Nasıl Bir Fuar Standına İhtiyacımız Var?
- On 7 Ekim 2019
- fuar, Fuar Standı, Katılım Nedeni, stand, Ziyaretçi Profili
Fuara katılma kararını alan şirketler, fuar sözleşmesini imzaladıktan sonra, çoğu zaman yaptıkları ikinci iş stand yapımı ve tasarımı ile ilgilenmek oluyor. Burda da temel soru gündeme geliyor: Nasıl bir fuar standına ihtiyacımız var?
Şirkete, sektöre, ürüne, hizmete, hedeflenen müşteri kitlesine ve fuara katılım amacına bağlı olarak her şirketin ihtiyacı birbirinden farklı olabiliyor. Kimi şirket en iyi, kimisi en ekonomik, bazı şirketler en havalı, bazıları en cazip, bazıları da en şatafatlı standın yapımı için stand şirketleriyle görüşmelere başlar.
Maxima Stand mı? Ahşap Stand mı Daha …..?
Fuar standı söz konusu olunca, onlarca soru ile karşı karşıya kalırsınız. Maxima stand mı ? Modüler stand mı? Paket Stand mı? Ahşap Stand mı bizim için daha uygun? Hangisi daha gösterişli? Hangisinin tasarımı daha cazip? Hangisi daha ucuz?
Hatta bir stand şirketi ile oturup konuşunca size onların da soracakları onlarca soru olacaktır.
Gerçekten de nasıl bir fuar standına ihtiyacımız var?
Standın malzemesi, cinsi veya tipi olan Maxima, octonorm, ahşap özel dekor gibi tanımlara boğulmadan önce, kendimize sormamız gereken sorular var:
Bizim Fuara Temel Katılım Amacımız Nedir?
Öncelikle hatırlamakta, yazıya dökmekte fayda vardır:
Şirket olarak neredeyiz? Nerde olmalıyız? Müşterimizin kimdir?
Sorunumuzun nedir? Neden fuara katılıyoruz? Fuardan nasıl bir çözüm bekliyoruz?
Hedefimiz Nedir? Temel Başarı Kriterlerimiz Nedir?
Bir başka deyişle, fuar katılımı şirketimizin stratejik pazarlama planımızın bir parçası mıdır? Fuar katılımımız şirketimizin Stratejik Fuar Planımızın içinde nasıl bir işlevi üstlenmektedir? Müşteriye direkt ulaşmak hedefimiz midir? Müşteriye kendimizi anlatmak mı istiyoruz? Müşterimizin geri bildirimlerini dinlemek mi istiyoruz? İkisini de mi?
Yoksa müşteriye yeni ürünlerimizi ve hizmetlerimizi mi tanıtmak istiyoruz?
Yada amacımız prestij midir?
Gerçekten de nasıl bir fuar standına ihtiyacımız var?
Fuar ne için katılmak istediğimizi netleştirirsek bu isteğimize, bu amacımıza hizmet eden bir standı düşünmeye başlarız.
Fuar stand malzemesinden değil, fuara katılım amacınızdan yola çıkarak standınızı düşünmeye başlayın!
Fuar Standımızda Ne Yapmayı Planlıyoruz?
“Nasıl bir fuar standına ihtiyacımız var?” sorusuna cevap ararken sormamız gereken belki de en önemli ikinci soru “Fuar standımızda ne yapacağız?”
Sürekli bir kokteyl havasında mı olacağız? Gelen geçene ikramda mı bulunacağız?
Ürün mü daha ön planda olacak? Standın baş köşelerinde, ortasında, ürün mü olacak? Herkese ürün ve hizmet mi anlatacağız?
Yoksa az ürünle veya ürünsüz katılıp gelen geçenle sürekli toplantılar yapan bir çalışma şeklimiz mi olacak?
Fuar standımızdaki dev ekranda yarım saatte bir kısa kısa sunumlarla ürün mü anlatacağız?
Ne yapacağız fuar standımızda?
Standımızda ürün tadımı mı yapacağız? Ürün tadım panelinde görüş isteyecek miyiz? Anket yapacak mıyız?
Fuar Standımızda Kaç Kişilik Ekibimizle Çalışacağız?
Fuar Standımızda kaç kişi olacağız? Kaç toplantı masasına ihtiyacımız var? toplantı noktaları nasıl olacak? Kahvehane havasında mı? Ağır koltuklarda mı? Yoksa ofis toplantı ortamında mı ? Bar tabureleri ile çevrelenmiş bar masaları havasında mı?
Kaç kişilik bir ekiple nasıl bir varlık göstereceğiz standımızda?
Fuar Standımıza Kimi Bekliyoruz?
Bir başka önemli soru seti de fuar standımıza kimi beklediğimiz ile alakalıdır?
Fuar alanına gelecek müşteri kitlesi kimdir? Profili nedir?
45 yaş üstü erkek iş adamlarını mı bekliyoruz?
45 yaş üstü kadın, gıda mühendisi mi?
25-30 yaş arası genç Pazar araştırması yapan ürün öğrenmeye gelen genç satın alma uzmanlarını mı bekliyoruz?
Yoksa 40 yaş üstü beş yıldızlı otellerinin şeflerini mi ağırlayacağız?
30 yaş üstü çiçekçi dükkânı sahiplerini mi?
25-45 yaş arası kadın kuaför salonu çalışanını mı?
Hamileliğinin son günlerinde veya yeni doğum yapmış anneleri mi bekliyoruz? Yoksa 40 yaş üstü tekstil ihracat müşterisini mi?
Sektöre, ürüne, göre soruları çoğaltmak mümkündür. Sizin müşteriniz kimdir? Fuara kim gelecek? İhtiyaçları nedir? Onları nasıl karşılamamız, nasıl ağırlamamız gerekir? Bizden beklentileri nedir?
Standımızda Ne Sergileyeceğiz?
Bir sonraki önemli soru da standımızda ne sergileyeceğiz?
Sanayi Makinesi, Otomotiv sektöründeysek, araç gibi hacimli ürünleri mi standımızda sergileyeceğiz?
Standın tümünü kapatacak küçük bir sera mı kuracağız? Seranın içine ısıtma, soğutma, iklimlendirme sistemleri mi koyacağız? Damla sulama ekipmanları mı?
Mermer sektöründeysek, kütle mermerler mi sergileyeceğiz? Yoksa mermerlerle yapılmış özel tasarımlar mı? Kesilmiş mermer plakalar mı? Mermer kesme makineleri mi?
Moda, tekstil sektöründeysek, kıyafet mi sergileyeceğiz? Nasıl? Canlı mankenler kokteyl havasında standımızda dolaşacak mı? Cansız mankenler kapalı cam vitrinlerde mi olacak? Fuar standımızın girişinde mi açıkta mı?
Ayakkabı sektöründeysek, raflara mı koymamız gerekir, özel küplerin üstünde mi sergilememiz gerekir?
Avize, aydınlatma işindeysek güçlü bir tavana ihtiyacımız olacaktır? Kaç avize sergilememiz gerekecektir?
Mücevher sektöründeysek, nasıl bir tezgâh, nasıl bir çekmece sistemi düşünüyoruz?
Yazılım sektöründeysek, yazılımımızı veya Internet portalımızı veya diğer hizmetlerimizi tanıtmak için nasıl bir ekran sistemi, nasıl bir duvar düzeni düşünüyoruz? Ya da nasıl bir sunum ortamı hayal ediyoruz?
Gıda Ürünleri sergileyeceksek nasıl yapacağız? Sıcak mı? Soğuk mu? İkram edecek miyiz? Tadım paneli yapacak mıyız? Numune verecek miyiz?
Güneş’ten Elektrik üretimi işindeysek standımızda ne sergileyeceğiz? Neye ihtiyacımız var? Toplantı ortamı mı? Ürün mü?
Süs bitkileri sektöründeysek, ne sergilyeceğiz? 6 metre uzunluğunda dev ağaçlar mı? Yoksa en fazla-60 cm büyüklüğünde çalı grubu ürünler mi? Yoksa saksıda çiçek mi sergileyeceğiz? Ya da kesme çiçeklerle yapılmış özel tasarımlar mı?
Turizm sektöründeysek? Hizmetimizi nasıl tanıtacağız? Devasa standa tek başımıza mı ihtiyacımız var? Yoksa bölgemizi temsil eden grup katılımı içinde 6 m2 lik bir toplantı masası ve 3 sandalye yeter mi?
Sektöre göre, şirkete göre, ürün ve hizmetimize göre fuar standımızda ne sergileyeceğimiz değişir. Bundan dolayı da standımızın şekli değişebilir. Ne sergileyeceğiz hakikaten?
Stantta Ne Tür Malzemelere ve Köşelere İhtiyacımız Olabilir?
Ne sergileyeceğimiz sorusuna cevaplarımızı netleştirdikten sonra da standımızda hangi objelere ve hangi malzemelere ihtiyacımız olacağını belirleyebiliriz.
Ayakkabı sektöründeysek, fuar standımızda Ürün Küplerine, Raf Sistemleri’ne ihtiyacımız olabilir. Tarım sektöründeysek Manav Tezgâhına ihtiyacımız olabilir.
Mücevher, kuyumculuk, tarım sektöründeysek fuar standımızda küçük, önemli, değeri yüksek ürünler sergileyeceksek, Ürün Sergileme Cam Vitrinlerine ihtiyacımız olabilir.
Sanayi sektöründeysek, fuar standımızda çalışan bir makine sergilerken gürültüsünden kendimizin, komşu stantların, ve de ziyaretçimiz rahatsız olmaması için Ses Geçirmeyen Cam Kafese ihtiyacımız olabilir.
Duvarda tablo, aplik, duvara asılan makineler, asmaya ihtiyacımız varsa, fuar standımızda Duvar Yüzeylere ihtiyacımız olacaktır
Yazılım, hizmet işindeysek, fuar standımızda çeşitli boylarda Duvarda Ekranlara ihtiyacımız olabilir.
Avize sektöründeysek, ürün asmaya ihtiyacımız varsa, standımızda yük kaldırabilecek özel bir Tavan sistemine ihtiyacımız olacaktır.
Fuar Standımızda ne yapacağımıza, ne sergileyeceğimize bağlı olarak aşağıdaki konuları da düşünmek gerekir:
Yer nasıl olaca?
Karşılama Bankosu’na ihtyiacımız var mı?
Broşür Katalog Rafları’na nerede ihtiyacımız var? Görünür yerlerde mi? Kendi başına mı? Depoda mı?
Kaç Masa, Kaç Sandalyeye ihtiyacımız olacak? Ne özellikte?
Koltuk alanına gerçekten ihtiyacımız var mı?
Fuar standımızda bir Toplantı Odası olmalı mı?
Standın büyüklüğüne, beklediğiniz ziyaretçiye, ikram edeceğiniz malzemeye bağlı olarak bir Mutfak/Bar alanına ihtiyacınız var mı?
İkinci Kat’a gerçekten de ihtiyacınız var mı?
Fuar standınızda ne büyüklükte bir Depo alanına ihtiyacınız olacak?
Fuar standınızın Alın Yazısı’nde ne yazacak?
Fuar standınızın Duvarında Görsel ve Mesaj ne olacak?
Gelen ziyaretçilerinizi en az 30 dakika bağlamak için Misafir Masalarının Altında Telefon Şarj Etmek İçin 10’lu Priz harika bir fikir olabilir. Kaç masada ihtiyacınız olabilir?
Fuar standımızda Ürün Sergilemek İçin başka Özel İhtiyaçlarınız olabilir mi?
Standımızı Hayal Etmeye Başlayalım
Bu yukarıdaki 6 alandaki soru setimize size göre yenilerini de ekleyebilirsiniz. Her şirketin ihtiyacı birbirinden farklıdır. Eminim ki bizden daha doğru soruları sormaya başladınız ve cevaplarını da almaya başladınız.
Şimdi bu sorular ve bu cevaplar doğrultusunda standınızı hayal edin! Bu hayalinizi stand yapımcı şirketine anlatın. Bırakın onlar size güzel tasarımlar ve malzemelerle gelsinler!
Bütçemiz Nedir?
Fuar katılım niyetimiz, Sergileyeceğimiz ürünlerimizi, istand htiyaçlarımızı, çalışma biçimimizi belirledikten sonra üzerinde düşünmemiz gereken bir konu da Stand Ayrımaya razı olduğumuz bütçedir.
Arzu ettiğimiz fuar standımızı tasarlamak ve yaptırmak için ne kadar bütçe ayırmaya razıyız? Bu bütçe içine tüm isteklerimzi sığar mı?
Bütçeyi yapımcımıza önceden bildirmek son derece yerinde olur. Onlar da isteklerimzii 1.000 TL’ye mi? 50.000 TL’ye mi sığdırmaları gerektiğine dair bir fikir sahibi olurlarsa bize daha somut önerilerde bulunabilirler.
Bakınız: Fuara Katılım Bütçesi Nasıl Yapılır?
Doğru Şekilde Hazırlanmanıza Yardım Ediyoruz
Bir fuar katılımı uzun soluklu, en az 6 aylık bir maraton koşusu gibidir! 4 günlük bir 100 m koşusu gibi değildir. Fuarda standınıza bol ziyaretçi çekmek, bu ziyaretçilerden sipariş almak, satış elde etmek için; çok yönlü düşünmek, uzun vadeli doğru bir plan çerçevesinde hem iç hem de dış kaynaklarımızı kullanarak hazırlanmak gerekir.
Fuardan Müşteri Bulma Eğitimi
28 Eylül 2024 Cumartesi günü saat 09:30 ile 13:00 arasında Türkiye’nin her bölgesinden ilgilenen şirket yöneticilerinin katılabilmesi için Zoom ortamında Fuardan Müşteri Bulma Eğitimini düzenliyoruz. Katılacakları fuardan nasıl müşteri bulabileceklerini öğrenmek isteyen şirket yöneticilerini bekliyoruz.
🗓 28 Eylül 2024, Cumartesi
🕑 Saat 09:30 – 13:00
💻 Online
Fuara Hazırlık Video Eğitimlerimiz
Yıl boyunca, istediğiniz zaman, istediğiniz yerden, istediğiniz cihazdan izlemek, istediğiniz derinlikte öğrenmek isteyenlere Fuara Hazırlık Video Eğitimlerimizi öneriyoruz: Hemen şimdi aşağıdaki seçeneklerden birini seçip, kaydolup, iyzico güvenli ödeme sistemi aracılığı ile Kredi Kartınızla satın alabilir, video eğitimleri hemen izlemeye ve öğrenmeye başlayabilirsiniz! 2 iş günü içinde de, kayıt olurken bildirdiğiniz şirket bilgilerinize e-faturanız gönderilmiş olur.
Hemen inceleyebileceğiniz Fuara Hazırlık Video Eğitim seçeneklerimiz:
3 Saatlik Fuara Hazırlık Temel Eğitimi
70 Video Ders | 7 Aşama
6 Saatlik Fuara Hazırlık Kapsamlı Eğitimi
101 Video Ders | 7 Aşama
9 Saatlik Fuara Hazırlık Detaylı Eğitimi
143 Video Ders | 7 Aşama
Daha güzel bir fuar deneyimi, fuardan yüksek verim almak, fuarda standınıza bol ziyaretçi çekmek, bu ziyaretçiler arasından da gerçek müşteriler bulmanız için, nasıl bir çalışma yapmanız gerektiğini Fuarista Eğitimlerinde anlatıyoruz, bloğumuzda yazıyoruz ve arzu eden şirketlere birebir destek vermek için danışmanlık hizmeti sunuyoruz.
İhtiyacınız varsa yazın, arayın, size destek olalım
Aktif olduğumuz platformlardan Linkedin, Facebook, Twitter, Instagram ve Youtube kanallarımızdan birinden veya tümünden haftalık paylaşımlarımızı izleyebilirsiniz.
Fuarlardaki başarınıza katkımızın olması dileğiyle!
Mehmet DÜKKANCI
İstanbul, 30.09.2019