
Fuardan Verim Alma Hesabına Bir Yaklaşım
- On 20 Ağustos 2019
- 0 Comments
- Başarı Kriteri, Fuar Bütçesi, verim
Fuar Organizatörlerinin Fuar Ziyaretçisi Başarı Kriteri
Son yıllarda, fuar organizatörleri, fuarın başarı kriterlerini değerlendirirken dikkate aldıkları bazı istatistikler vardır. Bu kriterler ışığında katılımcılar olarak Fuardan verim alma üzerine nasıl düşünmemiz gerekir? Fuarda verimi nasıl anlamamız gerekir? Planlarken nasıl düşünmemiz gerekir?
Bu istatistiklerden bizi yani fuar katılımcısını ilgilendiren bir tanesini sizinle paylaşmak istiyorum.
Fuar organizatörü şuna bakar: Kaç m2 yer satmışım. Örneğin 5.000 m2. Fuarı kaç kişi ziyarete gelmiş? 5.000 tekil ziyaretçi. Yani ziyaretçi / m2 oranı 1 m2 ye 1 ziyaretçi 1/1= 1. Dünya fuarcılık sektörünün kabul ettiği standart budur. Fuar organizatörü sattığı m2 kadar tekil ziyaretçiyi fuar alanına sokmak zorundadır.
Bu oran 1 den az; örneğin 0,95 ise ziyaretçi başarısı normalin altında sayılıyor, ve ekip sorgulanıyor. Neden? Ne oldu? Ne sorun var? Sorun ekipte/şirkette mi? Sektörde mi? Neden olması gerekenin altında ziyaretçi gelmiştir?
Bu oran 1 den fazla ise örneğin 1.10 ise fuara normalin üstünde ziyaretçi gelmiş kabul edilir. Fuar ekibi takdir edilir, tebrik edilir? Neyi başarılı yaptıkları irdelenir? Diğer ekiplerede dersler çıkarılır.
Katılımcıya Yansımasını Nasıl Düşünebiliriz?
Peki bu mantıkla düşünürsek biz katılımcılar için nasıl bir anlam çıkıyor ortaya?
Fuar 5.000 m2 bizim alanımız 25 m2 yani fuar alanının % 0,5 i bizim. Yani fuar alanına 5.000 ziyaretçi geldiyse biz bu hesapla sadece 25 ziyaretçi standımıza girecek !!!
Diyelim ki, fuar alanına 20.000 TL kira bedeli, 20.000 TL stand bedeli, 20.000 TL broşür, hazırlık bedeli, 20.000 TL de konaklama, seyahat, ağırlama bütçesi ayırdınız. Yani fuara toplam katılım bedeliniz 80.000 TL
Bu durumda 80.000 TL / 25 ziyaretçi = standınıza gelecek ziyaretçi başında bedel 3.200 TL.
Sadece 25 kişi ile görüşmek için mi fuara katılıyoruz? Razı mıyız bu maliyetler karşılığında bu kadar az ziyaretçiye? Bu duruma fuardan verim almış olur muyuz?
Daha Fazla Ziyaretçi Daha Yüksek Verim Nasıl Elde Edebiliriz?
Peki ama 4 gün boyunca, fuar alanına gideceğiniz 4 kişilik ekiple sadece 25 kişiyi mi ağırlayacaksınız? Bu rakam 150 olamaz mı?
Bir de bu açıdan bakalım… 4 Kişi gidiyorsunuz fuara, 4 gününüz var. Fuar saat 10:00 da ziyaretçiye açılıyor akşam saat 19:00 da kapanıyor. Yani 9 çalışma saati. Hadi 1 saati düşelim. Yemek ve dinlenme saati diye. Herkesin 8 saati var. x 4 kişi x 4 gün = 128 çalışma saatiniz var. Herkes, her gün her yarım saatte 1 kişi ile görüşebilse…. 256 kişi ile görüşebilirsiniz… Teori güzel de, nasıl?
Temel soru şu :
Fuara hiç bir hazırlık yapmadan katılıp, 25 kişinin standınıza gelmesine razı olan bir pasif katılımcı olmak yerine 1 fuarda 256 ziyaretçiyle 256 işe yarar kaliteli görüşme yapmak için ne yapmamız gerekiyor? Ya da ziyaretçi birim maliyetini ziyaretçi başına 3.200 TL den 400 TL ye düşürmek için ne yapmak gerek?
Peki pasif bir katılımcı olmak yerine, fuardan sonuna kadar verim almaya çalışmak için ne yapmak gerek?
İşte Fuarista’nın amacı bu bilgiyi paylaşmak! Kitapla, eğitimle, blogla, şirketlere özel danışmanlıklarla.
Doğru Şekilde Hazırlanmanıza Yardım Ediyoruz
Bir fuar katılımı uzun soluklu, en az 6 aylık bir maraton koşusu gibidir! 4 günlük bir 100 m koşusu gibi değildir. Fuarda standınıza bol ziyaretçi çekmek, bu ziyaretçilerden sipariş almak, satış elde etmek için; çok yönlü düşünmek, uzun vadeli doğru bir plan çerçevesinde hem iç hem de dış kaynaklarımızı kullanarak hazırlanmak gerekir.
Fuarista Fuara Hazırlık Video Eğitimleri
Makalemizin faydalı olduğunu ve sizi aydınlattığını düşünüyorsanız, daha fazla bilgi arıyorsanız, fuar katılımcılarına yönelik olarak hazırladığımız video eğitimlerimizden birisi ile devam edebilirsiniz.

Fuara hazırlık süreci ile ilgili hazırladığımız video eğitimlerden birini satın alıp hemen izlemeye başlayabilirsiniz.
3 Saatlik Fuara Hazırlık Temel Eğitimi
70 Video Ders | 7 Aşama
6 Saatlik Fuara Hazırlık Kapsamlı Eğitimi
71 Video Ders | 7 Aşama
9 Saatlik Fuara Hazırlık Detaylı Eğitimi
143 Video Ders | 7 Aşama
Daha doğru bir fuar deneyimi, fuarda standınıza bol ziyaretçi çekmek, bu ziyaretçiler arasından da gerçek müşteriler bulmanız için, nasıl bir çalışma yapmanız gerektiğini Fuarista olarak anlatıyoruz, bloğumuzda yazıyoruz ve arzu eden şirketlere birebir destek vermek için eğitimler ve danışmanlık hizmeti sunuyoruz.
Bakınız: Satış Yapmak İçin Fuara Nasıl Hazırlanmak Gerekir?
Bakınız: Fuara Katılım Bütçesi Nasıl Yapılır?
Aktif olduğumuz platformlardan Linkedin, Facebook, Twitter ve Instagram birinden veya tümünden haftalık paylaşımlarımızı izleyebilirsiniz.
Fuarlardaki başarınıza katkımızın olması dileğiyle!
Mehmet DÜKKANCI