
Fuara Katılırken Web Sitenizi Güncellemeyi Unutmayın
- On 22 Ekim 2019
- 0 Comments
- e-ticaret, Fuar Öncesi, fuar sonrası, ihracat, katalog, Satış, ürünler, web sitesi
Fuara Katılırken Web Sitenizi Güncellemeyi Unutmayın
Fuarda güzel standınızı açmışsınız! Ürünlerinizi pırıl pırıl sergilemişsiniz! Gelen ziyaretçi sayısından da memnunsunuz, kalitesinden de! Çok güzel oldu bu fuar diye düşünüyorsunuz! Değdi bu kadar yatırıma para harcamaya diyorsunuz!
Ancak gözünüzde bir sorun çarpıyor! Fuar salonunun çıkışındaki merdivende sizin kalın 1 kg ağrılığındaki kataloglardan 3 tanesini çöp kutusunda gördünüz! Biraz dikkat ettiniz, merdivende de 3 tane gördünüz. Hatta birileri de şilte niyetine üstüne oturmuş yemek yiyor!
Bozuluyorsunuz’ Yıkılıyorsunuz! Halbuki sizin pazarlama ekibiniz, ajansınızla, ürün tasarımcılarınızla, o prestij kataloğu için 2 ay uğraştılar. Çok ciddi bir para da harcadınız… Bunu hak etmediğinizi düşünüp sinirleniyorsunuz! Sonra da aklınıza karabulutlar çöküyor, standa gelen herkes mi kataloğunuzu bir yerde bırakıyor? Gerçek alıcı değil mi gelenler?
Siz görmemişsiniz gibi patronun lafı da kulağınızda çınlıyor:
“Müdür! Biz prestij kataloglarını Almanya fuarında elaleme kafeteryada şilet olsun diye mi hazırladık?”
İnsanlar Artık kağıt Katalog taşımak istemiyorlar
Elektronik pazarlama çağına hoş geldiniz. Maalesef artık fuar gezen profesyönel ziyaretçiler her standdan topladıkları 1 kg’lık kalın kalın katalogları ülkelerine, şehirlerine götürmek istemiyor.
Bir ziyaretçi düşünün 3 gün boyunca fuarda 30 şirket geziyor. Her şirketten aldığı katalogların toplam ağırlığı 50 kg yapıyor. Havalimanında kendi uçağına vermeye kalksa kg başı maliyeti 10 Euro. Yani toplam maliyeti 50 kg x 10 € = 500 €… Hatırı sayılır bir maliyet… Çoğu profesyönel ziyaretçi artık kataloğu taşımaktan vazgeçiyor. Bu vazgeçme bazen son noktada havalimanında bazen de ilk noktada fuar alanında oluyor. Daha da iyisi artık bazı ziyaretçiler kataloğunuzu almıyor bile…
PDF olarak yollar mısınız?
Çok sık duyulmaya başlandı. “Katalogunuz çok güzel ama çok ağır. Rica etsem PDF olarak yollar mısınız?”
Kilitlenip kalıyorsunuz! Çünkü pdf olarak hazırlamayı akıl etmediniz! Kimse de size demedi! Haydiii… Dön pazarlama müdürüne, ajansı tekrar çalıştır. Az veya çok yine de ek bir maliyet!
Ancak pdf ile broşür göndermek hakkaten yaygınlaşıyor.
Peki dosya 100 MB gibi büyük bir dosya ise? Öneriler gelmeye başlar. Müdürüm bunu web sitesine koysak, insanlar ordan download etseler? İyi fikir! Harika!
Birden aklınıza geliyor:
Şirketimizin bir web sitesi vardı
Birkaç yıl önce, güzel para harcamıştınız. 10 yıl sizi idare eder demişlerdi. Güzel bir web sitesi yaptırmıştınız! Ne alemde hakikaten?
Fuara katılırken web sitenizi güncellediniz mi? Yeni ürün kataloğunuzu web sitenizden indirmek (download etmek) için koyacaksınız da tüm kataloğu web sitenizde açık açık koysanız, insanlar web sitesinin içinden ürünleri inceleseler? Ürünlerin teknik bilgileri, teknik resimleri web sitesinde olsa? Fiyat ve ticari bilgiler hariç bir çok bilgi orda olsa daha iyi olmaz mı?
Peki ne durumda web sitesi?
Fuara Hazırlanırken Güncellemeyi Unutanlardan mısınız?
Fuara katılırken web sitenizi güncellemeyi unutanlardan mısınız?
Çok para harcadık, fuara, standa, kataloglara, seyahate, nakliyeye, konaklamaya. Vallahi aklımızdan çıktı web sitesini güncellemek.
Pazarlama Ekibi bir iki defa mızıldandı galiba “fuara katılırken web sitesini güncelleyelim!” diye ama umursamadınız değil mi?
Keşke dikkate alsaydınız! Keşke güncellenmiş, yeni ürünleri
Fuarda Güncel Web Sitesi Neden Önemli?
Seyahat Maliyetleri
Seyahat maliyetleri bazen o kadar yüksek olur ki, insanlar basılı kataloğu taşımaktan vazgeçerler. Nasıl olsa web sitesinde vardır veya nasıl olsa istesem pdf ile gönderirler diye düşünüyorlar.
Web siteniz referans adresinizdir.
BU şirket nasıl bir şirkettir? Ne üretir, ne satar? Ne işle meşguldür diye araştıranlar için web siteniz önemlidir. Web siteniz sizi kurumsal aynanızdır. Vitrininizdir
Web Siteniz dijital kataloğunuz olmalıdır
İster İç pazar müşterisi, ister ihracat müşterisi, ister son tüketici olsun, merak edip ürünlerinizi görmek, incelemek isteyenler ürün kataloğunuza web sitenizden ulaşabilmeli. Web sitenizde en son kataloğunuz, en son ürün grubunuz olmalı. Satışta olan olmalı. Sipariş aldığınızda üretebileceğiniz veya satabileceğiniz ürünler olmalı.
5 yıl önceki ürün kataloğunuzun web sitesinde olması, sitenizi ziyaret edenlerin zihninde şüpheler oluşturur. Fuarda gördüğüm ürünler neden sitelerinde yok?
Web Siteniz fuar standınızda sergilediklerinizin devamı olmalıdır
Web siteniz standınızda ürünlerinizi beğenen ziyaretçilerin, sitenize girdiklerinde ürün grubunun devamını bulabilecekleri vitrininizin olmalı. Hatta ürün hakkında fuar standınızda anlatacağınız, dağıtacağınızdan daha fazla teknik bilgi bulunmalı web sitenizde.
Web Siteniz sipariş alma yeri olmalıdır
İster kurumsal seviyede olsun ister son tüketiciye hitaben olsun, e-ticaret hızla gelişiyor. Ürünlerinizi bir E-ticaret platformunda sergileyebiliyorsanız ister toptan ister perakende müşterinize, ürünlerinizin satışını direkt web sitenizden de yapabilirsiniz.
Fuarda Standınıza Gelen Müşteriye Satış Yapma Fırsatını Kaçırmayın
Fuarda standınıza gelmiş 500 kişiye 500 katalog dağıtmış olabilirsiniz. O 500 kataloğun hiçbiri standınızı ziyaret eden katılımcının ofisine ulaşmayabilir. Ancak müşteriniz kartvizitinizden, sizin gönderdiğiniz e-mailden, sizin telefon görüşmenizden sonra web sitenize ulaştığında fuarda gördüğü, beğendiği ürünlerinizi web sitenizden zahmetsizce tekrar görebilmelidir.
Siz kendinizi hatırlattıkça, standınıza gelen müşteri de web sitenizde dolaştıkça, müşterinizin bir talebi sizin ürünlerinizle örtüşebilir.
Tüm bu sebeplerden dolayı web sitenizi de fuar hazırlık planlınızın içine alın. Web Siteniz güncel mi?
Hiçbir Şey Satmıyoruz! Fuara Doğru Şekilde Hazırlanmanıza Yardım Ediyoruz
Bir fuar katılımı uzun soluklu, en az 6 aylık bir maraton koşusu gibidir! 4 günlük bir 100 m koşusu gibi değildir. Fuarda standınıza bol ziyaretçi çekmek, bu ziyaretçilerden sipariş almak, satış elde etmek için; çok yönlü düşünmek, uzun vadeli doğru bir plan çerçevesinde hem iç hem de dış kaynaklarımızı kullanarak hazırlanmak gerekir.
Fuarista ekibi olarak fuar satmıyoruz, fuar seyahati satmıyoruz, stand yapmıyoruz, reklam, promosyon ürünleri satmıyoruz, web sitesi yapmıyoruz, güncellemiyoruz. KOSGEB’den veya Ekonomi Bakanlığından destek çıkarmak için dosyanızı takip etmiyoruz.
Daha doğru bir fuar deneyimi, fuarda standınıza bol ziyaretçi çekmek, bu ziyaretçiler arasından da gerçek müşteriler bulmanız için, nasıl bir çalışma yapmanız gerektiğini Fuarista olarak anlatıyoruz, bloğumuzda yazıyoruz ve arzu eden şirketlere birebir destek vermek için eğitimler ve danışmanlık hizmeti sunuyoruz.
Bakınız: Katıldığınız Fuardan Verim Alma Eğitimi @ UDEMY 2020
Bakınız: Satış Yapmak İçin Fuara Nasıl Hazırlanmak Gerekir?
Bakınız: Fuara Katılım Bütçesi Nasıl Yapılır?
Aktif olduğumuz platformlardan Linkedin, Facebook, Twitter ve Instagram birinden veya tümünden haftalık paylaşımlarımızı izleyebilirsiniz.
Başarınıza şahit olmak dileğiyle!
Mehmet DÜKKANCI
İstanbul, 22.10.2019