Fuardan Verim Alma Hesabına Bir Yaklaşım
- On 20 Ağustos 2019
- Fuar Bütçesi, verim
Fuar Organizatörlerinin Fuar Ziyaretçisi Başarı Kriteri
Son yıllarda, fuar organizatörleri, fuarın başarı kriterlerini değerlendirirken dikkate aldıkları bazı istatistikler vardır. Bu kriterler ışığında katılımcılar olarak Fuardan verim alma üzerine nasıl düşünmemiz gerekir? Fuarda verimi nasıl anlamamız gerekir? Planlarken nasıl düşünmemiz gerekir?
Bu istatistiklerden bizi yani fuar katılımcısını ilgilendiren bir tanesini sizinle paylaşmak istiyorum.
Fuar organizatörü şuna bakar: Kaç m2 yer satmışım. Örneğin 5.000 m2. Fuarı kaç kişi ziyarete gelmiş? 5.000 tekil ziyaretçi. Yani ziyaretçi / m2 oranı 1 m2 ye 1 ziyaretçi 1/1= 1. Dünya fuarcılık sektörünün kabul ettiği standart budur. Fuar organizatörü sattığı m2 kadar tekil ziyaretçiyi fuar alanına sokmak zorundadır.
Bu oran 1 den az; örneğin 0,95 ise ziyaretçi başarısı normalin altında sayılıyor, ve ekip sorgulanıyor. Neden? Ne oldu? Ne sorun var? Sorun ekipte/şirkette mi? Sektörde mi? Neden olması gerekenin altında ziyaretçi gelmiştir?
Bu oran 1 den fazla ise örneğin 1.10 ise fuara normalin üstünde ziyaretçi gelmiş kabul edilir. Fuar ekibi takdir edilir, tebrik edilir? Neyi başarılı yaptıkları irdelenir? Diğer ekiplerede dersler çıkarılır.
Katılımcıya Yansımasını Nasıl Düşünebiliriz?
Peki bu mantıkla düşünürsek biz katılımcılar için nasıl bir anlam çıkıyor ortaya?
Fuar 5.000 m2 bizim alanımız 25 m2 yani fuar alanının % 0,5 i bizim. Yani fuar alanına 5.000 ziyaretçi geldiyse biz bu hesapla sadece 25 ziyaretçi standımıza girecek !!!
Diyelim ki, fuar alanına 20.000 TL kira bedeli, 20.000 TL stand bedeli, 20.000 TL broşür, hazırlık bedeli, 20.000 TL de konaklama, seyahat, ağırlama bütçesi ayırdınız. Yani fuara toplam katılım bedeliniz 80.000 TL
Bu durumda 80.000 TL / 25 ziyaretçi = standınıza gelecek ziyaretçi başında bedel 3.200 TL.
Sadece 25 kişi ile görüşmek için mi fuara katılıyoruz? Razı mıyız bu maliyetler karşılığında bu kadar az ziyaretçiye? Bu duruma fuardan verim almış olur muyuz?
Daha Fazla Ziyaretçi Daha Yüksek Verim Nasıl Elde Edebiliriz?
Peki ama 4 gün boyunca, fuar alanına gideceğiniz 4 kişilik ekiple sadece 25 kişiyi mi ağırlayacaksınız? Bu rakam 150 olamaz mı?
Bir de bu açıdan bakalım… 4 Kişi gidiyorsunuz fuara, 4 gününüz var. Fuar saat 10:00 da ziyaretçiye açılıyor akşam saat 19:00 da kapanıyor. Yani 9 çalışma saati. Hadi 1 saati düşelim. Yemek ve dinlenme saati diye. Herkesin 8 saati var. x 4 kişi x 4 gün = 128 çalışma saatiniz var. Herkes, her gün her yarım saatte 1 kişi ile görüşebilse…. 256 kişi ile görüşebilirsiniz… Teori güzel de, nasıl?
Temel soru şu :
Fuara hiç bir hazırlık yapmadan katılıp, 25 kişinin standınıza gelmesine razı olan bir pasif katılımcı olmak yerine 1 fuarda 256 ziyaretçiyle 256 işe yarar kaliteli görüşme yapmak için ne yapmamız gerekiyor? Ya da ziyaretçi birim maliyetini ziyaretçi başına 3.200 TL den 400 TL ye düşürmek için ne yapmak gerek?
Peki pasif bir katılımcı olmak yerine, fuardan sonuna kadar verim almaya çalışmak için ne yapmak gerek?
İşte Fuarista’nın amacı bu bilgiyi paylaşmak! Kitapla, eğitimle, blogla, şirketlere özel danışmanlıklarla.
Fuarda Müşteri Bulmak, Satış Yapmak İçin Fuara Nasıl Hazırlanmak Gerekir?
Fuarda müşteri nasıl bulunur? Fuarda müşteri bulmak için nasıl bir hazırlık yapmalısınız?
Fuara harcadığınız bütçe karşılığında, standınızın ziyaretçilerle dolup taşması için ve aralarından sipariş yazdıracak, satış, ihracat yapabileceğiniz müşterileri bulmanız için fuara nasıl hazırlanmak gerekir?
Fuarista Fuara Hazırlık Eğitimlerinde, fuarlara katılan şirketlere, fuardan verim almak için A’dan Z’ye nasıl hazırlanmaları gerektiğini anlatıyoruz.
Fuardan Müşteri Bulma Eğitimi
28 Eylül 2024 Cumartesi günü saat 09:30 ile 13:00 arasında Türkiye’nin her bölgesinden ilgilenen şirket yöneticilerinin katılabilmesi için Zoom ortamında Fuardan Müşteri Bulma Eğitimini düzenliyoruz. Katılacakları fuardan nasıl müşteri bulabileceklerini öğrenmek isteyen şirket yöneticilerini bekliyoruz.
🗓 28 Eylül 2024, Cumartesi
🕑 Saat 09:30 – 13:00
💻 Online
Ofisinizde Size Özel Fuara Hazırlık Eğitimi
Fuara doğru hazırlanmayı arzu eden şirketlere 1 gün boyunca ofislerinde misafir oluyoruz. Kendi niyetlerini, kendi isteklerini, hedeflerini dinliyoruz. Ürünlerini, sektörlerini ve müşteri profilini dinliyoruz. Sonra hep birlikte hedefler koyup bu hedeflere ulaşmak için uzun uzadıya, kendilerine özel olarak fuara nasıl hazırlanmaları gerektiğini anlatıyoruz. Hedef koymadan, standa, personelden, ürüne, fuarda davranıştan, misafir ağırlamaya kadar onlarca konu hakkında konuşuyoruz.
Fuara nasıl hazırlanırlarsa, daha çok ziyaretçi ağırlayabileceklerini anlatıyoruz. Fuar sonrasında da müşteriye çevirmek için nasıl davranmaları gerektiğini anlatıyoruz.
Katılacağınız fuarda standınızda bol bol ziyaretçi ağırlamak ve aralarından sipariş alabileceğiniz, satış ihracat yapabileceğiniz müşteriler bulabilmek için, şirket yöneticilerinize hitaben, şirketinize özel Fuara Hazırlık Eğitimi düzenleyelim mi?
Sizin ofisinizde fuarla ilgili tüm yönetim kadronuza size özel bir eğitim düzenleyelim mi?
Fuara Hazırlık Video Eğitimlerimiz
Yıl boyunca, istediğiniz zaman, istediğiniz yerden, istediğiniz cihazdan izlemek, istediğiniz derinlikte öğrenmek isteyenlere Fuara Hazırlık Video Eğitimlerimizi öneriyoruz: Hemen şimdi aşağıdaki seçeneklerden birini seçip, kaydolup, iyzico güvenli ödeme sistemi aracılığı ile Kredi Kartınızla satın alabilir, video eğitimleri hemen izlemeye ve öğrenmeye başlayabilirsiniz! 2 iş günü içinde de, kayıt olurken bildirdiğiniz şirket bilgilerinize e-faturanız gönderilmiş olur.
Hemen inceleyebileceğiniz Fuara Hazırlık Video Eğitim seçeneklerimiz:
3 Saatlik Fuara Hazırlık Temel Eğitimi
70 Video Ders | 7 Aşama
6 Saatlik Fuara Hazırlık Kapsamlı Eğitimi
101 Video Ders | 7 Aşama
9 Saatlik Fuara Hazırlık Detaylı Eğitimi
143 Video Ders | 7 Aşama
Daha güzel bir fuar deneyimi, fuardan yüksek verim almak, fuarda standınıza bol ziyaretçi çekmek, bu ziyaretçiler arasından da gerçek müşteriler bulmanız için, nasıl bir çalışma yapmanız gerektiğini Fuarista Eğitimlerinde anlatıyoruz, bloğumuzda yazıyoruz ve arzu eden şirketlere birebir destek vermek için Fuara Hazırlık Danışmanlığı hizmeti sunuyoruz.
İhtiyacınız varsa yazın, arayın, size destek olalım
Aktif olduğumuz platformlardan Linkedin, Facebook, Twitter, Instagram ve Youtube kanallarımızdan birinden veya tümünden haftalık paylaşımlarımızı izleyebilirsiniz.
Fuarlardaki başarınıza katkımızın olması dileğiyle!
Mehmet DÜKKANCI