Platform Sanal, Fuar Gerçek, Müşteri Yalan, Sonumuz Hüsran Olmasın ?
- On 2 Haziran 2020
- Fuar Bütçesi, fuar katılımcısı, fuar ziyaretçisi, fuarcılık, Sanal Fuar
Müdüüüür ah müdür! Bir korona bir sen! Başımın etini yediniz! Tutturdun 1 aydır, girelim bu sanal fuara diye! İyi de evlat, bu iş ne kadar sanal, ne kadar gerçek? Anlattığına bakılırsa fuar salonu yerine, bilgisayara başında sanal salona gireceğiz. Gerçek stand yerine, sanal standa gireceğiz. Sanal standımıza gelen gerçek müşteri ile “zoom”layacağız, “teem”leyeceğiz, “meet”leyeceğiz! Birbirimizin suratlarını göre göre, güzel güzel konuşacağız. Parasını gerçek hayatta ödeyeceğiz. Bakanlık ta %80 destek verecek… Güzel müdür, güzel de; bu işin ucunda gerçek ziyaretçi nerede? Ziyaretçi ile akşam yemeğinde adamı tartmak nerede? Ziyaretçinin gerçekten bilgisayarının başına oturduğunu nasıl bileceğiz?
Teknoloji Eski, Alışkanlık Yeni!
Gerçek hayattaki işler yavaşlayınca, birçok iş kolunda hemen hemen hepimiz #evindekal #güvendekal diyerek, evlerimize kapandık! Instagram’da yayını keşfettik. Patron zoomlayalım dedi. Dostlar Meetleyelim dedi. Müşteri teamleyelim dedi. Webinar dediler izlemeyeni dövdüler… Sanal Eğitim dediler, gelmeyeni ayıpladılar!
Valla yeşil perde alıp youtuber olanlar etrafımızda bir bir çoğaldı!
Aslında saydığımız her şey koronadan önce de vardı. Korona döneminde gönüllü ev hapsini kabul edince iletişim kurmak için elimizin altındakilerinin farkına varmaya başladık!
İhracatçı Dostum “Satmam gerek” dedi!
Ah bu korona bizi çok fena yakaladı!
İhracatçı dostum, Mart sonunda zoomlarken içini döktü, “satmam gerek” dedi! Depolarım kapıya kadar dolu. Göndermem gerek! İyi de bizim Johan da gelemiyor, Munfred de gelemiyor, Bill de gelemiyor, Maria de gelemiyor, Alex de gelemiyor, Yorgo da. Ben de gidemiyorum işin kötüsü! Satmam gerek, fabrikadaki işçilere maaş ödemem gerek, 200 haneye bakmam gerek! Ama nasıl?
Bu zoom’un Fuar hali yok mu yahu?
İşte dost meclisinin birinde acil ihtiyaçtan, bir ihracatçı dedi ki… Bu zoom’un fuar hali yok mu? Hani gitmeden ürünlerimizi göstersek? Konuşsak, sipariş alsak! Satsak hani?
20 yıldır farklı ekiplerin geliştirdikleri teknolojilerin ansızın farkına vardık!
Sanal Fuar bombası patladı!
Önce yurt dışından sanal fuar muhabbetini duydum. Olmaz bu iş dedim! Vallahi ben de itiraz ettim!
Bakınız: Korona Sebebi Ile Sanal Fuar Düzenler Miyiz?
Sonrasında Ticaret bakanımız sayın Ruhsar Pekcan “Sanal” dedi, “fuar” dedi, “destekleyeceğiz” dedi!
Bakınız: Ticaret Bakanı Pekcan’dan ‘sanal fuar’ açıklaması
Önce bizim Yurt içi Fuarcılar camiasındaki dostlar şok olduk! Yıkıldık! Fuarın sanalı olmaz ki dedik! Olmaz, olmaz kesin olmaz bu iş dedik! “Bakanı kandırmışlar! Dili sürçmüştür! Benzetme yapmıştır!” diye düşündük. Yaşı büyük, tecrübesi geniş bir iki fuarcı abiden bir de genç fuarcılardan akıl küpü sorular geldi: “Ya olursa?”
Stand yapımcısı dostlar, haklı olarak isyanlarda! Zaten bahar sezonu başlamadan bitti! İş anlaşmalarını, önce “iyi niyetle” sonra “anlayışla” daha da sonra “avukatlarla” konuşur oldular. Şimdi bir de aba altından tehdit gördüler:
“Fuar sanal, sizin işler nanay!”
“Sanal fuar olursa biz biteriz!” diye düşündü çok büyük bir kısmı! Haksız da değil! Sanal Fuarcılık’ta ahaşpa atölyesine, metal atölyesine, montöre, boyacıya, alçıcıya yer yoktu. Olsa olsa Mimara bilgisayar başındaki tasarımcıya biraz iş olabilirdi…
Çoluk çocuk, eve nasıl ekmek götüreceğiz? Deponun kirası, bekleyen araba kredisi, çocuğun okul taksidi! Offf ki ne offf!
Fuarcılık Sanal, Ortam Toz Duman!
Yurt içi Fuar Organizatörü ne düşüneceğini bilemedi.
Fuarını zaten ertelemek, iptal etmek zorunda kalmıştı! Salon sahipleri anlayış gösterdi güzel ama, bu iş bir kısmına ağır geldi! Haksız da değiller! Bazı işler sil baştan yapılmak zorundaydı!
Salon kiralama sözleşmeleri, ek maliyetler, öteleme telaşları, yer bulma telaşları… Yenilenen anlaşmaları, avukatlar, müşteriler, katılımcılar…. Önce neye yetişmek gerekir?
Önce “Fuar Sanal ortamda olacak” dendi! “Gerçek fuarlar iptal dedi delinin biri!” 40 akıllı peşine düştük! Yalanladık! Tu ka ka dedik! Haşa! Olmaz öyle şey dedik!
Katılımcımız, müşterimiz 40 yıllık hatırı olan kahveyi nasıl ikram edecek dedik! Bu işin mevuzatı yok dedik! Olmaz böyle şey dedik!
Hemen tepkimizi koyduk! Olmaz bu sanal fuarlar!
Bu Sanal Fuar Platformlarını yapanlar bizim sektörümüzü mü batıracak? Olmaz bu iş!
Platform Sahipleri Fuar Organizatörüne Rakip Değil
Ön yargısız, konuştukça, sanal fuar platform tedarikçileri ile tanıştıkça bazı şeyler daha net anlaşılmaya başladı!
Şu anda ülkemizde hizmet vermeye hazır olan, hizmet veren, Endless Fuarcılık, Gökmen Özdemir, ve vermeye hazırlanan ExpoValley ‘den Yusuf Yenitürkoğulları benzer bir söylem içinde: Diyorlar ki: “biz fuar organizatörü değiliz, biz bir platform sağlıyoruz!” Gelin bu platformu kiralayın, bu platformda fuarlarınızın sanal versiyonunu yapın!
Diğer platform sağlayıcıları da benzer şeyler söylüyor. Salon kiralar gibi, platformlarını kiralayıp organizatörlere destek verme hevesindeler.
Bakınız: Sanal Fuar Ne Kadar Sanal?
Sonra Instagramda, zomda, sanal söyleşilerde, sanal buluşmalarda, misafir ettik, misafir olduk Sanal Fuarla yatıp Hibrit fuarla kalktık! Olmaz bu iş diye umut ettik!
Ancak yurt içi fuarcılığın Yoda’sının sesi hep zihnimizde inledi “Olursa, ya?”
Haydaaa! Kaçtı mı uykularımız?
Sanal Fuar Destekleri açıklandı
İkinci bomba da Bayram Şekeri tadındaydı! Bayram hediyesi gibi sayın ticaret bakanımız açıklamıştı:
Destek veriyoruz! 100.000 Euro!
Kime? TİM, TOBB, DEİK, İhracatçılar Birliği, Ticaret Sanayi Odaları, sektör derneği, endüstri bölgesi, teknoloji geliştirme bölgeleri, sektörel dış ticaret şirketleri, ticaret borsaları, işveren sendikaları, imalatçıların kurduğu dernek, birlik ve kooperatiflere…
Ne için “Sanal Fuar” düzenlemek için!, Sanal Fuara Katılmak için ve b2b e-ticaret portallarına üye olmak için!
Bakınız: 2573 Sayılı Pazara Girişte Dijital Faaliyetlerin Desteklenmesi Hakkında Karar
Hemen 10 gün sonra Uygulama Usulu ve Esasları yayınlandı.
Bakınız: 2573 Sayılı Karar – Uygulama Usul ve Esasları Genelgesi
Ancak açıklanan destek kararında yurt içi Fuar Organizatörüne destek yok!
Fuar düzenlemeyi bilen şirketlere sanal fuar desteği yok!
Neden ki? Nasıl yani?
Şu garip Yoda’nın sesi hala tınladı durdu: “Kaybetme umudunu! Var sana da iş, istersen eğer!”
Neden Yurt İçi Fuar Organizatörüne Destek Yok?
Önce bir kafamız karıştı. Neden biz organizatörlere destek yok? Türkiye’de 250 küsür organizatör var. 450 küsür fuar düzenliyoruz. Neden bize destek yok?
Saçma saçma fikirlerle gelişti:
- Mevzuatı geliştirenler fuarcılık sektörünü tanımıyor!
- Mevzuatı çıkartan insanlar, A’dan Z’ye fuarın nasıl düzenlendiğini bilmiyor!
- İhracatçılar biz yurt içi fuarcılara güvenmiyor!
- Yurt içi fuarcılar sanal fuara zaten karşı! Fuarcılık sektörünü batıracak sanal İşlere sıcak bakmıyor zaten…
Yine tecrübeli bir fuarcı abi uyandırdı bizi bu saçma düşüncelerden:
“Ya arkadaşlar biz TOBB Fuarcılık Müdürlüğüne bağlıyız. Yurt içi Fuar Düzenleme mevzuatını TOBB Fuarcılık müdürlüğü yürütüyor… Di mi? Bizim Takvimimiz TOBB Fuarlar Takvimi di mi?
Bakınız: TOBB Fuarlar Müdürlüğü
Bu sanal fuar düzenleme işi yurt dışı fuarları için, Ticaret Bakanlığının ihracatı geliştirmek için verdiği destekler kapsamında. Maksat yurt dışına gidemeyen ihracatçının önünü açmak. Milli Katılım gibi, bireysel katılım gibi…”
Bakınız: Ticaret Bakanlığı / İhracat Genel Müdürlüğü / Fuarlar Dairesi
Off bir rahatlama geldi… Ama kısmen!
Hala kafalar o biçim karışık!
Bir Fuarcı arkadaşımız dedi ki TİM Bünyesine “Sanal Fuarcılık Meslek Komitesi Kurulmuş. Başkanı bile varmış!” Hemen cevap geldi bir başka genç fuarcıdan “Biz de TOBB Fuarcılık Müdürlüğüne bağlı Sanal Fuarcılık Meslek Komitesi” kuralım.
Durum vahim! Sormayın!
15 gün sonraya Sanal Fuar Olur mu?
Tüm bu kafa karışıklığı ve toz duman arasında muhteşem güzel talepler gündeme geldi!
Müdürüm 15 gün sonraya tarım fuarı yapmak istiyoruz. Yardım eder misin??
Olmaz!
Hadi 2 ay diyelim. En fazla iki ay sonraya yapalım. Olur mu?
Olmazzz!
Müdürüm neden olmaz ki?
….
Sanal Fuar Maliyeti, Gerçek Fuar Maliyetinden %90 Ucuz!
2 ayda fuar düzenlemek isteyenleri heveslendiren konulardan bir tanesi de Sanal Fuar düzenlemenin maliyeti gerçek fuar düzenlemenin maliyetine göre %90 daha ucuzmuş kanaati!
Nasıl yani?
Mümkün değil!
Oturduk, fuar stratejik planlarımızı, iş planlarımızı, bütçelerimizi tekrar gözden geçirdik.
Sanal Fuar düzenleme maliyeti olsa olsa %40 azalır.
%90 azalmayı göremedik. Nasıl yani?
Bir bilen varsa gösterirse mutlu oluruz!
Sanal Fuar Nasıl Düzenlenir?
Oturup azıcık düşününüce “görünen köye kılavuz gerekmez” lafını hatırladık.
Hadi bir göz atalım hep beraber. Sanal Fuar Nasıl düzenlenir?
Bakınız: Fuar Nasıl Düzenlenir?
Bakınız: Sanal Fuar Nasıl Düzenlenir?
Sanal Fuar Düzenleme Platformu
Yurt dışında veya yurt içinde bir sanal fuar düzenleme hizmeti veren şirketler var. Yurt içinde şimdilik Endless Fuarcılık açık ara önde görünüyor. ExpoValley pazara girmeye çalışıyor. Selçuk Üniversitesi üniversite kaynakları ile geliştirdikleri bir yazılımdan bahsediyor. Ancak en az 2 ayrı şirketin daha pazara girmek için hazırlandığını şahsi görüşmelerimden biliyorum. Sürprizlerini bozmama adına isim telaffuz etmiyorum
Herhangi bir kişi veya şirket bu platform tedarikçilerinden platformu kiralama hizmetini alıp, kiralayıp istediği fuarı veya sergiyi düzenleyebilir.
Platform ne hizmet veriyor?
Platformu gerçek hayattaki fuar Salonu gibi düşünün. İçinde standların sabit olduğu bir Salon gibi düşünün. Veya içi bomboş bir alış veriş merkezi gibi olduğunu düşünün! Kapısı, penceresi, güvenliği, personeli herşeyi hazır ama 2 en önemli şey yok!
1- Katılımcı yok:
Stand Sahipleri yani malını tanıtıp satacak şirketler ve Ziyaretçiler yani alışverişe, siparişe gelecek şirketler yok!
Stand sahiplerine, fuara katılmak isteyen şirketlere “stand yeri satmak”, onları fuara katılmayı ikna etmek bambaşka bir iş. Ama bu bir iştir! 1 düğmeye basınca öyle 100 tane katılımcı elde edilemiyor hala!
2- Ziyaretçi yok:
Stand sahiplerinin, tanıdıkları veya hiç tanımadıkları şirketlerin, yetkililerinin, fuarda stantlarına girip kendilerini ziyaret edecek, karşılarına oturup mal ve hizmet siparişi verecek ziyaretçi yok.
Fuarlara ziyaretçi getirebilmek bambaşka bir iş! Hem de çok ciddi bir iş! Ortada henüz 1 düğmeye basınca 2 günde 2 milyon insanı, işini gücünü bıraktırıp ta sizi ziyarete getirten bir sistem yok. Hani kazara gelse de “bir arkadaşına bakıp çıkacaktım abi!” tadında, 3 dak sonra gidiyor. Oturup 2 gününü bilgisayar başında sipariş vermek için harcayan müşteriyi sanal fuarın ziyaretçisi olarak getirtebilmek bambaşka bir iş.
Bu işe dünyada “fuarcılık” deniyor. Bu işi yapanlara “fuar organizatörü, fuar yapımcısı, fuar düzenleyicisi” deniyor!
Platform kiralayanlar size ne katılımcı veriyor ne de ziyaretçi!
Fuar düzenlemek bambaşka bir şey
Sanal Fuarcılık Platformunu geliştiren yazılım şirketleri fuar organizatörü değildir. Fuarcılık sektörüne destek verecek harika yazılımlar geliştiren yazılım şirketleridir. Tu kaka değildir! Rakip değildir. Fuar sektörünü baltalamak için çalışmıyorlar.
Fuar organizatörünün tedarikçisidir. Ticari buluşmaların daha kolay olması için yazılım geliştirirler.
Fuar düzenlemek bambaşka bir iştir.
Sanal Fuar Nasıl Organize Edilmeli?
Aslında sanal fuar düzenlemenin, gerçek fuar düzenlemekten çok farkı yok!
Bugünlerde bu işin meraklısı çok olduğu için bu işi çok çok ana hatları ile biraz anlatma ihtiyacını hissettim. Hani bu işin ekran başında 2-3 sihirli düğmeye basmakla olmayacağını biraz anlatabilmek için. Hani meraklılara kılavuz olsun, biz fuar düzenleyicileri nasıl işler yaptığımızı anlamaları için fuarcılık mesleğinin öyle 4 günlük bir şenlik olmadığının daha iyi anlaşılması hevesiyle…
1- Stratejik Plan
Öncelikle, hangi sektörde ne fuar yapacaksanız, fuarınız ile ilgili bir stratejik plan yapmanız gerekir. (fuar projesi, fuar etkinlik planı, her şirkette farklı ismi olabilir). Bu stratejik planda fuar yapmak için yola çıktığınız sektörü tanımalısınız. Sektörün derdi ne? İhtiyacı ne? Katılımcı Ahmet amca neden fuara katılır ki? Hayal ettiğiniz fuar, sektörün hangi derdini çözüyor? Katılımcı Ahmet amcanın müşterisi kim? İhracat müşterisi kim? İç pazar müşterisi kim? İhracat müşterisi neden Almanya’daki büyük fuarlara gitmeyip bizim fuarımıza gelsin ki? Türkiye’deki fuar ziyaretçimizin hangi ihtiyacına cevap verecek?
Abartmıyorum. Sordukça 100 soru daha sıralayabilirim…
Pazarı ve pazarın ihtiyacını anladıktan sonra stratejik plan sonucunda bir öneri ile gelmelisiniz…
Böyle bir projeyi hazırlamak sizce kaç gün sürer? Maliyeti ne olur?
2- İş Planı
Sonra bu stratejik planda bulduğunuz harika, gerçekçi ve sektörün dertlerine derman olacak projenizi hayata geçirmek için bir iş planına ihtiyacınız var. Adım, adım, sırasıyla ne yapacağınızı, hangi işlerin paralel yürüyeceğini, hangi işlerin hangi işleri bekleyeceğini ortaya çıkarmanız gerekiyor.
Arzu ederseniz word’de sırasıyla yazın. İsterseniz excelde yapın. Proje yönetimi disiplinine sahipseniz, Project porgramında, zaman planı, personel ve maliyetleri ile yapın.
Örneğin Önce salon kiralama işlemi, sonra katılımcı pazarlama stratejisini, planının hazırlanması, sonra, satış stratejisi ve planının hazırlanması, sonra ziyaretçi pazarlama stratejisi ve planının hazırlanması, ekibin kurulması, eğitilmesi, saha çıkması, işleri yapmaya başlaması…
En son bir danışanıma yaptığım planın sadece başlıkları 12 sayfa idi…
Böyle bir iş planını hazırlamak sizce kaç gün sürer? Maliyeti ne olur?
3- Bütçe
Devam etmeye karar verdiyseniz süper! Şimdi size bir bütçe lazım.
Bu yapmaya çalışacağınız işin, maliyeti ne olacak?
Yer kirası, (sanalda platform kirası) mekânın giydirilmesi, pazarlama faaliyetleri için, grafik tasarım, baskılı işler, fuar web sitesi, fuarın sosyal medya kanalları, fuarın e-mail bülteni, sosyal ve dijital reklam giderleri, ziyaretçi ağırlama giderleri, ziyaretçi kayıt giderleri, araştırma giderleri, data toplama giderleri. Uzatmayayım belki 100 kalem gider sayabilirim düşünmeniz, bütçesini tahmin etmeniz, pazara araştırması yapıp yola çıkmanız gereken…
Sonra da karşınıza çıkacak maliyetlerle bir fiyatlandırma yapmanız gerek. Gerçek fuarlar m2 birim fiyatları ile satılıyor. Sanal Fuarlar da m2 ile mi yoksa başka imkanlar veya kısıtlamalarla mı satılacak?
Böyle bir bütçeyi hazırlamak daha önce hiç hazırlamadıysanız sizce kaç gün sürer? Bu bütçeyi hazırlamanın maliyeti ne olur?
4- Kritik Sorular
Stratejik planı incelediniz, iş planını incelediniz, bütçeyi incelediniz, kabul ettiniz! Tamam yapalım bu fuarı dediniz… 2 kilit soru ile karşı karşıyasınız:
Birincisi : Fuara katılacak şirketleri nerden bulacaksınız?
İkincisi: Fuarı ziyaret etmesini umduğunuz kalabalık kitleyi nasıl 4 gün boyunca fuara getireceksiniz? Sanal fuarda bilgisayar başında tutacaksınız?
5- Katılımcıya Tanıtım ve Satış Planı
Stratik Fuar Planında satış yapacağınız müşterilerinizi tanımış, planda da yazmıştınız di mi? Şimdi o şirketlerin kapısını teker teker çalıp onları fuara katılmaya ikna etmeniz gerekir.
Kaç şirket? Hedefiniz 100 şirket….
Hadi gerçekçi olalım… Kaç günde 100 fuar katılımcısına satış yapabilirsiniz?
Günde 1 müşteriye zaman harcasanız, 100 gün…/ 22 çalışma günü = 5 ay mı dediniz?
Bu iş öyle bir iş ki, sanal fuarınıza katılma ihtimali olan 200 şirket bulacaksınız, teker teker ziyaret edeceksiniz. Yarısı ikna olacak gelecek, diğer yarısı da gelmeyecek… Bu 200 şirketin önce kim olduğunu iletişim bilgilerini yani data bulacaksınız. Üstelik KVKK mevzuatı çerçevesinde taciz etmeden kendileri ile iletişim kuracaksınız…
6- Ziyaretçiye Tanıtım ve Davet İş Planı
Hadi buldunuz 100 şirket sahibini, ikna ettiniz fuara katıldılar… Her birinin karşısına en az 64 ziyaretçi getirmeniz gerekir: 4 gün x 8 saat x saatte 2 toplantı= 64 kişi
Nasıl yapacaksınız?
Ülkemizde kendi müşterisini, fuarı ziyarete davet etmek istemeden, komşunun müşterisi bana da gelsin diye umut eden katılımcı kültürü hâkim. Bu bakış açısıyla kimse kendi müşterisini sizinle paylaşmaz. Nasıl bulacaksınız bu ziyaretçileri?
Data, bulma, girme, temizleme, derleme stratejisi ve planı
E-mail marketing stratejisi ve programı
Sosyal medya paylaşım stratejisi ve programı
Dijital mecralarda reklam stratejisi ve programı..
Basın ve halkla ilişkiler stratejisi ve programı…
Ziyaretçiyi getirtmek için içerik… Ne söyleyeceğiz? Ne diyeceğiz? Kuru kur davetle gelir mi?
Doğru fuar ziyaretçini bizimle 4 gün sanal fuarımızda 8 saat vakit geçirmesini sağlamak için nasıl bir iletişim kampanyası yapmak gerek? Ziyaretçide nasıl bir motivasyon yaratmamız gerek?
7- Fuar Günleri
Fuar günleri, fuarcının bayramıdır. Takım elbisesini giyip sahneye çıktığı, gelenleri ağırladığı zamanıdır. Bir bayram zamanıdır…
Duyurabildiğiniz, gelmesini sağlayabildiğiniz ziyaretçi getirebilirseniz katılımcınızın standları doldu dolu ise… Bayram zamanı…
Duyuramadıysanız, doğru insanları getiremediyseniz, fuar salonunuzda ziyaretçi yoksa…. Zindan zamanıdır…
Hakikaten Sanal Fuar Nasıl Düzenlenir?
Bu uzun uzun anlatmaya çalıştığım iş kolundaki kahraman Türk Fuarcılarını, gel de alkışlama!
40 yıldır, bizim fuar organizatörümüz, bir sürü ekonomik krize rağmen, yukarıda anlatmaya çalıştığım işi yapıyor. Gün geliyor, bir krizde batıyor. Gün geliyor yılların yorgunluğu sonrasında zirveye çıkabiliyor… 40 yıldır ülkemizde bu işi çok güzel yapan, muhteşem yapan fuar düzenleyicileri var.
Kimisi yalnızlıktan, yorgunluktan gelen cazip tekliflerle şirketlerini yabancı organizatörlere sattı, sektörden çekildi. Kimisi de büyük bir aşkla işinin başında!
Elbette her organizatörün deneyim seviyesi aynı değil. Farklı deneyimlere sahip çok değerli şirketler, patronlar, sektör mensupları, profesyoneller ülkemizde sektörümüzde çalışmaya devam ediyor. Hatta yeni yeni ülkemizden yurt dışı fuarcılık şirketlerine giden profesyonel yöneticileri duymak da bize gurur veriyor.
Bu fuarcılık know how’u ülkemizde mevcuttur.
Eğer başarılı bir sanal fuar düzenlemek istiyorsanız 3 yolunuz var:
- Ya işi gücü bırakıp yeni nesil fuarcı olacaksınız, kendi fuar şirketinizi kuracaksınız, çünkü fuar düzenlemek başlı başına bir iştir, şakası yok… Ele güne rezil olmak da var!
- Ya da var olan deneyimli bir fuar organizatörü ile iş birliği içinde yeni bir fuar geliştireceksiniz
- Ya da katıldığınız var olan fuarların öncesinde, paralelinde, sonrasında fuar organizatörünüz ile iş birliği içinde fuarın gelişmesine katkıda bulunacaksınız, siz de kendi sektörünüzde daha verimli fuarlardan faydalanacaksınız
Bakınız: Sanal Fuar Nasıl Düzenlenir?
Bakınız: Fuar
Shoedex Sanal Fuara Tebrikler
İzlemediyseniz, izlemenizi öneririm:
Bakınız: EGD ile Evde Kal Sohbetleri – Fuarcılıkta Dijital Dönem
1-2 Haziran 2020 tarihlerinde düzenlenen, Ege Shoedex Sanal Ayakkabı fuarı hakkında, EGD başkanı Celal Toprak’ın yönettiği, İZFAŞ Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Canan Karaosmanoğlu ALICI’nın, İZFAŞ Satış ve Pazarlama Müdürü Gökalp Soygül’ün TİM Sanal Fuarlar Komitesi Başkanı ve Eğe Deri ve Deri Mamülleri İhracatçılar Birliği Başkanı Erkan Zander’in katıldığı çok güzel bir röportaj düzenlendi.
Röportajdan da anladığımız kadarıyla, bu işi Eğe Deri ve Deri Mamulleri İhracatçılar Birliği oluşan talepten dolayı başlatmış. Ancak çok akıllıca davranıp İZFAŞ’ı da bir fuarcı olarak yanlarına almışlar. Fuar düzenlemeyi bilen, deneyimli bir organizatörle birlikte projeyi geliştirmişler.
Bu güzel örnek çalışma için emeği geçen tüm kurum ve kuruluşları tebrik ederim. Sanal fuar düzenleme hevesinde olan diğer birliklere ve sektörel derneklere örnek olmalarını dilerim. Umarım Shoedex tamamlandıktan sonra İZFAŞ veya Eğe Deri ve Deri Mamulleri İhracatçılar Birliği deneyimlerini paylaşır. Çok değerli bilgiler elde edeceğimizi düşünüyorum.
Darısı diğer Sanal Fuar Organizasyonlarının Başına!
Sanal Fuar Düzenleme Eğitimi Başlıyor
2003 yılından beri Fuarcılık Sektöründe 20’nin üzerinde fuarın yönetiminde bulunduktan sonra, Fuar düzenleme deneyimleri, ülkemizin Sanal Fuar pazarındaki ihtiyaçlar, yurt içi ve yurt dışı deneyimler, onlarca sanal fuar platformu ile yapılan görüşmeler sonrasında derlediğimiz içerikle SANAL FUAR düzenlemenin metodolojisini anlatıyoruz.
Hem de 6 saat gibi kısa bir zamanda!
Hem de Zoom ortamında!
Detaylı bilgi için tıklayın
Hiçbir Şey Satmıyoruz! Fuara Doğru Şekilde Hazırlanmanıza Yardım Ediyoruz
Fuar yapımcıları, organizatörleri için bir fuarı düzenlemek çok uzun soluklu en az 12 aylık bir iştir. İyi planlama, iyi bütçeleme, iyi bir ekiple, uzun soluklu bir maraton gibidir. Süreklilik gerektirir, tecrübe gerektirir, hizmet ettiğiniz sektörlerin bir parçası olmayı gerektirir.
Diğer yandan bir katılımcı içine de bir fuar katılımı uzun soluklu, en az 6 aylık bir maraton koşusu gibidir! 4 günlük bir 100 m koşusu gibi değildir. Fuarda standınıza bol ziyaretçi çekmek, bu ziyaretçilerden sipariş almak, satış elde etmek için; çok yönlü düşünmek, uzun vadeli doğru bir plan çerçevesinde hem iç hem de dış kaynaklarımızı kullanarak hazırlanmak gerekir.
Fuarista ekibi olarak sanal fuar veya gerçek fuar düzenlemiyoruz. Sanal fuar satmıyoruz, fuar seyahati satmıyoruz, stand yapmıyoruz, reklam, promosyon ürünleri satmıyoruz, web sitesi yapmıyoruz, güncellemiyoruz. KOSGEB’den veya Ekonomi Bakanlığından destek çıkarmak için dosyanızı takip etmiyoruz.
Katılımcılara, fuarda stantlarında bol ziyaretçi çekmek, bu ziyaretçiler arasından da gerçek müşteriler bulmak için, nasıl bir çalışma disiplini ile fuara hazırlanmaları gerektiğini anlatıyoruz.
Fuar organizatörlerine de ihtiyaç duydukları alanlarda destek olmak için danışmanlık hizmeti veriyoruz.
Zaman zaman Fuarista bloğumuzda yazıyoruz. Arzu eden şirketlere birebir destek vermek için eğitimler ve danışmanlık hizmeti sunuyoruz.
Bakınız: Katıldığınız Fuardan Verim Alma Eğitimi @ UDEMY 2020
Bakınız: Satış Yapmak İçin Fuara Nasıl Hazırlanmak Gerekir?
Bakınız: Fuara Katılım Bütçesi Nasıl Yapılır?
Aktif olduğumuz platformlardan Linkedin, Facebook, Twitter, Instagram veya Youtube kanallarımızdan birinden veya tümünden paylaşımlarımızı izleyebilirsiniz.
Heves ettiğiniz, düzenlediğiniz, katıldığınız fuarlarda başarınıza katkımızın olması dileğiyle!