Fuarda 30 Dakika Bilgisayarla Oynamanın Maliyeti Nedir?
- On 8 Şubat 2020
- Fuar Bütçesi, Fuarın Maliyeti, katılım maliyeti, verim, Ziyaretçi
Müdüür ah müdür! Stand 30 dakika boş kaldı, hemen kendini bilgisayarla oynamaya verdin? Bu kadar yer masrafı, bu kadar stand masrafı, bu kadar katalog masrafı, bu kadar hazırlık masrafı ettik. Fuara gelip de bilgisayarla yarım saat onamak için mi? Fuarda stand sahibi olmanın yarım saatlik maliyeti nedir biliyor musun? Telefonla oyalanacağına fuar standımıza müşteri çekmek için bir şeyler yapman gerekmez mi?
Fuarda Başımıza gelen haller!
Her fuar katılımcısının başına gelmiştir. Bazen stand 30 dakika hatta 1 saat boş kalır. Gelen olmaz. Geçen bol olsa da standa uğrayan olmaz. Bu boşluktan dolayı bazen çalışanlar stand içinde laptopuna dalar, bazen cep telefonuna dalar bir oyun oynar. Mesajlarına bakar!
Bu manzara ziyaretçi açısından itici algılanır! “Çok meşguller! Girmesek de olur!” diye düşünüp standa girmeyen ziyaretçi de olur.
Ancak genellikle fuar katılım maliyetleri ile bunalmış patronlar da bu durumda tepkilerini ortaya koyarlar! Tepkinin içeriğinde son derece haklılar aslında!
Tepkiyi verme zamanı en doğru zaman değildir ama, özünde haklılar.
Fuarda 10 dakikanın maliyeti nedir?
Hiç hesapladınız mı? Aklınıza geldi mi? Fuarda 30 dakikanın size maliyeti nedir?
Hadi gelin birlikte hesaplayalım:
Aşağıdaki size anlatacağım örnek tamemen örnektir Her fuarın, her katılımcının kendin has rakamları vardır. Bu mantıkla siz de kendi maliyetinizi hesaplayabilirsiniz.
Öncelikle yapmamız gereken fuara toplam katılım maliyetimizi hesaplamak:
Fuara Katılım Maliyeti Nedir?
Fuara katılım maliyeti nedir? Fuara katılım bütçenizdir. Yani fuara katılmak için harcadığınız toplam giderlerdir. Fuara katılmazsanız cebinizde kalacak toplam paradır.
Basit bir anatım olması açısından şöyle özetleyebiliriz:
Fuara Katılım bedeli: fuar Organizatörüne ödediğiniz toplam bedel. Örneğin 60.000 TL
Fuar Stand Bedeli: Fuar stand yapım şirketine ödediğiniz toplam stand yapım bedeli. Onu da kabaca 50.000 TL gibi düşünebiliriz.
Bakınız: Nasıl Bir Fuar Standına İhtiyacımız Var?
Bakınız: Fuar Standınız Yaptırırken Nelere Dikkat Etmeniz Gerekiyor?
Pazarlama İletişim Giderleri: Fuar öncesi, fuar sırasında ve fuar sonrasında müşterimize fuara katıldığımızı duyurmak, fuarda ürünlerimizi tanıtmak, fuar sonrası da müşterimizle iletişime geçmek için harcadığımız toplam giderlerdir. 45.000 TL
Bakınız: Fuara Müşterilerimizi Davet Etmenin En Yaygın Yöntemleri Nedir?
Bakınız: Fuara Katılırken Web Sitenizi Güncellemeyi Unutmayın
Ürün Hazırlık, Nakliye, Lojistik Giderleri: Ürünlerinizi fuara götürmek için yapmanız gereken hazırlıklar, ürününüzün nakliye giderleri, yurt dışına gidiyorsanız geçici ihracat, geçici ithalat ve sonrasındaki ihracat kapatma giderleri, fuar standınızda ürününüzün kurulma, ve sonrasında da sökülme giderlerini bu bölümde düşünebilirsiniz. 35.000 TL
Seyahat, Konaklama, Ağırlama Giderleri: Fuar farklı bir şehirdeyse fuar alanına ekibinizin seyahati, konaklaması ve fuarda sizi ziyaret edecek personelinizin ağırlanması ile ilgili giderler. 25.000 TL
Fuarda Etkinlik Giderleri: Fuar alanında bir etkinlik düzenleme karar verirseniz bunun için hazırlayacağınız giderlerin toplamıdır. 25.000 TL
Bu örnekte tüm fuar hazırlıkları giderlerinin 240.000 TL olduğunu düşünelim
Daha Ayrıntılı bir şekilde fuara katılım bütçesi ile ilgili makalemizi okuyabilirsiniz
Bakınız: Fuara Katılım Bütçesi Nasıl Yapılır?
Kişi Başı Fuara Katılım Maliyeti Nedir?
Kişi başı olarak düşünürsek, fuara katılım maliyeti nedir? Fuara diyelim ki şirketinizden 4 kişi gidiyor. Bu durumda bu maliyeti her bir kişiye bölersek kişi başı maliyeti 240.000 TL / 4 kişi = 60.000 TL olarak düşünebiliriz
Kişi Başı / Gün Başı Fuara Katılım Maliyeti Nedir?
Katıldığınız fuarın 4 gün süren bir fuar olduğunu düşünürsek, Her kişinin, bir günlük fuar katılım maliyeti 60.000 TL / 4 gün = 15.000 TL olduğunu bulabiliriz
Kişi Başı / Saat Başı Fuara Katılım Maliyeti?
Fuarda görevli her bir personelin saat başı fuara katılım maliyeti nedir? Katıldığınız fuar sabah saat 10:00 da ziyarete açılıp akşam saat 18:00 da ziyarete kapanıyorsa, gün boyunca aktif 8 çalışma saatiniz olduğu anlamına gelir. Bu durumda da 15.000 TL/ 8 Saat = 1.875 TL’dir. Yani sizin fuarda bir saatlik katılım masrafınız 1.875 TL’dir. Bu durumda yarım saatinizin de masrafı 937,5 TL seviyesindedir.
Her Fuarın, Her Şirketin Maliyetleri Farklıdır
Bu verdiğimiz örnekteki rakamların yerine sizin kendi rakamlarınızı koyarak katıldığınız fuarda harcadığınız her 1 saatin maliyetini bulabilirsiniz.
Verimlilik Sorusu
Bu hesap doğal olarak kendi içinde güzel sorular, güzel bakış açıları de getiriyor.
Standınızda geçirdiğiniz boş saatlerde ne kadarlık bir bütçeyi çöpe atıyorsunuz?
Fuarda toplam 1 saat cep telefonunuzla oyun oynamanın şirketinize maliyeti 937, 5 TL ise fuar standınızda oyun oynamak, bir bilgisayar karşısında kilitlenmek, bir telefon, bir tablet karşısında kilitlenmek ve zamanı boşa geçirmek ne kadar doğru bir davranış biçimidir?
Fuarda bulunmanızın 1 saatlik maliyeti 937,5 TL ise bir personelinize bağıra çağıra fırça atarak hem sizin hem de personelinizin motivasyonunu düşürmek ne kadar doğru bir davranıştır. Fırça aran yarım saat içinde kendine gelebilir, fırça atılan ise 1 saat stand dışında kalmayı tercih edebilir.
Boşa harcanan, kaybedilen zaman olmaz mı?
Fuarda Zamanınızı Doğru Değerlendirin
Fuarda geçirdiğiniz her saatin, her dakikanın bir bedeli vardır. Bu bedeli yukarıda anlattığım metotla bulmanız mümkündür. Maliyetin büyük veya devasa olması tek başına önemli değildir.
Önemli olan fuar standınızda geçirdiğiniz her zaman dilimini en iyi şekilde değerlendirmek, mümkünse bol bol müşteri görüşmeleri ile değerlendirmek gerekir.
Fuardaki zamanınızı, birilerine küserek, birilerine bağırıp motivasyon kırarak, bilgisayar başına kapanarak, tablet telefonda oyun oynayarak bu değerli zamanı heba etmemek gerekir.
Fuar standındaki zamanınızı da çok doğru yönetmeniz ve değerlendirmeniz gerekmektedir.
Fuarda Müşteri Bulmak, Satış Yapmak İçin Fuara Nasıl Hazırlanmak Gerekir?
Fuarda müşteri nasıl bulunur? Fuarda müşteri bulmak için nasıl bir hazırlık yapmalısınız?
Fuara harcadığınız bütçe karşılığında, standınızın ziyaretçilerle dolup taşması için ve aralarından sipariş yazdıracak, satış, ihracat yapabileceğiniz müşterileri bulmanız için fuara nasıl hazırlanmak gerekir?
Fuarista Fuara Hazırlık Eğitimlerinde, fuarlara katılan şirketlere, fuardan verim almak için A’dan Z’ye nasıl hazırlanmaları gerektiğini anlatıyoruz.
Fuardan Müşteri Bulma Eğitimi
23 Kasım 2024 Cumartesi günü saat 09:30 ile 13:00 arasında Türkiye’nin her bölgesinden ilgilenen şirket yöneticilerinin katılabilmesi için Zoom ortamında Fuardan Müşteri Bulma Eğitimini düzenliyoruz. Katılacakları fuardan nasıl müşteri bulabileceklerini öğrenmek isteyen şirket yöneticilerini bekliyoruz.
🗓 23 Kasım 2024, Cumartesi
🕑 Saat 09:30 – 13:00
💻 Online
Ofisinizde Size Özel Fuara Hazırlık Eğitimi
Fuara doğru hazırlanmayı arzu eden şirketlere 1 gün boyunca ofislerinde misafir oluyoruz. Kendi niyetlerini, kendi isteklerini, hedeflerini dinliyoruz. Ürünlerini, sektörlerini ve müşteri profilini dinliyoruz. Sonra hep birlikte hedefler koyup bu hedeflere ulaşmak için uzun uzadıya, kendilerine özel olarak fuara nasıl hazırlanmaları gerektiğini anlatıyoruz. Hedef koymadan, standa, personelden, ürüne, fuarda davranıştan, misafir ağırlamaya kadar onlarca konu hakkında konuşuyoruz.
Fuara nasıl hazırlanırlarsa, daha çok ziyaretçi ağırlayabileceklerini anlatıyoruz. Fuar sonrasında da müşteriye çevirmek için nasıl davranmaları gerektiğini anlatıyoruz.
Katılacağınız fuarda standınızda bol bol ziyaretçi ağırlamak ve aralarından sipariş alabileceğiniz, satış ihracat yapabileceğiniz müşteriler bulabilmek için, şirket yöneticilerinize hitaben, şirketinize özel Fuara Hazırlık Eğitimi düzenleyelim mi?
Sizin ofisinizde fuarla ilgili tüm yönetim kadronuza size özel bir eğitim düzenleyelim mi?
Fuara Hazırlık Eğitimlerimiz
Fuardan Müşteri Bulma Eğitimi
- Stantlarında bol ziyaretçi ağırlamak ve aralarından sipariş alabilecekleri, satış ihracat yapabilecekleri müşteri adayları bulabilmeleri için, fuara nasıl hazırlanmaları gerektiğinin anlatıldığı
- lojistik ve stand konularından bahsedilmeyen
- sadece müşteri bulma eğitim.
Fuardan Verim Alma Eğitimi
- Stantlarında bol ziyaretçi ağırlamak ve aralarından sipariş alabilecekleri, satış ihracat yapabilecekleri müşteri adayları bulabilmeleri için, fuara nasıl hazırlanmaları gerektiğini anlattığımız,
- hem stand ve lojistik konuları ele aldığımız
- fuardan müşteri bulma ve verim alma eğitimi
Daha güzel bir fuar deneyimi, fuardan yüksek verim almak, fuarda standınıza bol ziyaretçi çekmek, bu ziyaretçiler arasından da gerçek müşteriler bulmanız için, nasıl bir çalışma yapmanız gerektiğini Fuarista Eğitimlerinde anlatıyoruz, bloğumuzda yazıyoruz ve arzu eden şirketlere birebir destek vermek için Fuara Hazırlık Danışmanlığı hizmeti sunuyoruz.
İhtiyacınız varsa yazın, arayın, size destek olalım
Aktif olduğumuz platformlardan Linkedin, Facebook, Twitter, Instagram ve Youtube kanallarımızdan birinden veya tümünden haftalık paylaşımlarımızı izleyebilirsiniz.
Fuarlardaki başarınıza katkımızın olması dileğiyle!
Mehmet DÜKKANCI
İstanbul, 02.02.2020