Sanal Fuardan Verim Almak İçin Nasıl Hazırlanmak Gerekir?
- On 29 Temmuz 2020
- katılımcı, Katılımcının Eğitimi, Sanal Fuar, Ziyaretçi
Müdür büyü artık! Tüccar adam ol!
Sanal Fuar diye, ekran başına oturup, kendi avatırımızla, müşteri avatarlarını, avlama oyunu mu oynayacağız? %90 daha ucuz iddiasına kanıp girdik bu oyuna, ancak bizim 10 tane ürünün 3 boyutlu modellerinin maliyeti gerçek fuar maliyetlerinin de üstünde maşallah! Ziyaretçi garantisi de yok! Üstelik gelen ziyaretçiye bir kahve bile ikram edemiyoruz? Nasıl hazırlanacağız? Ekibin doğru bilgisi var mı? Müşteri avatarları bizi nasıl bulacak? Biz müşteri avatarlarını nasıl bulacağız? Müşteri bulmak için bu sanal fuar oyununa nasıl hazırlanmak gerekir? Sanal fuardan verim almak İçin nasıl hazırlanmak gerekir?
Bu sanal fuar meselesini doğru anladığımıza emin misin? Bu dijital fuar oyunu sonrasında gerçek ürün satıp, gerçek para kazanacak mıyız hakikaten?
Sanal Fuara Katılmayı Düşünenlere Yol Haritası
Eşi benzeri görülmemiş bir Pandemi döneminden geçiyoruz. Dünyanın her ülkesinde olduğu gibi ülkemizde de bazı sektörler hareketliliğini devam ettirirken bazı sektörler durmuş durumda. Fuarcılık sektörü de dünyada olduğu gibi ülkemizde de sağlık kaygıları ile durmuş durumda.
Fuarların olmadığı dönemde katılımcı şirketlerin bir kısmı fuarların ticaretleri için ne kadar önemli olduğunu anlamış durumda. Bir kısmı ise her yıl ödemek zorunda hissettikleri önemli bir masraf yükünden kurtuldukları için durumdan memnunlar.
Fuarlar artık yapılamayınca, ülkemizde özellikle ihracatın kesintiye uğramaması için üzerinde durulan alternatif çıkış yollarından biri de Sanal Fuarlar olmuştur.
Sanal Fuarlar üzerine ticaret bakanlığımızın da teşvik sağlaması sonrası ülkemizde 15 cıvarında sanal fuar platform tedarikçisi duyulmaya başlamış ve sanal fuarlar hakkında zaman zaman doğru zaman zaman da tutarsız şeyler söylenmeye başlamıştır.
Sanal Fuarın Katılımcısının Kafası Karışık
Sanal Fuara Katılmayı düşünen şirketlerin cephesinde ise doğal olarak kafalar daha da karışık.
Bu fuar 3 boyutlu mu? 2 boyutlu mu?
Sanal fuara katılınca gerçekten de masraflar %90 azalıyor mu?
Fuara gelmesi beklenen 2.000.000 ziyaretçi bizim ürünlerimizi görecek mi?
365 gün 24 saat fuar açık kalacaksa, bu fuarın standına nasıl adam bağlanır?
Hayatında fuar düzenlememiş bizim ihracatçılar birliği 2.000.000 ziyaretçiyi bizim standımıza nasıl getirecek?
Sanal Fuarda nasıl konuşacağız?
Sanal Fuarda nasıl görüşeceğiz?
Sanal Fuarda ürünlerimizi hizmetlerimizi nasıl tanıtacağız?
Sanal Fuarda nasıl pazarlık edeceğiz?
Sanal Fuarda nasıl sipariş alacağız?
Sanal fuardan verim almak için nasıl hazırlanmak gerekir?
Müşteri Bulmak İçin Sanal Fuara Nasıl Hazırlanmak Gerekir?
Sanal Fuara katılmayı düşünen şirketlerin sorduğu bu ve benzeri sorulara cevap olması için bu yazıyı kaleme aldık. Sanal Fuardan Verim Almak İçin Nasıl Hazırlanmak Gerekir?
Bu yazıyı hazırlarken, platformu, sektörü, ülkesi ne olursa olsun, organizatörü kim olursa olsun, katılacağınız sanal fuardan verim almak için, nasıl hazırlanmanız gerektiğine dair temel ilkeleri size sunuyoruz. Sanal fuara en baştan doğru hazırlanmak isteyenlere bir yol haritası.
Aslında bu yazımız, normal, gerçek hayat fuarlarından verim almak isteyen şirketlere yönelik olarak hazırladığımız Satış Yapmak için Fuara Nasıl Hazırlanmak Gerekir yazımızın, sanal fuarlar için özel olarak güncellenmiş bir versiyonudur.
Bakınız: Satış Yapmak İçin Fuara Nasıl Hazırlanmak Gerekir?
Sanal Fuara mı Başka bir Etkinliğe mi Katılacaksınız?
Şunu unutmayın, ister gerçek, ister Sanal olsun, fuar fuardır. Ticari bir buluşmadır. Bir gösteri alanıdır. Bir kalabalık buluşma yeridir. Sürekli değildir. Başlangıç ve bitiş, günü ve zamanı bellidir. Sonsuz değildir. Sonsuz fuardan bahsediliyorsa, davet edildiğiniz işin özü “fuar” değildir. Tek başınıza şirketiniz için yapılan bir çözümse “fuar” değildir. Şirketinizin sergisidir. Gösterisidir. Yıllık, sezonluk tanıtım, sipariş, satış toplantısıdır.
Diğer etkinlikler için de bu yazıdan fikir almanız mümkündür. Ancak bu yazı, Sanal, dijital, elektronik, siber fuarlara katılacak şirketler için yazılmıştır.
Sanal Fuara Katılmanın 7 Aşaması
Sanal Fuar katılımınız projesini doğru yönetmek için önce fuar katılım sürecini 7 aşamada düşünmek gerekir. Bu aşamaları şunlardır:
- Değerlendirme
- Ön Hazırlık
- Hazırlık
- Kurulum
- Fuar
- Söküm
- Sonrası
Bu aşamalara teker teker bakalım:
1.DEĞERLENDİRME
Değerlendirme aşaması “sanal fuara katılma” sevdasına kapılınca düşünmeniz gereken, değerlendirmeniz gereken konularla ilgili bir değerlendirme aşamasıdır.
Biz kimiz? Ürünümüz veya hizmetimiz nedir? Pazarda konumumuz nedir? Duruşumuz nedir? Müşterimiz kimdir? Müşterimizin profili nedir? Ürünlerimizi hizmetlerimizi sanal fuarda sergileyebilir miyiz? Müşterilerimizi sanal fuara davet etsek gelirler mi? Sanal fuar ortamında müşterilerimize, ürünlerimizi hizmetlerimizi nasıl tanıtabiliriz? gibi soruları kendimize sorup durumumuzun bir fotoğrafını çekmemiz gerekir.
Sonra da kendimize şunu sormak gerekir: Neden sanal fuara katılmamız gerekir? Problem nedir? Sorun nedir? Örneğin Sıcak satış mı? Ulusal çapta ürün veya hizmet satışı mı? Sadece tanıtım mı? Uluslararası çapta ürün veya hizmet ihracatı mı? Yeni ürün tanıtımı mı? Yeni Pazar arayışı mı?
Sorunumuzu doğru tanımladıktan sonra da şuna düşünmek gerekir: Sanal fuara katılmak gerçekten çözüm olur mu? Sanal fuara katılmak doğru çözümse nerede, ne tür bir fuara katılmak gerektiğini irdelemekte fayda var.
Son olarak da şirketimizin profili ve katılmayı düşündüğümüz sanal fuar tipine göre KOSGEB veya Ekonomi bakanlığının desteklerinden yararlanma imkanımız olmadığına göre bu işin bütçesi tahminen ne kadar olur?
Sanal fuara katılmanın maliyeti ne olur? Dedikleri gibi %90 düşer mi? Yoksa gerçek bir fuar katılımı ile sanal fuar katılımı arasında hiç mi fark yok? Hatta ve hatta sanal fuar işi daha mı pahallı olur?
2. ÖN HAZIRLIK
Ön Hazırlık aşaması, sanal fuar organizatörünün satış temsilcisi ile ilk toplantımızda başlar.
2.1 Ne anlatacak? Ne Anlatacağız?
Bu toplantı öncesinde kendimizi hazırlamamız gerekir. Sanal fuarın satış temsilcisi ile nerde görüşeceğiz? Ofisimize gelip kahvemizi içecek mi? Sanal telekonferans görüşmesinde mi bize sanal fuarı anlatacak?
Sanal fuar Satış temsilcisi bizi tanıyor mu? Daha önce katıldığımız gerçek fuarları düzenleyen şirketten mi? Yoksa bizim dernekten, birlikten, odadan, bölgeden gelen elemanlardan biri mi?
Kendisine şirketimiz hakkında ne anlatacağız? Değerlendirme aşamasındaki fikirlerimizi ne derinlikle paylaşacağız?
2.2 Nasıl Tanıtacaklar?
Gelen satış temsilcisi de önce kendini, şirketini, planladıkları sanal fuarı, sanal fuarda yakalamayı umdukları başarıyı size anlatıp muhteşem bir sanal fuarın çerçevesini çizecektir. Bir düğmeye basınca standınızın önünden 2.000.000 ziyaretçi geçecek iddiasında mı bulunacak? Yoksa dahada yere basan bir tanıtımı nasıl yapacaklarını mı anlatacaklar?
Birçoğu sektörde sanal fuar ilk defa düzenleneceği için, düzenledikleri bir önceki sanal fuarın ziyaretçi sonuç raporunu, ziyaretçi analizlerini, fuarın yıldan yıla seyrini, katılımcı listesini ve yerleşim planını vermeleri mümkün olmayacaktır.
Sanal Fuar platformları daha yeni yeni geliştiği için öğrenmeniz gereken, sormanız gereken onlarca konu olacaktır. Aklınıza neler geliyor? Sanal Fuarı nasıl tanıtacaklarını hayal ediyorsunuz?
2.3 Nasıl Bir Fuar Deneyimi Yaşayacaksınız?
Ürünlerinizi nasıl sergileyeceksiniz? Şirketinizi sisteme nasıl ekleyeceksiniz? Şirket videonuzu nereye koyacaksınız? Ürün videolarınızı nasıl koyacaksınız? Ürün kataloglarınızı, ürün görsellerinizi nasıl sisteme yükleyeceksiniz? Şirket bilgilerinizi nasıl yükleyeceksiniz?
Ekibinizden kaç personele sanal fuardaki sanal standınızda görevli olarak atayabileceksiniz?
Standınız nasıl olacak?
Ortam 3 byoutlu mu? 2 boyutlu mu? Sizin ve personelinizin avatarları mı olacak? Gelen ziyaretçiler de avatar mı olacak? Nasıl tanışacaksınız? Eğlenceli mi olacak? Zor mu olacak?
Standınıza gelen ziyaretçilerin, müşterilerin sanal kartvizitlerini nasıl alacaksınız?
Nasıl görüşeceksiniz? Nasıl ürün tanıtacaksınız? Nasıl tepki ölçeceksiniz? Müşteriyi nasıl derecelendireceksiniz?
Siparişi nasıl yazdıracaklar? Nasıl pazarlık edeceksiniz? Konuşmalarınız özel mi kalacak? Herkese açık mı kalacak?
Daha da önemlisi ziyaretçiyi siz nasıl davet edeceksiniz? Nasıl bulacaksınız?
Ziyaretçilerle fuar öncesi, fuarda görüşmek üzere randevulaşacak mısınız? Yoksa, bilgisayar başına geçip saatlerce biri gelsin diye bekleyecek misiniz?
Bu karşılıklı sohbetin sonucunda da şunu tespit etmemiz gerekir: Temsilcisi ile konuştuğumuz bu sanal fuara katılırsanız değerlendirme aşamasında tanımladığımız problemlerimize bir çözüm elde ediyor musunuz?
2.4 Sanal Fuara Nasıl Bir Yerde Katılmalıyız?
Sanal fuar satış ekibi ilgili görüşmemizde sanal fuarlarda nerede katılacağınız önemli mi? İlle de önde mi olmanız gerekir? En arkada olursa ne sorun olur? 3D sanal bir ortamda ziyaretçiler fuarı adım adım bir avatarla gezecekse en önde olmak önemli olabilir. Ancak 3D ortamdan ziyade hızlıca farklı araçlarla standınıza ulaşmak mümkünse yerin ne önemi olur?
Gerçek fuarlarda stand büyüklüğü, şekli önemli olabilir. Sanal Fuarlarda, sektörünüze, ürününüze göre belki de hiç önemli değildir. Büyük stand almak platformda daha fazla kullanıcı, daha fazla ziyaretçi, daha fazla özellik olarak size fayda sağlıyorsa düşünmek gerekebilir.
2.5 Sanal Fuar Gerçekten Ucuz mu?
Müşteri temsilcisi ile de yer büyüklüğünü konuşurken, fiyatlandırmanın nasıl olacağını da detaylıca öğrenmemiz gerekiyor. “Bu fiyatlar neden bu kadar ucuz? Ufak ufak dolandırılıyor muyuz?” sorularını sormakta fayda vardır.
Sanal fuarın müşteri temsilcisi haklı olarak, göğsünü gere gere, düzenledikleri sanal fuar sayesinde, seyahat, konaklama, pasaport, vize, ulaşım, nakliye gibi giderlerin olmadığını size anlatacaktır. Doğrudur.
Ancak Sanal fuara katılacağınız için bu sezon ürettiğiniz 20 adet ürünün her biri için 3D animasyonlu dijital modellemeler, renderlar hazırlayıp sanal fuar standınızda sergilemeniz gerekiyorsa maliyetler, ürünlerinizi yurt dışına getirip götürme maliyetlerini geçmesi bile mümkün olabilir.
Ancak sanal fuara katılma sözleşmesinin bedeli normal fuara katılma bedelinden %30 dan daha ucuz ise karşınızdaki sanal fuarı daha fazla sorgulamanız gerekecektir. Örneğin normal yurt dışı fuar sözleşmeniz 10.000 Euro ise, sanal fuarın müşteri temsilcisi de size 7.000€ nun altında bir fiyat teklifinde bulunuyorsa, bu organizasyondan şüphe duymanız yerinde olacaktır.
Çünkü Fuar organizatörü cephesinden bakınca Sanal Fuar düzenlemenin maliyetleri, gerçek fuar düzenleme maliyetinden %30 dan az olması mümkün değildir. Az ise, sanal fuar organizatörü muhtemelen fuarı tanıtmak, duyurmak, ziyaretçilerinizin dikkatini çekmek için harcaması gereken bütçeyi kısmak zorunda kalacaktır. Yeterince tanıtamayacaktır. Yeterince ziyaretçi getiremeyecektir. İşin sonu ucuz etin yahnisine dönmesin?
Sanal Fuar düzenlemek, bilgisizce ortaya atılan iddiaların aksine pahalı bir iş olabilir.
2.5 Sanal Fuar Katılım Ekip Karar Olmalı
Son kararımızı vermeden önce, fuar müşteri temsilcisinden öğrendiğimiz bilgiler, öncesinde aklımızdaki katılma sebebi, karşımıza çıkan olası bütçeyi göz önüne almamız gerekir. Tüm bu bilgilerle birlikte şirketinizde ekibinizle uzun bir toplantı yapıp durumu değerlendirmenizde ve ortak karar vermenizde fayda olacaktır. Çünkü bu yeni bir deneyimdir, muhtemelen herkes biraz daha fazla uğraşmak zorunda kalacaktır.
Fuar katılımı ile ilgili satış, pazarlama, lojistik, finans gibi departmanlarla koordine olduktan sonra da fuara katılma kararını verip fuar satış temsilcisi ile sözleşme yapmamız gerekir.
3. HAZIRLIK
Sanal Fuardan Verim Almak İçin Nasıl Hazırlanmak Gerekir? sorusunu daha detaylı soracağımız aşama hazırlık aşamasıdır.
3.1 Sanal Fuar Ekibinin Belirlenmesi
Sanal fuara hazırlık sürecinde, öncelikle tüm süreci yönetecek patron ve genel müdür dışında bir yetkiliyi görevlendirmek her zaman doğru olur. Sanal fuar katılımı, çok şirket içi kaynaklardan ve dış tedarikçilerden alınan hizmetlerin harmanlanması ile yürütülen bir projedir. Dolayısıyla proje yönetiminden anlayan, pazarlama, satış, ARGE ve şirket üst yönetimi ile ilgili bir müdürün, yöneticinin üstlenmesinde her zaman fayda vardır.
3.2 Sanal Fuar Başarı Kriterlerinin Belirlenmesi
Şirketinizin Sanal Fuar Proje Yöneticisi, sanal fuar ekibi belli olduktan sonra ilk yapılacak iş Sanal fuarın temel başarı hedeflerini belirlemek. En fazla kaç ziyaretçi, en fazla kaç müşteri istiyoruz? Sanal Fuardan 6 ay sonra ne kadarlık bir sanal fuarda kazanılan müşteri cirosu veya fuarda tetiklenen müşteri istiyoruz? Gibi hedefler koymamız gerekir.
3.3 Sanal Fuar Stand Personelinin Eğitilmesi
Bir sonraki aşamada sanal fuarda bu hedeflere ulaşmak için kaç kişi olmamız gerekir? Hangi ziyaretçi profilimize ekibimizden kimin ne anlatacağını belirlememiz gerekir. Sanal Fuar günlerinde görevli olacak “sanal fuar stand ekibini” belirledikten sonra da kendilerine ürünlerimiz, hizmetlerimiz, iletişim, davranış, kalabalık önünde davranış, hitabet gibi eksikleri varsa iç veya dış kaynaklardan eğitim aldırmamız faydalı olur.
Sanal Fuar yepyeni bir kavram olduğu için sanal fuar ekibinizin de organizatör ve platform sağlayıcının vereceği sanal fuar günlerinde müşteri bulmak için sanal stantta nasıl çalışmak gerektiğine dair bir eğitimi alması yerinde olur.
Bu eğitimde, platformun sunduğu teknik imkanları herkesin iyi derecede kullanmayı öğrendiğinden emin olun.
3.4 Sergilenecek Ürünlerin Hazırlanması
Sanal Fuar ekibini belirledikten sonra da fuarda göstereceğiniz ürünleri seçmeniz ve hazırlamanız gerekecektir. Gerçek hayatta ürünü kargo veya bir lojistik şirketi ile fuar alanına gönderebilirsiniz. Sanal fuarda bir gönderim masrafı elbette yok. Ancak ürününüzü nasıl sergileyeceğiniz konusunda farklı seçenekler olabilir. Sadece katalogla sergilemek belki en ucuz seçenek olabilir. Ancak eğer ürünlerinizi 3D animasyonlar halinde hazırlayıp sanal fuar standınıza koymanız gerekiyorsa, maliyeti nakliye maliyetinden yüksek olabilir. Bu konuda iyi bir araştırma yapıp doğru düşünmek gerekir.
Gerçek fuar için katalog, kartivizit gibi baskılı işler hazırlayıp, bastırıp fuar şehrine göndermeniz gerekir. Sanal ortamda baskılı hiçbirşeyi kullanmanız mümkün değildir. Bunun yerine sistemin size verdiği e-Kartvizit imkanlarını iyi doldurmanız gerekir. Sisteme kataloglarınızı, ürün videolarınızı yüklemeniz gerekir. Ürün 3D modellerinizi yüklemeniz gerekir. Konu ile ilgili doğru hazırlanmak için hem organizatörünüzden hem de platform tedarikçisinden destek almanız gerekecektir.
Katılacağınız fuarın katalog, video, katalog formatları nedir? Sistemin kendisinde bir e-ticaret altyapısı var mı? Sistem nasıldır? Ne hazırlamanız gerekir? Hazırlığı ne kadar uzun sürer? Maliyeti ne olur? Ne kadar sürede yüklenir?
3.5 Hatırı 40 yıl süren kahveyi ikram etme imkanınız yok
Gerçek fuarlarda dağıtacağınız, numuneler, promosyonları, tadım paneli gibi ikramlarınızı erkenden hazırlatıp, lojistik şirketi ile fuar şehrine, fuar alanına göndermeniz gerekir. Ancak sanal fuarda tadım, numune, promosyon dağıtmak gibi bir imkanınız yok. Hele hele ikramlık çay kahve, meçrubat imkanınız hiç yok. Ekran karşınızdaki insanlarla iletişim kurmak için belki de bir promosyon kodu ile bir indirim sağlamanız mümkün olabilir.
Her sektörün, her şirketin ihtiyaçları farklıdır. Sistemin size neyi sunduğunu, ihtiyaçlarınıza uygun olup olmadığını, ihtiyacınızı nasıl gidereceğinizi düşünmeniz gerekecektir.
3.6 Sanal Fuarın Standı Nasıl olacak?
Gerçek fuarlarda stand sizi diğer katılımcılardan farklılaştıran, daha önemli bir şirket olduğunuzu vurgulamanıza yarayan önemli bir sergileme aracıdır. Özel stantlarla markanızın kurumsal kimliğine uygun, özgün birçok çalışmayı yapmak mümkündür.
Yeni gelişen sanal fuarlarda 2 ana yönetme uygulanmaktadır. Bazı platform sahipleri 3 Boyutlu bir sanal ortam sunmaktadır. Siz de çeşitli avatarlar eşliğinde bu sanal ortamda dolaşabilir, komşu standları görebilir, ve 3 boyutlu bir ortamda Avatarınız ile müşterinizin avatarı ile görüşebilirsiniz. Ürününüzü 3D olarak sergileyebilirsiniz.
Ancak bazı platform sahipleri ise 3D bir sanal ortam sunmaktan ziyade sistemi 2D yani 2 boyutlu bir şekilde sunmaktadır. Bu durumda stand güzelliğinden ziyade ortamın işlevselliği, müşterinin stand sahibine kolayca ulaşması, stand sahibinin de müşteriyi kolayca bulabilmesi üzerine odaklanmaktadır.
3 D bir ortamda fuara katılıyorsanız, platform sahipleri genellikle 7-8 standart stand tipini sunmaktadır. Renk, logolar, ve standların yönleriyle platform üzerinde farklılaşmak yine de mümkündür. Bazı platformlarda kendi standlarınızı kullanmak zorundasınız, bazısında dışardan getirdiğiniz bir tasarımı kendileri uygulamak zorunda, bazıları ise onların istediği teknik özelliklerde standınızı hazırladığınız zaman hızlıca kendi sistemlerine koyabilmektedirler. Sizin katıldığınız fuarda, platformunuzun sunduğu imkanlar nelerdir? Sorgulamakta fayda vardır.
Nasıl bir stand olmalı?
3.7 Gerçek Müşterinizi Sanal Fuarınıza Nasıl Davet Edeceksiniz?
Durum özel, fuar sanal, kimsenin tecrübesi yok. Gerçek fuarlarda müşterinizi davet etmeseniz de birileri gelip geçiyordu standınızın önünden. Ya sanal fuarda? Kaç kişinin geleceğini düşünüyorsunuz? Sanal fuarda siz siz olun, müşterinizi, müşteri adaylarınız davet etmeyi siz üstlenin. Aksi halde tüm hazırlığınız, boşa gidebilir, harcadığınız bütçe karşılıksız kalabilir.
En önemli işlerinizden biri var olan müşterilerinizi, kaybettiğiniz müşterilerinizi, potansiyel müşterilinizi fuar davet etmektir. Bu daveti de kuru kuruya bir mail ile değil, düşünerek akıllıca planlayarak yapmak gerekir. Ben müşteriye ne avantaj sunarsam, müşterime cazip gelecek? Müşterim neden işini gücünü bırakıp da benimle görüşmeye gelsin? İndirim mi? İlk 6 ay sadece fuara gelenlere satış mı? Daha uzun vade mi? Fuara gelenlere bir havuç koyun… Fuara gelmelerini, fuarda sizinle 30 koca dakika görüşebilmeleri için onları teşvik edin, davet edin.
3.8 Sanal Fuarda Nasıl Daha Fazla Dikkat Çekilir?
Gerçek fuarda farklılaşmak için bir önemli yöntem de etkinlik düzenlemektir. Ticaret Sahnesinde bir ticari sunum, kendi standınızda bir ticari sunum, bir network etkinliği, bir kokteyl bir parti son derece cazip olabilir.
Sanal fuarda etkinlik nasıl düzenlenir? Sanal fuarın içinde ne düzenlerseniz daha falza dikkat çekebilir? Sanal defile? Sanal Parti? Sanal oyun?
4. KURULUM
Gerçek fuarlarda fuar alanına önce stand yapımcınız girer. Standınızı kurar, size teslim eder. Sonra siz girer ürünlerinizi yerleştirir ve kurarsınız! Tüm bunları 2 satırda anlatır gibi 3 günde bitirmeniz gerekir. Bu da çok öncesinden iyi planlama, iyi hazırlık, iyi hesap gerektirir. Aksi halde fuardan bir önceki gece standınızın hala bitmemesi hayatınızın en büyük kabuslarından biri olabilir!
Sanal fuarda kurulum var mıdır? Yok mudur? Organizatör ne diyor? Ne anlatıyor?
5.FUAR
Gerçek fuarlarda herkes takım elbisesini giyer, fuar traşını yapar, hanımlar, fön makyaj, herkes bir assolist edasıyla sahneye yani fuar standına çıkar…
Sanal fuarda nasıl olmalı? Nasıl giyinmeli? Traş, fön, makyaj? Sanal fuar gününe nasıl başlamalı?
Hazırlık aşamasında her şeyi aklınıza gelebilecek en iyi ayrıntıya kadar çok iyi planlamanız ve çok iyi hazırlamanız gerekir. Fuarda öncesinden hazırladığınız her şeyi uygulamanız gerekir.
Güler yüzünüzle, sıcak ve gerçekçi davranışlarınızla, pozitif ruh haliyle, bir kutlama havasında misafirlerinizi ekran başında karşılamanız gerekmektedir. Sanal standınızı nasıl bir çekim noktası haline getirebilirsiniz?
Toplantı akışlarınızı 30 dakikalık dililer halinde planlamanız faydalı olacaktır. Sanal Fuar organizatörü, platform neye müsaade ediyor?
Her ne olursa olsun, elektrikler gitse bile, evinizin ofisinizin interneti kopsa bile, bu 4 günü en iyi şekilde, müşteri, ziyaretçi odaklı geçirmeniz gerekir. Doğru hazırlanmak için neleri düşüneniz gerekir?
Fuarda müşteri profilimize uygun insanlar gelebileceği gibi, bize ilgisiz görünse de aslında işimizi dolaylı etkileyen insanların da gelmesi mümkündür. Kimin kime ne anlatacağını doğru kurguladıysak herkesin standımızdan mutlu ayrılması gerekir.
En en önemlisi de standınıza gelen herkesin kartvizitini veya bilgisini almamız gerekir. İster biri ile görüşebilmiş, isterse de görüşememiş olsun! Katıldığımız fuarlarda topladığımız en büyük ganimet kartvizitlerdir. Sanal Fuarda sanal kartvizitleri nasıl alacaksınız? Platform dışında kendi bilgisayarınıza nasıl indireceksiniz?
6. SÖKÜM
Gerçek fuarlarda bitim saatinden sonraki 2 -3 saat fuar stand personeli için önemlidir. Çok öncesinden kimin hangi ürünleri hangi kolilere paketleyeceğini planlamamız gerekir. Söküm saati geldiğinde de herkes kendi üzerine düşeni hızlıca yapıp standın 1-2 saat içinde boşalması gerekmektedir.
Sanal fuarlarda elbette bir söküm yoktur. Ancak insan yine de düşünür? Fuardan sonra, onca hazırladığınız video, pdf, görsel ne olacak? Sanal Fuar platformu kaç gün sonra kapanacak?
7. SONRASI
Fuar bittikten sonra işimiz bitmiyor! Asıl şimdi başlıyor!
“Sanal Fuardan Verim Almak İçin Nasıl Hazırlanmak Gerekir?” sorusu sadece fuar öncesi değil, fuarı sonrasını da kapsıyor. Sanal fuarda tanıştıklarınızın sadece çooook pahallı ama bir o kadar da tatlı bir fuar hatırası olarak kalmasını istemiyorsanız hemen hemen üzerinize düşeni yapmanız gerekir!
Fuarda sizi beğenen, ürünlerinize bayılan, fiyatlarınızı uygun bulan hiç kimse sizi aramayacak! Çünkü rakibiniz sizden önce onları aradı bile! Ne can sıkıcı değil mi? O zaman rakibimizin nasıl önüne geçmeliyiz?
Fuar biter bitmez yapacakları ilk iş fuar sonrası hafta içinde hızlıca, fuarda tanıştıkları insanlarla hemen iletişime geçmektir.
İstedikleri gibi, müşteri nasıl isterse yapsınlar: İster telefonla arasınlar, ister, e-posta, ister mesengerla… Hemen arayıp, fuarda tanıştıkları, sohbet ettikleri insanlarla bağı güçlendirsinler. Siparişi kovalasınlar…
Satış dışındaki fuar proje ekibi, işin bütçesini toparlasın, ödemelerini tamamlasın…
Fuara Doğru Şekilde Hazırlanmanıza Yardım Ediyoruz
Bir fuar katılımı uzun soluklu, en az 6 aylık bir maraton koşusu gibidir! 4 günlük bir 100 m koşusu gibi değildir. Fuarda standınıza bol ziyaretçi çekmek, bu ziyaretçilerden sipariş almak, satış elde etmek için; çok yönlü düşünmek, uzun vadeli doğru bir plan çerçevesinde hem iç hem de dış kaynaklarımızı kullanarak hazırlanmak gerekir.
Nasıl Destek Olabiliriz?
Size nasıl destek olabiliri? Yazın, arayın, konuşalım!
Aktif olduğumuz platformlardan Linkedin, Facebook, Twitter, Instagram ve Youtube kanallarımızdan birinden veya tümünden haftalık paylaşımlarımızı izleyebilirsiniz.
Fuardan Müşteri Bulma Eğitimi
21 Aralık 2024 Cumartesi günü saat 09:30 ile 13:00 arasında Türkiye’nin her bölgesinden ilgilenen şirket yöneticilerinin katılabilmesi için Zoom ortamında Fuardan Müşteri Bulma Eğitimini düzenliyoruz. Katılacakları fuardan nasıl müşteri bulabileceklerini öğrenmek isteyen şirket yöneticilerini bekliyoruz.
🗓 21 Aralık 2024, Cumartesi
🕑 Saat 09:30 – 13:00
💻 Online
Ofisinizde Size Özel Fuara Hazırlık Eğitimi
Fuara doğru hazırlanmayı arzu eden şirketlere 1 gün boyunca ofislerinde misafir oluyoruz. Kendi niyetlerini, kendi isteklerini, hedeflerini dinliyoruz. Ürünlerini, sektörlerini ve müşteri profilini dinliyoruz. Sonra hep birlikte hedefler koyup bu hedeflere ulaşmak için uzun uzadıya, kendilerine özel olarak fuara nasıl hazırlanmaları gerektiğini anlatıyoruz. Hedef koymadan, standa, personelden, ürüne, fuarda davranıştan, misafir ağırlamaya kadar onlarca konu hakkında konuşuyoruz.
Fuara nasıl hazırlanırlarsa, daha çok ziyaretçi ağırlayabileceklerini anlatıyoruz. Fuar sonrasında da müşteriye çevirmek için nasıl davranmaları gerektiğini anlatıyoruz.
Katılacağınız fuarda standınızda bol bol ziyaretçi ağırlamak ve aralarından sipariş alabileceğiniz, satış ihracat yapabileceğiniz müşteriler bulabilmek için, şirket yöneticilerinize hitaben, şirketinize özel Fuara Hazırlık Eğitimi düzenleyelim mi?
Sizin ofisinizde fuarla ilgili tüm yönetim kadronuza size özel bir eğitim düzenleyelim mi?
Fuara Hazırlık Eğitimlerimiz
Fuardan Müşteri Bulma Eğitimi
- Stantlarında bol ziyaretçi ağırlamak ve aralarından sipariş alabilecekleri, satış ihracat yapabilecekleri müşteri adayları bulabilmeleri için, fuara nasıl hazırlanmaları gerektiğinin anlatıldığı
- lojistik ve stand konularından bahsedilmeyen
- sadece müşteri bulma eğitim.
Fuardan Verim Alma Eğitimi
- Stantlarında bol ziyaretçi ağırlamak ve aralarından sipariş alabilecekleri, satış ihracat yapabilecekleri müşteri adayları bulabilmeleri için, fuara nasıl hazırlanmaları gerektiğini anlattığımız,
- hem stand ve lojistik konuları ele aldığımız
- fuardan müşteri bulma ve verim alma eğitimi
Daha güzel bir fuar deneyimi, fuardan yüksek verim almak, fuarda standınıza bol ziyaretçi çekmek, bu ziyaretçiler arasından da gerçek müşteriler bulmanız için, nasıl bir çalışma yapmanız gerektiğini Fuarista Eğitimlerinde anlatıyoruz, bloğumuzda yazıyoruz ve arzu eden şirketlere birebir destek vermek için danışmanlık hizmeti sunuyoruz.
İhtiyacınız varsa yazın, arayın, size destek olalım
Aktif olduğumuz platformlardan Linkedin, Facebook, Twitter, Instagram ve Youtube kanallarımızdan birinden veya tümünden haftalık paylaşımlarımızı izleyebilirsiniz.
Fuarlardaki başarınıza katkımızın olması dileğiyle!
Mehmet DÜKKANCI
29 Temmuz 2020
İstanbul