Fuarı düzenleyen personelinize fuarcılığı daha iyi yapmaları için, mesleği öğretiyoruz, size işe yarar hale getiriyoruz. İhtiyacı olan fuar organizatörlerine ihtiyaç duydukları her alanda danışmanlık hizmeti veriyoruz.
Herkesin fuarına saygı duyarak! Herkesin işine değer katmaya çalışıyoruz.
Fuarınızın katılımcılarına da fuardan verim almayı, müşteri bulmayı öğretiyoruz. Katılımcıların güzel yorumları bize doğru yolda olduğumuzu hissettiriyor.
Fuarcılık eğitimlerimiz hakkında daha fazla bilgi için tıklayın!
Fuar konusunda danışmanlık hizmetlerimiz için daha çok bilgi için tıklayın!
Kutlu olsun!
Mehmet DÜKKANCI
03.06.2024