Fuar Paydaşlarının Korona ile Sınavı
- On 14 Mart 2020
- Fuar Bütçesi, Fuarların Önemi, katılımcı, Korona, Ziyaretçi
Müdür, iyi ki iptal ettiler şu Almaya fuarını. Bu Korona virüsü yüzünden şirketimizden kim gidecekti? Bir de fuarı kim ziyarete gelebilirdi ki? Ertelemeleri iyi oldu. Di mi? Ancak, o kadar hazırlandık, o kadar insan çağırdık, o kadar mal gönderdik, otel uçak derken o kadar masrafa girdik. Masrafın çoğu yandı gitti kül oldu! Ancak en çok üzüldüğüm de olan bize oldu! Ne ürün gösterdik, ne müşteri ağırladık, ne sipariş aldık, ne ürün sattık!
Ah Korona ne olcak biz fuar katılımcıların hali?
Yılbaşından bu yana, gündemimize adım adım girdi COVID-19, Korona virüsü. Dünya’daki gelişmeleri, ülkemizdeki gelişmeleri de dikkatlice izliyoruz. Alınan tüm mantıklı önlemlerin sonucunda bu salgından az kayıpla kurtulmamızı diliyorum.
Paniğe kapılmadan, abartmadan, tedbirlerimizi alarak bu sıkıntılı dönemi atlatmamızı diliyorum.
Haberlerde okumuşsunuzdur. Özetle hemen hemen tüm devletler, otoriteler diyor ki: Kalabalığa karışmayın. Ne size bulaşsın ne de siz bulaştırın!
Bu dönemi atlatmak için evden çalışma, uzaktan çalışma, okullarda uzaktan eğitim gibi kavramlar gündeme geldi. Herkesin uzaktan çalışması mümkün değil ama, çalışması mümkün olana, evden çalışması için telkin ediliyor, tavsiye ediliyor.
Korona Virüsü Fuarcılık Sektörünü De Etkiledi.
Fuarın birinde katılımcı, sponsor, destekleyen, paydaş veya ziyaretçiyseniz, Korona Virüsünün ucu size de dokunmuştur. Korona virüsü ile mücadele önlemleri yüzünden hem ülkemizde hem de yurt dışında, fuarlar, kongreler, festivaller ya ileriki bir tarihe ertelendi ya da iptal edildi. Fuar Paydaşlarının Korona ile Sınavı kötü gelişiyor.
Ülkemizde 11 Mart 2020 tarihinde, Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy ile Ticaret Bakanı Ruhsar Pekcan’ın düzenlediği ortak toplantıda 16 Mart -30 Nisan arasındaki tüm kongrelerin, Fuarların, etkinliklerin, ertelenmesini kararlaştırdılar.
Devletimiz, böyle bir karar alınmamış olsaydı da muhtemelen bu korona virüsü yüzünden uygulanan seyahat kısıtlamaları, ülkelere giriş ve çıkış kısıtlamalarından dolayı yapılma kararından vazgeçilmeyen fuarlara gelecek ziyaretçi sayısında ciddi bir azalma olacaktır.
Peki Bu Ertelemenin Zararı Ne kadardır?
Dünya Gazetesi yazarlarından Kerim Ülker’in haberine göre dünyada UFI onaylı 621 fuar arasından 325 fuar ertelenmiş veya iptal edilmiş durumda. Hemen hemen her sektörü kapsayan Çin’deki 124 fuar iptal edilmiş veya ertelenmiş. Hong Kong’da 12, Japonya’da 23, Güney Kore’de 16, Singapur’da 18, Tayvan’da ise 17 fuar ertelenmiş veya iptal edilmiş durumda.
https://www.dunya.com/kose-yazisi/dunyada-325-buyuk-fuar-iptal-edildi/464040
10 Mart 2020 de Uluslararası Fuar Endüstrisi Birliği UFI CEO’su Kai Hattendorf, yayınladıkları basın bildirisinde “Küresel olarak, son haftalarda 500’den fazla ticari fuarın gerçekleşmemiş olması, tüm endüstriler için artan bir dalgalanma etkisi yaratıyor” diyor.
23 Milyar Avro değerinde sözleşmenin sona erdirilmediğini, 14,4 milya Avro değerinde de bir kayıp öngördüklerini bildiriyor.
https://www.ufi.org/wp-content/uploads/2020/03/PR_Economic_impact_of_Coronavirus.pdf
Ülkemizde de fuar paydaşlarının korona ile sınavı çok sıkıntılı görünüyor
Katılımcı Gözüyle Bakınca
Özetle anlatılanı örnekle sadeleştirelim: Frankfurt’ta, Berlin’de, Hannover’de stand açacağınız fuar 2 gün önce iptal edildiğini düşünün:
Hadi fuar katılım bedelini organizatör ertelenen tarih için geçerli tuttuğunu varsayalım.
Peki peşin ödediğiniz otel konaklaması?
Gidip, sergilenmeden geri gelen ürünleriniz?
Kurulmaya başlanıp daha kurulumu bitmeden, söküme başlanan stand?
Fuar Şehrine gidip gelmeniz için satın aldığınız uçak bileti?
Almadığınız hizmetin bedelini ödemek istemeyeceksiniz. Hizmeti almadınız sonuçta. Ama size hizmet veren stand yapımcının yarım kurduğu ve sökmek zorunda kaldığı stand için katlandığı maliyet?
Sıkıcı, bunaltıcı, yıkıcı sorular.
Avrupa’da Kurumlardan Destek Çağrıları
Bu Sebepledir ki: IFES Avrupa Birliği Komisyonundan Fuar ve etkinlik sektörüne hizmet veren Avrupa’lı KOBİ’lere destek çağrısında bulundu. Bu sebepledir ki Birleşik Krallıkta ESSA, AEV ve AEO hükümete destek çağrılarında bulundu.
https://www.essa.uk.com/news/essa-news/1078-covid-19-statement-from-essa-aev-and-aeo
https://blog.ufi.org/2020/03/05/6003/
Ülkemizde İptallerden Dolayı Yaşanan Zarar?
Ülkemizdeki zararın boyutu ile ilgili resmi bir ağızdan resmi bir açıklama henüz internette yayınlanmadı. Ancak bezer bir kaybın Türkiye fuarları için de geçerli olduğunu tahmin edebiliriz.
Aynı şekilde, ülkemizde de stand şirketlerinin, otellerin, seyahat acentalarının iptal edilen fuarlardan dolayı sıkıntılar yaşadığını duyuyor ve tahmin edebiliyorum.
Umarım bu sıkıntılı, iptallerin üst üste geldiği dönemlerde ciddi daralma ve büyük bir zarar dönemi yaşanmaz. Umarım, fuar paydaşlarının Korona ile sınavı sonrası sektör tekrar hızlıca kendine gelmiş olur.
Asıl Kaybedenler Kimler?
Fuar organizatörleri, fuarcılık sektörüne hizmet eden stand tedarikçileri, oteller, acentalar, yaşanan ertelemelerden veya iptallerden dolayı çarkı çevirmekte zorlanacakları kesin.
Ancak işin bir diğer tarafında da gerçekleşmemiş fuarlardan dolayı yaşanan bir kayıp daha var.
Beklediğimiz lansmanı yapamadık! Fuarda tanıtmayı düşündüğümüz yeni ürünleri tanıtamadık. Yeni kataloğumuzu, yeni ürün grubumuzu tanıtamadık.
Fuarda buluşmayı planladığımız, uğraşarak davet ettiğimiz müşterilerimizle buluşamadık. Tanışamadık. Karşılıklı oturup muhabbet edemedik. Güven tazeleyemedik.
Standımıza bol ziyaretçi getiremedik. Standımıza getirmeyi umduğumuz bol ziyaretçiden doğru müşteriyi bulamadık. Yeni müşteri bulamadık. Yeni müşterilerle tanışamadık.
Sipariş alamadık!
Satış yapamadık!
Demek ki hala fuarlar bitmemiş!
Demek ki fuarlar bitmemiş, hala fuarlara ihtiyaç var! Çünkü ticari, endüstriyel problemine çözüm bulmak için insanoğlunun yüz yüze gelip, gülümsemeye, konuşmaya, güvenmeye, güven tazelemeye ve sonunda da el sıkışarak vedalaşmaya ihtiyacı var.
İğneyi Kendimize, Çuvaldızı…
Tüm bu kriz, kaos ortamında bizde ve dünyada olup bitenleri izlerken ve etkilerini düşünürken şu soruları da sormadan edemiyorum?
Kendimi organizatörlerin yerine koyup soruyorum:
Biz, Türk fuarcılık sektörünün patronları, yatırımcıları, organizatörleri fuarlarımızı uluslararası çekim noktası haline getirebilmek için gerçekten de ne kadar iyi organize edebiliyoruz?
Kendimi katılımcı tarafına koyup soruyorum:
Biz Türk katılımcılar ister yerel, ister ulusal, ister uluslararası fuarlara ne kadar iyi hazırlanabiliyoruz?
Fuarda Müşteri Bulmak, Satış Yapmak İçin Fuara Nasıl Hazırlanmak Gerekir?
Fuarda müşteri nasıl bulunur? Fuarda müşteri bulmak için nasıl bir hazırlık yapmalısınız?
Fuara harcadığınız bütçe karşılığında, standınızın ziyaretçilerle dolup taşması için ve aralarından sipariş yazdıracak, satış, ihracat yapabileceğiniz müşterileri bulmanız için fuara nasıl hazırlanmak gerekir?
Fuarista Fuara Hazırlık Eğitimlerinde, fuarlara katılan şirketlere, fuardan verim almak için A’dan Z’ye nasıl hazırlanmaları gerektiğini anlatıyoruz.
Fuardan Müşteri Bulma Eğitimi
28 Eylül 2024 Cumartesi günü saat 09:30 ile 13:00 arasında Türkiye’nin her bölgesinden ilgilenen şirket yöneticilerinin katılabilmesi için Zoom ortamında Fuardan Müşteri Bulma Eğitimini düzenliyoruz. Katılacakları fuardan nasıl müşteri bulabileceklerini öğrenmek isteyen şirket yöneticilerini bekliyoruz.
🗓 28 Eylül 2024, Cumartesi
🕑 Saat 09:30 – 13:00
💻 Online
Ofisinizde Size Özel Fuara Hazırlık Eğitimi
Fuara doğru hazırlanmayı arzu eden şirketlere 1 gün boyunca ofislerinde misafir oluyoruz. Kendi niyetlerini, kendi isteklerini, hedeflerini dinliyoruz. Ürünlerini, sektörlerini ve müşteri profilini dinliyoruz. Sonra hep birlikte hedefler koyup bu hedeflere ulaşmak için uzun uzadıya, kendilerine özel olarak fuara nasıl hazırlanmaları gerektiğini anlatıyoruz. Hedef koymadan, standa, personelden, ürüne, fuarda davranıştan, misafir ağırlamaya kadar onlarca konu hakkında konuşuyoruz.
Fuara nasıl hazırlanırlarsa, daha çok ziyaretçi ağırlayabileceklerini anlatıyoruz. Fuar sonrasında da müşteriye çevirmek için nasıl davranmaları gerektiğini anlatıyoruz.
Katılacağınız fuarda standınızda bol bol ziyaretçi ağırlamak ve aralarından sipariş alabileceğiniz, satış ihracat yapabileceğiniz müşteriler bulabilmek için, şirket yöneticilerinize hitaben, şirketinize özel Fuara Hazırlık Eğitimi düzenleyelim mi?
Sizin ofisinizde fuarla ilgili tüm yönetim kadronuza size özel bir eğitim düzenleyelim mi?
Fuara Hazırlık Video Eğitimlerimiz
Yıl boyunca, istediğiniz zaman, istediğiniz yerden, istediğiniz cihazdan izlemek, istediğiniz derinlikte öğrenmek isteyenlere Fuara Hazırlık Video Eğitimlerimizi öneriyoruz: Hemen şimdi aşağıdaki seçeneklerden birini seçip, kaydolup, iyzico güvenli ödeme sistemi aracılığı ile Kredi Kartınızla satın alabilir, video eğitimleri hemen izlemeye ve öğrenmeye başlayabilirsiniz! 2 iş günü içinde de, kayıt olurken bildirdiğiniz şirket bilgilerinize e-faturanız gönderilmiş olur.
Hemen inceleyebileceğiniz Fuara Hazırlık Video Eğitim seçeneklerimiz:
3 Saatlik Fuara Hazırlık Temel Eğitimi
70 Video Ders | 7 Aşama
6 Saatlik Fuara Hazırlık Kapsamlı Eğitimi
101 Video Ders | 7 Aşama
9 Saatlik Fuara Hazırlık Detaylı Eğitimi
143 Video Ders | 7 Aşama
Daha güzel bir fuar deneyimi, fuardan yüksek verim almak, fuarda standınıza bol ziyaretçi çekmek, bu ziyaretçiler arasından da gerçek müşteriler bulmanız için, nasıl bir çalışma yapmanız gerektiğini Fuarista Eğitimlerinde anlatıyoruz, bloğumuzda yazıyoruz ve arzu eden şirketlere birebir destek vermek için Fuara Hazırlık Danışmanlığı hizmeti sunuyoruz.
İhtiyacınız varsa yazın, arayın, size destek olalım
Aktif olduğumuz platformlardan Linkedin, Facebook, Twitter, Instagram ve Youtube kanallarımızdan birinden veya tümünden haftalık paylaşımlarımızı izleyebilirsiniz.
Fuarlardaki başarınıza katkımızın olması dileğiyle!
Mehmet DÜKKANCI
İstanbul, 14.03.2020